Análisis de ciclo de vida aplicado a la producción panelera tradicional en Colombia
Life cycle assessment for the traditional production of panela in Colombia
DOI:
https://doi.org/10.15446/rev.fac.cienc.v6n1.63316Keywords:
Análisis de ciclo de vida, panela (es)Life cycle assessment, panela (en)
Downloads
Teniendo en cuenta la gran producción y demanda panelera en Colombia, es necesario cuantificar las cargas ambientales del proceso productivo con el fin de identicar los componentes del ciclo que requieren una optimización, y así lograr una producción panelera más eficiente y sostenible. Dado que existen pocos estudios de análisis de ciclo de vida sobre la panela en el mundo, y ninguno con suciente difusión en Colombia, se conoce poco acerca de las cargas ambientales de la producción de este alimento a nivel técnico. En este artículo se presenta el análisis de ciclo de vida como una herramienta necesaria y competente para lograr dicho fin, con el objetivo general de cuantificar las cargas ambientales asociadas a la producción de panela hasta el momento en que está lista para ser empacada, y adicionalmente, determinar la conveniencia de ciertas mejoras tecnológicas en la fase de manufactura.
Taking into account the large production and demand of panela in Colombia, it is necessary to quantify the environmental burdens of its production process, in order to identify the cycle components
that require optimization, with the nal purpose of achieve a more efficient and sustainable panela production. Because of the lack of available literature about life cycle assessment applied to panela in the world, and the absolute absence of large-diffusion studies in that eld in Colombia, the knowledge about environmental burdens of the production of that meal is limited, at least in technic levels. This paper presents life cycle assessment as a necessary and capable tool to achieve that purpose, with the overall goal of quantify the
environmental burdens associated with the production of panela until the moment of packaging, and also, determine the suitability of certain technological improvements in the manufacture phase.
References
Arias, S., Ceballos, A., Gutiérrez, L. (2016). Experimental determination of thermal and physical properties for cane juice, cane syrup and panela. 23, S145-S148.
Armas, F., Ramón, A. (2012). Rendimiento agroindustrial en la producción de panela granulada de variedades certicadas de caña de azúcar, de origen cubano y nacionales sembradas desde los 400 hasta los 1000 msnm en la provincia de Morona, Santiago, Ecuador. [En línea]. MAGAP, Ecuador. [Consultada en octubre de 2016]. Disponible en: http://es.slideshare.net/INGPAKOWPN/rendimiento-agro-industrialen-la-produccion-de-panela-granulada-de-variedades-certicadas-de-caa-de-azcar.
Carrillo, D., Ocampo, J., Serna, V. (2015). Balance de materia y energía, proceso industrial: elaboración de la panela. [En línea]. Universidad Nacional Abierta y a Distancia. [Consultada en noviembre de 2016]. Disponible en: http://docslide.us/documents/descripcion-del-procesoy-memorias-de-calculo-produccion-de-la-panela-balance.html.
CORPOICA. (Sin fecha). Estudio de mercado de la panela en Colombia y el mundo. [En línea]. Panela Monitor. [Consultada en septiembre de 2016]. Disponible en: http://www.panelamonitor.org/media/docrepo/document/les/estudio-del-mercadode-la-panela-en-colombia-y-el-mundo.pdf.
FedePanela. (2011). Guía Tecnica para Producción de Panela. [En línea]. YouTube. [Consultada en septiembre de 2016]. Disponible en: https://www.youtube.com/watch?v=to6UzIgrQsQ.
González, L. (2013). Gestión en la producción panelera, municipio de Villeta Cundinamarca. Bogotá. Ponticia Universidad Javeriana.
Gualanday, Trapiche panelero en Yolombó. (2013). La Panela. [En línea]. Yolombó. [Consultada en septiembre de 2016]. Disponible en: http://www.trapichepanelerogualanday.com/panela.html.
