Caracterización morfoagronómica del germoplasma de chirimoya (Annona cherimola mill.) De dos colecciones ex situ en Ecuador
Agromorphological characterization of cherimoya germplasm (Annona cherimola mill.) From two ex situ collections in Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.15446/revfaccienc.v10n1.86699Keywords:
, accesiones, cualitativas, cuantitativas, germoplasma, variabilidad (es)accessions, qualitative, quantitative, germplasm, variability (en)
Downloads
El objetivo de esta investigación fue realizar la caracterización morfoagronómica de 120 accesiones de chirimoya del germoplasma de la Universidad de Cuenca (Granja El Romeral) y del INIAP (Granja Experimental del Austro). Se evaluaron 66 descriptores, 33 cualitativos y 33 cuantitativos, de acuerdo a los descriptores de Bioversity International. Se realizó un análisis de componentes principales (CP) y de clasificación jerárquica. El análisis de CP indicó que las cuatro primeras componentes explicaron el 69,45% de la variabilidad total y la clasificación jerárquica identificó cuatro grupos, que junto con las CP revelaron una alta contribución de los caracteres a la variación existente. Las características cuantitativas que contribuyeron a la conformación de las componentes fueron peso de fruto, diámetro longitudinal y ecuatorial del fruto, longitud de la semilla, grosor del exocarpo, diámetro y longitud del pedúnculo, firmeza, pH, número de semillas, peso de semilla y contenido de sólidos solubles totales. Las variables cualitativas que contribuyeron en la conformación de las componentes fueron sabor de la pulpa, tipo de exocarpo, resistencia a la abrasión, desprendimiento de la semilla y contenido de fibra de la pulpa. Los caracteres cualitativos y cuantitativos evaluados presentaron una variabilidad fenotípica intermedia, puesto que de 20 variables cuantitativas que representan el 60%, 12 de estas variables, tienen un coeficiente de variación sobre el 20%.
The objective of this research was to carry out the morphoagronomic characterization of 120 cherimoya accessions of germplasm from the University of Cuenca (Farm El Romeral) and INIAP (Austro Research Site). It was evaluated 66 descriptors, 33 qualitative and 33 quantitative according to the Bioversity Intenational´s descriptors. An analysis of principal components (PC) and hierarchical classification was performed. The PC analysis indicated that the first four components explained 69.45% of the total variability and the hierarchical classification identified four groups, which together with the PC revealed a high contribution of the characters to the existing variation. The quantitative characteristics that contributed to the conformation of the components were fruit weight, longitudinal and equatorial fruit diameter, seed length, exocarp thickness, diameter and length of the peduncle, firmness, pH, seed number, seed weight and total soluble solids content. The qualitative variables that contributed to the conformation of the components were taste of the pulp, type of exocarp, resistance to abrasion, seed detachment and fiber content of the pulp. The qualitative and quantitative characters showed intermediate phenotypic variability, since of 20 quantitative variables which represent 60%, 12 of these variables, have a coefficient of variation of over 20%.
References
Álvarez, H.; Limongi, R.; Peña, G.; Navarrete, B.; Zambrano, E. & Viera, W. (2019). Agro-morphological characterization “In situ” of Tamarindus indica L. in the dry forest of Ecuador. Journal of Tropical Agricultural Science, 42(3), 1147-1156.
Andrés J. A.; González; Nieto, R. & Barrientos, A. (2005). Morphometry of the organs of cherimolla (Annona cherimola Mill) and analisys of fruit parameters for the charactaerization of cultivars and Mexican germplams selections. Scientia Horticulturae. 107(4), 337-346. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2005.11.003 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2005.11.003
Bioversity International (2008). Descriptors for Cherimoya (Annona cherimola Mill.). Bioversity International. Rome, Italy. 50 p.
Castañeda, G. S. (2014). Evaluación morfológica y molecular de accesiones de Anonáceas (anón, chirimoya y atemoya) en condiciones in situ, de las regiones Andina y Caribe Colombiano. Tesis para obtener el título de Magister en Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Colombia. Bogotá, Colombia. 167 pp.
Castro, J. 2007. Cultivo de la anona (Annona cherimola, Mill). MAG. San José, Costa Rica. 56 p.
