Publicado

2019-01-01

Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia

Caracterización y clasificación de la calidad composicional de la leche de búfalo (Bubalus bubalis) y de vaca (Bos spp.) en Colombia

DOI:

https://doi.org/10.15446/rfmvz.v66n1.79401

Palabras clave:

Milk quality, River buffalo (Bubalus bubalis), Multivariate analysis (en)
calidad de leche, Búfalo de agua (Bubalus bubalis), Análisis Multivariado (es)

Autores/as

  • W. A. Barragán-Hernández CORPOICA. Turipaná Research Center
  • L. Mahecha-Ledesma Universidad de Antioquia - Faculty of Agricultural Science - Grica Research Group
  • J. Angulo-Arizala Universidad de Antioquia - Faculty of Agricultural Science - Grica Research Group
  • M. Olivera-Angel Universidad de Antioquia - Faculty of Agricultural Science - Biogenesis Research Group

The aim of this study was to classify and characterize the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia based on the fat, protein, and total solid (TS) contents. Using a hierarchical procedure, data on milk from river buffaloes (n = 7,726) and cows (n = 49,330) was filtered and subjected to cluster analysis to generate three groups: Normal (N), High quality (HQ), and Poor Quality (PQ). The categorized database was then randomly separated into two sets (training and validation) and a discriminatory analysis was applied. In total, 37.3% of river buffalo milk samples were classified as N (6.80% fat, 4.34% protein, and 16.80% TS), 13% as HQ (9.41% fat, 4.93% protein, and 19.50% TS), and 43.7% as PQ (3.95% fat, 3.92% protein, and 13.7% TS). In contrast, 41.8% of cow milk samples were classified as N (3.64% fat, 3.37% protein, 12.42% TS), 41.2% as PQ (2.71% fat, 3.08% protein, and 10.6% TS), and 16.9% as HQ (5.46% fat, 4.01% protein, and 14.82% TS). The discriminatory models for both river buffalo and cow milk were able to classify milk in the N and PQ groups with >90% accuracy and that in the HQ group with >85% accuracy.

El objetivo de este estudio fue caracterizar y clasificar la calidad composicional de la leche de búfala (Bubalus bubalis) y de vaca (Bos spp.) en Colombia con base en los contenidos de grasa, proteína y sólidos totales. Mediante un procedimiento jerárquico los datos de leche de búfalos de agua (n = 7,726) y vacas (n = 49,330) se filtraron y se sometieron a análisis de conglomerados para generar tres grupos: Normal (N), Alta calidad (HQ) y Calidad deficiente (PQ). La base de datos categorizada se separó aleatoriamente en dos conjuntos (entrenamiento y validación) y se aplicó un análisis discriminante. En total, 37,3% de las muestras de leche de búfalo de agua se clasificaron como N (6,80% de grasa, 4,34% de proteína y 16,80% de TS); 13% como HQ (9,41% de grasa, 4,93% de proteína y 19,50% de TS) y 43,7 % como PQ (3,95% de grasa, 3,92% de proteína y 13,7% de TS). En contraste, el 41,8% de las muestras de leche de vaca se clasificaron como N (3,64% grasa, 3,37% proteína, 12,42% TS); 16,9% como HQ (5,46% de grasa, 4,01% de proteína y 14,82% de TS) y 41,2% como PQ (2,71% grasa, 3,08% proteína y 10,6% TS). Los modelos discriminantes para el búfalo de agua y la leche de vaca fueron capaces de clasificar la leche en los grupos N y PQ con una precisión >90% y en el grupo HQ con >85% de precisión.

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Barragán-Hernández, W. A., Mahecha-Ledesma, L., Angulo-Arizala, J. y Olivera-Angel, M. (2019). Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, 66(1), 43–52. https://doi.org/10.15446/rfmvz.v66n1.79401

ACM

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Barragán-Hernández, W.A., Mahecha-Ledesma, L., Angulo-Arizala, J. y Olivera-Angel, M. 2019. Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia. 66, 1 (ene. 2019), 43–52. DOI:https://doi.org/10.15446/rfmvz.v66n1.79401.

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Barragán-Hernández, W. A.; Mahecha-Ledesma, L.; Angulo-Arizala, J.; Olivera-Angel, M. Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia. Rev. Med. Vet. Zoot. 2019, 66, 43-52.

ABNT

BARRAGÁN-HERNÁNDEZ, W. A.; MAHECHA-LEDESMA, L.; ANGULO-ARIZALA, J.; OLIVERA-ANGEL, M. Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, [S. l.], v. 66, n. 1, p. 43–52, 2019. DOI: 10.15446/rfmvz.v66n1.79401. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/remevez/article/view/79401. Acesso em: 15 ago. 2024.

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Barragán-Hernández, W. A., L. Mahecha-Ledesma, J. Angulo-Arizala, y M. Olivera-Angel. 2019. «Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia». Revista De La Facultad De Medicina Veterinaria Y De Zootecnia 66 (1):43-52. https://doi.org/10.15446/rfmvz.v66n1.79401.

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Barragán-Hernández, W. A., Mahecha-Ledesma, L., Angulo-Arizala, J. y Olivera-Angel, M. (2019) «Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia», Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, 66(1), pp. 43–52. doi: 10.15446/rfmvz.v66n1.79401.

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W. A. Barragán-Hernández, L. Mahecha-Ledesma, J. Angulo-Arizala, y M. Olivera-Angel, «Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia», Rev. Med. Vet. Zoot., vol. 66, n.º 1, pp. 43–52, ene. 2019.

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Barragán-Hernández, W. A., L. Mahecha-Ledesma, J. Angulo-Arizala, y M. Olivera-Angel. «Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia». Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia 66, no. 1 (enero 1, 2019): 43–52. Accedido agosto 15, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/remevez/article/view/79401.

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Barragán-Hernández WA, Mahecha-Ledesma L, Angulo-Arizala J, Olivera-Angel M. Characterization and classification of the compositional quality of milk from river buffaloes (Bubalus bubalis) and cows (Bos spp.) in Colombia. Rev. Med. Vet. Zoot. [Internet]. 1 de enero de 2019 [citado 15 de agosto de 2024];66(1):43-52. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/remevez/article/view/79401

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1. Dixon Fabián Flórez-Delgado, Richard de Jesús Gil-Herrera, Román Enrique Maza-Ortega. (2023). Effects of the inclusion of coffee pulp silage in the diet on the performance and profitability of crossbred milk cows in the middle tropics. Tropical Animal Health and Production, 55(2) https://doi.org/10.1007/s11250-023-03451-4.

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