Published

2023-08-31

Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador

Contribución de las empresas comunitarias a la soberanía y seguridad alimentaria en la Sierra Central del Ecuador

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n2.106433

Keywords:

community participation, sustainable development, RQDA, environment and territory (en)
participación comunitaria, desarrollo sostenible, RQDA, medio ambiente y territorio (es)

Downloads

Authors

Popular and solidarity economy (PSE) organizations number around 5,280 throughout Ecuador, with the participation of 153,390 registered members. However, only 1.02% of these companies are community-based and operate in the food production and processing sector. This research aimed to determine the contribution of community-based companies (CBCs) to food sovereignty in the province of Tungurahua, using a mixed methodology including the use of interviews and surveys. The qualitative analysis integrated data on the features of this sector to observe their relationship with social, environmental, and economic dimensions using the RQDA package in R Studio. The results show that CBCs contribute to food sovereignty by adding value to locally produced products relevant to local traditions and culture. The social and environmental contributions of CBCs play a part in rural development. Thus, the promotion of CBCs in food production represents a mechanism through which to strengthen food sovereignty and preserve food production relevant to the local culture in these areas.

Las organizaciones de la economía popular y solidaria suman un total de 5,280 en todo el Ecuador, con una participación de 153,390 miembros que las conforman. Sin embargo, sólo el 1.02% es comunitario para el sector de la producción y transformación de alimentos. El propósito de este trabajo se centró en establecer la contribución a la soberanía alimentaria de las empresas de base comunitaria (EBC). Esta investigación siguió una metodología mixta y utilizó la entrevista y la encuesta como instrumentos de investigación para un grupo de EBC, relacionados con la producción de alimentos en la provincia de Tungurahua. El análisis incluyó variables que describen este sector, además de variables para observar su relación con las dimensiones social, ambiental y económica a través del paquete RQDA de R Studio. Los resultados mostraron que las EBC contribuyen a la soberanía alimentaria ya que se enfocan en dar valor agregado a productos que se producen localmente y que están relacionados con las tradiciones y la cultura de las comunidades. Así, también se incorporan componentes de contribución social y ambiental, que forman parte del desarrollo rural. Esto concluye que la promoción de las EBC para la producción de alimentos representa un mecanismo para fortalecer la soberanía alimentaria y preservar la producción de alimentos apegados a la cultura de los territorios.

References

AESAN. (2020). Impacto del consumo de alimentos “ultra-procesados” en la salud de los consumidores. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/ULTRAPROCESADOS.pdf

Akhtar, R., Afroz, R., Masud, M. M., Rahman, M., Khalid, H., & Duasa, J. B. (2018). Farmers’ perceptions, awareness, attitudes, and adaptation behaviour towards climate change. Journal of the Asia Pacific Economy, 23(2), 246–262. https://doi.org/10.1080/13547860.2018.1442149 DOI: https://doi.org/10.1080/13547860.2018.1442149

Altieri, M. A. (2009). Agroecology, small farms, and food sovereignty. Monthly Review, 61(3), Article 102. https://monthlyreview.org/2009/07/01/agroecology-small-farms-and-food-sovereignty/ DOI: https://doi.org/10.14452/MR-061-03-2009-07_8

Banco Central del Ecuador. (2022). Informe de la evolución de la economía ecuatoriana en 2021 y perspectivas 2022. Banco Central Del Ecuador. https://contenido.bce.fin.ec/documentos/Administracion/EvolEconEcu_2021pers2022.pdf

Camacho, P., Marlin, C., & Zambrano, C. (2005). Estudio regional sobre factores de éxito de empresas asociativas rurales. Ruralter. https://www.bantaba.ehu.eus/coop/files/view/Estudio%5fregional%5fde%5ffactores%5fde%5f%c3%a9xito%5fde%5fempresas%5fasociativas%2epdf?revision%5fid=66618&package%5fid=66603

Claeys, P. (2015). Food sovereignty and the recognition of new rights for peasants at the UN: a critical overview of La Via Campesina’s rights claims over the last 20 years. Globalizations, 12(4), 452–465. https://doi.org/10.1080/14747731.2014.957929 DOI: https://doi.org/10.1080/14747731.2014.957929

Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. (2021). La inseguridad alimentaria en el Ecuador, analizada por la óptica de la FAO y los hallazgos del proyecto Siembra Desarrollo. RIMISP. Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. https://www.rimisp.org/noticia/la-inseguridad-alimentaria-en-elecuador-analizada-por-la-optica-de-la-fao-y-los-hallazgosdel-proyecto-siembra-desarrollo/

CEPAL. (2014). El Programa de alimentación escolar de Ecuador y la agricultura familiar: aprendizajes durante el proceso. La visión de las entidades convocantes. [Conference presentation]. Agricultura familiar y circuitos cortos: Nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición (p. 110). OPS. Santiago de Chile.

Coronel Carbo, J., & Marzo Páez, N. (2017). La promoción de salud para la creación de entornos saludables en América Latina y el Caribe. Medisan, 21(12), 3415–3423. https://medisan.sld.cu/index.php/san/article/view/1822

Crosson, P. (1986). Sustainable food production: interactions between natural resources, technology and institutions. Food Policy, 11(2), 143–156. https://doi.org/10.1016/0306-9192(86)90062-x DOI: https://doi.org/10.1016/0306-9192(86)90062-X

Duşa, A. (2019). QCA with R. A comprehensive resource. Springer Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-75668-4 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-75668-4