Cooper, H.; Spillane, C. & Hodgkin, T. (2001). Broadening the genetic base of crops: an overview. In: Broadening he genetic base of crop production, Cooper H. D.; Spillane C. & Hodgkin T. eds. IPGRI. Wallingford, 1-23. DOI: https://doi.org/10.1079/9780851994116.0001
Curti, E.; Guerra, C. & Loredo, R. (2012). Productivity of 'Tahiti' lime grafted onto four roostocks in a commercial orchard in Veracruz, Mexico. Revista Chapingo Serie Horticultura, 18(3), 291-305. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2010.11.109. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2010.11.109
Chatrou, L.; Pirie, M.; Erkens, H.; Couvreur, L.; Neubig, M.; Abbott, R.; Mols, B.; Maas, W.; Saunders, M. & Chase, W. (2012). A new subfamilial and tribal classification of the pantropical flowering plant family Annonaceae informed by molecular phylogenetics. Botanical Journal of the Linnean Society, 169(1), 5-40. https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2012.01235.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2012.01235.x
Cholota, N. & Quito, C. (1999). Estudio de la vida útil de la pulpa de chirimoya (Annona cherimola) mínimamente procesada. Tesis de Ingeniería en Alimentos. UTA. Ambato, Ecuador. 104 p.
Di Rienzo, J.; Balzarini, M.; Gomzáles, L.; Casanoves, F. & Tablada, M. (2017). InfoStat statistical software. Universidad Nacional de Córdoba.
Feicán, C.; Vanegas, I.; Encalada, C.; Brito, B.; Moreira, R. & Viera, W. (2019). Efecto de la densidad de plantación en la calidad del fruto de chirimoya (Annona cherimola Mill.). Tropical and Subtropical Agrosystems, 22(3), 795-801.
Fos M.; Nuez F, & García-Martínez, L. (2000). The gene pat-2, which induces natural parthenocarpy, alters the giberellin content in unpollinated tomato ovaries. Plant Physiology, 122(2), 471-479. https://doi.org/10.1104/pp.122.2.471 DOI: https://doi.org/10.1104/pp.122.2.471
Franco, T. & Hidalgo R. (2003). Análisis estadístico de datos de caracterización morfológica de recursos fitogenéticos. IPGRI. Roma, Italia. 89 p.
Gardiazabal, F. & Cano, G. (1999). Caracterización de 10 cultivares de chirimoyo (Annona cherimola Mill.) y su respuesta a la polinización artificial en Quillota, Chile. Acta Horticulturae, 497 (1), 239–253.
Gardiazabal, F. & Rosenberg, G. (1993). El cultivo del Chirimoyo. Universidad Católica de Valparaíso. Quillota, Chile. 145 p.
González, M. (2013). Chirimoya (Annona cherimola Miller), frutal tropical y sub-tropical de valores promisorios. Cultivos Tropicales, 34(3), 52-63.
Guirado, E.; Hermoso, J.; Pérez, M.; García, J. & Farré, J. (2003). Introducción al cultivo del chirimoyo. Caja Rural de Granada. Andalucia, España. 78 p.
INEN (Instituto Ecuatoriano de Normalización, EC). (2008). Frutas Frescas. Chirimoya. Requisitos. INEN. Quito, Ecuador. 6 p.
Larcher, W. 1986. Ecofisiología vegetal. Barcelona Omega. Barcelona, España. 319p.
Liaw, C.; Wu T. Y.; Chang, F. R. & Wu, Y. C. (2011). Historic perspectives on annonaceous acetogenins from the chemical bench to preclinical trials. Planta Médica, 76(13), 1390-1404. https://doi.org/10.1055/s-0030-1250006. DOI: https://doi.org/10.1055/s-0030-1250006
Lobo, M.; Delgado, O.; Cartagena, J. & Medina C. (2007). Categorización de la germinación y la latencia en semillas de chirimoya (Annona cherimola L.) y guanábana (Annona muricata L.), como apoyo a programas de conservación de germoplasma. Agronomía Colombiana, 25(2), 231-244.
Luchsinger, L. & Contreras, C. (2004). Postharvest quality evaluation of 'july red' nectarine fruit. CEPOC. Santiago, Chile. 67 p.
Medina, I. & Lobo, M. (2002). Variabilidad morfológica en el tomate pajarito (Lycoper-sicon esculentum Var. Cerasiforme), pre-cursor del tomate cultivado. Revista Corpoica, 3(2), 39-50. https://doi.org/10.21930/rcta.vol3_num2_art:186 DOI: https://doi.org/10.21930/rcta.vol3_num2_art:186
Morales, A.; Cueva, B. & Aquino, P. (2004). Diversidad genética y distribución geográfica de la Chirimoya Annona cherimola. Mill en el Sur de Ecuador. Lyonia, 7(2), 159-170.
Morales, A.; Medina, A., Criollo, L. & Castro, P. (2006). Resultados interpretativos en la herencia de algunos caracteres de calidad en la Chirimoya (Annona cherimola Mill). Lyonia, 10(1), 59-74.
