COAPLICACIÓN ENTRE EL CONSORCIO MICROORGANISMOS EFICIENTES Y BIOBRAS-16® AUMENTAN EL CRECIMIENTO Y LA PRODUCTIVIDAD DEL FRIJOL COMÚN
CO-APPLICATION BETWEEN EFFICIENT MICROORGANISM CONSORTIUM AND BIOBRAS-16® INCREASING THE GROWTH AND PRODUCTIVITY OF COMMON BEANS
DOI:
https://doi.org/10.15446/rev.fac.cienc.v12n2.107055Palabras clave:
época de siembra, microorganismos benéficos, Phaseolus vulgaris, rendimiento, bioestimulantes (es)sowing season, beneficial microorganism, Phaseolus vulgaris, yield, biostimulants (en)
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Los bioestimulantes constituyen una práctica agrícola eficiente para aumentar el crecimiento y productividad de las plantas. El objetivo de este estudio fue evaluar la coaplicación entre el consorcio microbiano Microorganismos eficientes (ME-50®) y Biobras-16® en el crecimiento y rendimiento del frijol común en épocas de siembras intermedias y tardías. Dos experimentos distribuidos en bloques al azar, con arreglo factorial 2×2 y cinco réplicas, se realizaron para determinar los efectos de la inoculación (100 mL L-1) o no con el consorcio microbiano ME-50® combinado con la ausencia y presencia (aplicación foliar de Biobras-16® a 0,05 mL L-1) en el incremento de los parámetros del crecimiento y productivos del frijol. Los resultados mostraron que la aplicación de los bioestimulantes ME-50® y Biobras-16® incrementaron el número de hojas trifoliadas, altura de la planta, la masa seca de la parte aérea, así como, el promedio de vainas por planta, los granos por planta, granos por vaina, la masa de 100 granos y el rendimiento, pero se lograron mejores resultados con la coaplicación entre ambos bioproductos en ambas épocas de siembras evaluadas. Los resultados de este estudio sugieren que la coaplicación entre los bioestimulantes ME-50® y Biobras-16® es una alternativa económica, viable y factible para aumentar la producción sostenible del frijol común en épocas intermedias y tardías.
Bio-stimulants constituting an efficient agricultural practice to increase plant growth and productivity. This study was carried out with the purpose of to evaluate the co-application between the microbial consortium efficient microorganism (ME-50®) and Biobras-16® in the growth and yield of common bean in intermediate and late sowing seasons. Two experiments distributed in random blocks, in a factorial arrangement (2×2), with five replicates, were performed to determine the effects of inoculation (100 mL L-1) or not with the ME-50® microbial consortium combined with the absence and presence (foliar application at 0.05 mL L-1 of Biobras-16®) on increasing the bean growth and productive parameter. The results showed that the biostimulants application of ME-50® and Biobras-16® increased the number of trifoliate leaves, plant height, dry mass of the aerial part, as well as, the average of pods per plant, grains per plant, grains per pod, mass of 100 grains and yield, but better results were achieved with the co-application between both bioproducts in both evaluated sowing seasons. The results showed that both biostimulants application ME-50® and Biobras-16® increased the number of trifoliate leaves, plant height, the dry mass of the aerial part, as well as the average number of pods per plant, grains per plant, grains per pod, the mass of 100 grains and the yield, but better results were achieved with the co-application between both bioproducts in intermediate and late seasons. The findings of this study suggest that co-application between ME-50® and Biobras-16® is an economical, viable and feasible alternative to increase the sustainable production of common bean in intermediate and late seasons.
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