Efecto de los procesos de compostacion y lombricultura de residuos de clavel sobre la población de Fusarium oxysporum f.sp. dianthi
Effect of the processes of composting and lombricomposting of carnation residues on the population of Fusarium oxysporum f.sp. dianthi
Keywords:
dianthus caryophyllus, eisenia foetida, residuos de rosa (es)dianthus caryophyllus, eisenia foetida, rose residues (en)
Downloads
localizada en la Sabana de Bogotá. Los procesos de compostación y lombricultura redujeron de manera apreciable la población del hongo, obteniéndose la mayor reducción en el tratamiento de plantas de rosa más plantas de clavel enfermo. De 235 aislamientos de F oxysporum inoculados en esquejes de clavel de la variedad "Navidad", 37 (16%) fueron patogénicos y pertenecen a F. oxysporum f.sp. dianthi, mientras que 198 aislamientos (84%) correspondieron a formas no patogénicas de F oxysporum o a formas patogénicas de la especie, diferentes a la forma especial dianthi. La utilización de compost o de humus de lombriz que provenga de plantas enfermas de clavel presenta riesgos fitopatológicos importantes para su aplicación al suelo.
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
Article abstract page views
Downloads
License
Copyright (c) 1998 Agronomía Colombiana
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia
Reproduction and quotation of material appearing in the journal is authorized provided the following are explicitly indicated: journal name, author(s) name, year, volume, issue and pages of the source. The ideas and observations recorded by the authors are their own and do not necessarily represent the views and policies of the Universidad Nacional de Colombia. Mention of products or commercial firms in the journal does not constitute a recommendation or endorsement on the part of the Universidad Nacional de Colombia; furthermore, the use of such products should comply with the product label recommendations.
The Creative Commons license used by Agronomia Colombiana journal is: Attribution - NonCommercial - ShareAlike (by-nc-sa)
Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/.