Moreira, R.; Ardisana, E.; Uguña, F.; Franco, F. & Rodríguez, D. (2016). Variabilidad físico-química de frutos de guanábana (annona muricata L.) de una población in situ del sur de Manabí, Ecuador. Agrotecnia de Cuba, 40(1), 34-46
Moreira, R.; Moreno, J.; Buitrón, J.; Orbe, K.; Hector-Ardisana, E.; Uguña, F. & Viera W. (2018). Characterization of a soursop population (Annona muricata) from the central region of Ecuadorian littoral using ISSR markers. Vegetos, 31(3), 13-18. https://doi.org/10.5958/2229-4473.2018.00067.8 DOI: https://doi.org/10.5958/2229-4473.2018.00067.8
Moreira, R.; Rodríguez, H.; Héctor, E.; Feicán, C.; Mestanza, S. & Viera, W. (2020). In situ morphological characterization of soursop (Annona muricata L.) plants in Manabí, Ecuador. Enfoque UTE, 11(2), 58-70. https://doi.org/10.29019/enfoque.v11n2.536 DOI: https://doi.org/10.29019/enfoque.v11n2.536
Sarmiento, L.; Pérez, I.; Díaz, B.; Álvarez, H. & Viera, W. (2017). Molecular marker-based characterization of Ecuadorian dry forest tamarind plus trees. Bioagro, 29(3), 153-162.
Tietz, J. (1988). Relación entre pilosidad del fruto de chirimoyo (Annona cherimola Mill.) y evolución de la madurez. Tesis Ingeniero Agrónomo. Universidad Católica de Valparaíso. Valparaíso, Chile. 81 p.
Vallejo, C.; Franco, A. & Estrada, E. (2002). Mejoramiento genético de plantas. Feriva S.A. Cali, Colombia. 404 p.
Vanegas, E.; Encalada, C.; Feican, C.; Gómez, M. & Viera, W. (2016). Cianamida hidrogenada y nitrato de potasio para manipular épocas de cosecha en chirimoya (Annona cherimola Mill.). Revista Científica Ecuatoriana, 3(1), 31-37. DOI: https://doi.org/10.36331/revista.v3i1.20
Van Hintum, Th. J. L.; Brown, A. H. D.; Spillane, C. & Hodgkin T. (2000). Core collections of plant genetic resources. IPGRI. Roma, Italia. 49 p.
Van Zonneveld, M.; Scheldeman, X.; Escribano, P.; Viruel, M.; Van Damme, P.; García, W.; Tapia, C.; Romero, J.; Sigueñas, M. & Hormaza, J. I. (2012). Mapping Genetic Diversity of Cherimoya (Annona cherimola Mill.): Application of Spatial Analysis for Conservation and Use of Plant Genetic Resources. Plos One, 7(1), e29845. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0029845 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0029845
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
License
Copyright (c) 2021 Revista de la Facultad de Ciencias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The authors or copyright holders of each paper confer to the Journal of the Faculty of Sciences of Universidad Nacional de Colombia a non-exclusive, limited and free authorization on the paper that, once evaluated and approved, is sent for its subsequent publication in accordance with the following characteristics:
- The corrected version is sent according to the suggestions of the evaluators and it is clarified that the paper mentioned is an unpublished document on which the rights are authorized and full responsibility is assumed for the content of the work before both the Journal of the Faculty of Sciences, Universidad Nacional de Colombia and third parties.
- The authorization granted to the Journal will be in force from the date it is included in the respective volume and number of the Journal of the Faculty of Sciences in the Open Journal Systems and on the Journal’s home page (https://revistas.unal.edu.co/index.php/rfc/index), as well as in the different databases and data indexes in which the publication is indexed.
- The authors authorize the Journal of the Faculty of Sciences of Universidad Nacional de Colombia to publish the document in the format in which it is required (printed, digital, electronic or any other known or to be known) and authorize the Journal of the Faculty of Sciences to include the work in the indexes and search engines deemed necessary to promote its diffusion.
- The authors accept that the authorization is given free of charge, and therefore they waive any right to receive any emolument for the publication, distribution, public communication, and any other use made under the terms of this authorization.
- All the contents of the Journal of the Faculty of Sciences are published under the Creative Commons Attribution – Non-commercial – Without Derivative 4.0.License
MODEL LETTER OF PRESENTATION and TRANSFER OF COPYRIGHTS
Personal data processing policy
The names and email addresses entered in this Journal will be used exclusively for the purposes set out in it and will not be provided to third parties or used for other purposes.