Published

2005-09-01

Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying

Sistemas de lógica difusa en el proceso de secado de café en lecho fluidizado

DOI:

https://doi.org/10.15446/ing.investig.v25n3.14671

Keywords:

drying, coffee drying, fluidisation, fluidised bed, parchment coffee, fuzzy logic, control strategies (en)
secado, secado de café, fluidización, lecho fluidizado, café pergamino, lógica difusa, estrategias de control (es)

Authors

  • Elkin Mauricio López Fontal Universidad Nacional de Colombia

The present investigation deals with a system for coffee bean drying on a fluidised bed. A prototype was used in which coffee beans were dried using several drying temperatures. The results showed 6 to 8 hour drying periods. The coffee beans presented uniform final humidity content and the product presented good sensory characteristics. Complementing the foregoing and considering this process' degree of uncertainty, fuzzy logic systems were used for establishing some possible preliminary control strategies for drying coffee beans on a fluidised bed related to establishing the point of fluidisation, controlling surface air speed and using air temperature greater than 50°C at the start of the process.

En el presente trabajo de investigación se experimenta con un sistema de secado de granos en lecho fluidizado. Se utiliza un prototipo en el cual se seca café utilizando varias temperaturas del aire de secado (López, 2002). Los resultados obtenidos muestran que el tiempo de secado varía entre 6 a 8 horas, el contenido de humedad final del grano presenta uniformidad y en prueba de tasa se obtiene un producto con características organolépticas de buena calidad. Como complemento a lo anterior y teniendo en cuenta el grado de incertidumbre de dicho proceso, mediante sistemas de lógica difusa se plantean en forma preliminar algunas posibles estrategias de control y automatización que presenta el proceso de secado de café en lecho fluidizado, relacionadas con: establecer el punto de fluidización de los granos húmedos, control de la velocidad superficial del aire, y usar al inicio del proceso de secado una temperatura de aire mayor de 50°C.

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López Fontal, E. M. (2005). Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying. Ingeniería e Investigación, 25(3), 84–91. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v25n3.14671

ACM

[1]
López Fontal, E.M. 2005. Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying. Ingeniería e Investigación. 25, 3 (Sep. 2005), 84–91. DOI:https://doi.org/10.15446/ing.investig.v25n3.14671.

ACS

(1)
López Fontal, E. M. Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying. Ing. Inv. 2005, 25, 84-91.

ABNT

LÓPEZ FONTAL, E. M. Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying. Ingeniería e Investigación, [S. l.], v. 25, n. 3, p. 84–91, 2005. DOI: 10.15446/ing.investig.v25n3.14671. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14671. Acesso em: 28 mar. 2024.

Chicago

López Fontal, Elkin Mauricio. 2005. “Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying”. Ingeniería E Investigación 25 (3):84-91. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v25n3.14671.

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López Fontal, E. M. (2005) “Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying”, Ingeniería e Investigación, 25(3), pp. 84–91. doi: 10.15446/ing.investig.v25n3.14671.

IEEE

[1]
E. M. López Fontal, “Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying”, Ing. Inv., vol. 25, no. 3, pp. 84–91, Sep. 2005.

MLA

López Fontal, E. M. “Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying”. Ingeniería e Investigación, vol. 25, no. 3, Sept. 2005, pp. 84-91, doi:10.15446/ing.investig.v25n3.14671.

Turabian

López Fontal, Elkin Mauricio. “Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying”. Ingeniería e Investigación 25, no. 3 (September 1, 2005): 84–91. Accessed March 28, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14671.

Vancouver

1.
López Fontal EM. Fuzzy logic systems applied to fluidise bed coffee drying. Ing. Inv. [Internet]. 2005 Sep. 1 [cited 2024 Mar. 28];25(3):84-91. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14671

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