Observatorio Agrocadenas Colombia. (2005). La cadena agroindustrial de la panela en Colombia, una mirada global de su estructura y dinámica (1991-2005). [En línea]. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. [Consultada en septiembre de 2016]. Disponible en: http://www.panelamonitor.org/media/docrepo/document/les/la-cadena-agroindustrialde-la-panela-en-colombia.pdf
Osorio, G. (2007). Manual: Buenas Prácticas Agrícolas -BPA- y Buenas Prácticas de Manufactura-BPM-en la Produccion de Caña y Panela. [En línea]. FAO. [Consultada en noviembre de 2016]. Disponible en: http://www.fao.org.co/manualpanela.pdf.
Royal Condor. (2015). Ficha técnica motores a gasolina y diesel. [En línea]. [Consultada en noviembre de 2016]. Disponible en: http://www.royalcondor.com/motores.
Soto, M. (2012). Análisis del impacto ambiental y del desarrollo humano y social, producto del procesamiento de la caña panelera en las veredas Salen, Idolos y Betania en el municipio de Isnos departamento del Huila. Universidad de Manizales.
Trujillo, M. (2011). Impacto ambiental de la actividad azucarera y estrategias de mitigación. Orizaba.
Velásquez, H., Janna, F., Agudelo, A. (2005). Diagnóstico exergético de los procesos productivos de panela en Colombia. [En línea]. Universidad Nacional de Colombia. [Consultada en septiembre de 2016]. Disponible en: http://www.panelamonitor.org/media/docrepo/document/les/diagnostico-exergetico-delos-procesos-productivos-de-la-panela-en-colombia.pdf.
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
CrossRef Cited-by
1. Ruth Mary Ibarra Guevara, Juan Carlos Barrientos Fuentes, Wilmer Andrés Gómez Guerrero. (2023). Technical, economic, social, and environmental implications of the organic panela production in Nocaima, Colombia: The ASOPROPANOC case. Agronomía Colombiana, 41(1), p.e105356. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n1.105356.
2. Nestor Sanchez, Martha Cobo, David Rodríguez-Fontalvo, Ruth Y. Ruiz-Pardo, Anne Roedl. (2024). Unlocking sustainable solutions: Harnessing residual biomass from Colombia's non-centrifugal sugar chain for green market deployment. Bioresource Technology Reports, 26, p.101858. https://doi.org/10.1016/j.biteb.2024.101858.
3. Didier Sierra, Alfonso Cubillos-Varela, Carlos Franco. (2022). Analysis of sugarcane production and transportation in Hoya del Río Suárez from a life cycle perspective. Clean Technologies and Environmental Policy, 24(10), p.3303. https://doi.org/10.1007/s10098-022-02380-4.
Dimensions
PlumX
Article abstract page views
Downloads
License
Copyright (c) 2017 Revista de la Facultad de Ciencias

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors or copyright holders of each paper confer to the Journal of the Faculty of Sciences of Universidad Nacional de Colombia a non-exclusive, limited and free authorization on the paper that, once evaluated and approved, is sent for its subsequent publication in accordance with the following characteristics:
- The corrected version is sent according to the suggestions of the evaluators and it is clarified that the paper mentioned is an unpublished document on which the rights are authorized and full responsibility is assumed for the content of the work before both the Journal of the Faculty of Sciences, Universidad Nacional de Colombia and third parties.
- The authorization granted to the Journal will be in force from the date it is included in the respective volume and number of the Journal of the Faculty of Sciences in the Open Journal Systems and on the Journal’s home page (https://revistas.unal.edu.co/index.php/rfc/index), as well as in the different databases and data indexes in which the publication is indexed.
- The authors authorize the Journal of the Faculty of Sciences of Universidad Nacional de Colombia to publish the document in the format in which it is required (printed, digital, electronic or any other known or to be known) and authorize the Journal of the Faculty of Sciences to include the work in the indexes and search engines deemed necessary to promote its diffusion.
- The authors accept that the authorization is given free of charge, and therefore they waive any right to receive any emolument for the publication, distribution, public communication, and any other use made under the terms of this authorization.
- All the contents of the Journal of the Faculty of Sciences are published under the Creative Commons Attribution – Non-commercial – Without Derivative 4.0.License
MODEL LETTER OF PRESENTATION and TRANSFER OF COPYRIGHTS
Personal data processing policy
The names and email addresses entered in this Journal will be used exclusively for the purposes set out in it and will not be provided to third parties or used for other purposes.