Floros, J. D., Newsome, R., Fisher, W., Barbosa-Cánovas, G. V., Chen, H., Dunne, C. P., German, J. B., Hall, R. L., Heldman, D. R., Karwe, M. V., Knabel, S. J., Labuza, T. P., Lund, D. B., Newell-McGloughlin, M., Robinson, J. L., Sebranek, J. G., Shewfelt, R. L., Tracy, W. F., Weaver, C. M., & Ziegler, G. R. (2010). Feeding the world today and tomorrow: the importance of food science and technology. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(5), 572–599. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2010.00127.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2010.00127.x

Food and Agriculture Organization - FAO. (2011). La seguridad alimentaria: información para la toma de decisiones. www.ipcinfo.org

Food and Agriculture Organization - FAO. (2013). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Food and Agriculture Organization. https://www.fao.org/publications/home/fao-flagship-publications/the-state-of-food-andagriculture/es#:~:text=El%20estado%20mundial%20de%20la%20agricultura%20y%20la%20alimentaci%C3%B3n%20es,tecnolog%C3%ADas%20digitales%20en%20la%20agricultura

Food and Agriculture Organization - FAO. (2014). Strengthening sector policies for better food security and nutrition results: Food sovereignty. Policy Guidance Note, 11. https://www.fao.org/3/CA2281EN/ca2281en.pdf

Food Secure Canada. (2012). The six pillars of food sovereignty. Developed at Nyéléni 2007. https://nyeleni.org/DOWNLOADS/Nyelni_EN.pdf

Food Secure Canada. (2023, March 12). What is food sovereignty? https://foodsecurecanada.org/who-we-are/what-food-sovereignty

García Ibarra, V. J., & Chávez Rosero, J. R. (2020). Análisis de las necesidades de las organizaciones de la economía popular y solidaria de la zona 1. Sathiri: Sembrador 15(1), 36–50. https://doi.org/10.32645/13906925.929 DOI: https://doi.org/10.32645/13906925.929

Giovannini, M. (2016). Alternatives to development: the contribution of indigenous community enterprises in Chiapas. Journal of International Development, 28(7), 1138–1154. https://doi.org/10.1002/jid.3141 DOI: https://doi.org/10.1002/jid.3141

Gutiérrez-Pérez, C., Morales, H., & Limón-Aguirre, F. (2013). Valoraciones de calidad en alimentos orgánicos y de origen local entre consumidores de la red Comida Sana y Cercana en Chiapas. LiminaR: Estudios Sociales y Humanisticos 11(1), 104–117. DOI: https://doi.org/10.29043/liminar.v11i1.25

Holt-Giménez, E., Shattuck, A., Altieri, M., Herren, H., & Gliessman, S. (2012). We already grow enough food for 10 billion people… and still can’t end hunger. Journal of Sustainable Agriculture, 36(6), 595–598. https://doi.org/10.1080/10440046.2012.695331 DOI: https://doi.org/10.1080/10440046.2012.695331

INEC. (2021). Encuesta nacional de empleo, desempleo y subempleo (Publication 29). Instituto Nacional de encuestas y Censos de Ecuador. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/EMPLEO/2021/Trimestre-enero-marzo-2021/Trimestralenero-marzo2021_Mercado_Laboral.pdf

Kongtanajaruanun, R. (2017, January 11-13). Environmental factor analysis in marketing competition of food processing community enterprises in Chiang Mai Province. [Conference presentation]. ASAE 9th International Conference. AgEcon Search. https://ageconsearch.umn.edu/record/284826

Marín Pérez, J. A. (2012). Crecimiento y desarrollo de empresas comunitarias. [Master dissertation, Instituto Politécnico Nacional]. Digital repository. https://www.repositoriodigital.ipn.mx/bitstream/123456789/17486/1/978-607-414-400-0.pdf

Medina Rey, J. M., Ortega Carpio, M. L., & Martínez Cousinou, G. (2021). ¿Seguridad alimentaria, soberanía alimentaria o derecho a la alimentación? Estado de la cuestión. Cuadernos de Desarrollo Rural, 18, 1–19. https://doi.org/10.11144/javeriana.cdr17.sasa DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr18.sasa

Mellado, B. H., Brandão, C., Peregrino, T. L., & dos Reis, F. J. C. (2020). Using Rqda in qualitative data analysis: a tool for researching chronic pelvic pain using thematic analysis. New Trends in Qualitative Research, 1, 153–170. https://doi.org/10.36367/ntqr.1.2020.153-170 DOI: https://doi.org/10.36367/ntqr.1.2020.153-170

Mota Botello, G., Mora Izquierdo, D., Gomez-Baggethun, E., & De Groot, R. (2018). La FAO y los 17 objetivos de desarrollo sostenible. Issues in Environmental Science and Technology, 2(14), 105–121.

North, L., & Cameron, J. (2008). Desarrollo rural y neoliberalismo. Quito: Corporación Editora Nacional.

Nusantoro, B. P. (2018). Food production: From farm to fork. In Md. Eaqub Ali, Nina Naquiah Ahmad Nizar (Eds.), Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Preparation and Processing of Religious and Cultural Foods (pp. 3-13). Woodhead Publishing. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-101892-7.00001-8 DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-101892-7.00001-8

OMS, & OPS. (2015). Alimentos y bebidas ultraprocesados en América Latina: tendencias, efecto sobre la obesidad e implicaciones para las políticas públicas. Departamento de Enfermedades no Transmisibles y Salud Mental. https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/7698/9789275318645_esp.pdf

Park, S. H., Kwak, T. K., & Chang, H. J. (2010). Evaluation of the food safety training for food handlers in restaurant operations. Nutrition Research and Practice, 4(1), 58–68. https://doi.org/10.4162/nrp.2010.4.1.58 DOI: https://doi.org/10.4162/nrp.2010.4.1.58

Quak, E.-J. (2017). Actions between profit-making & aid: improving social entrepreneurship for food security. https://includeplatform.net/publications/actions-between-profit-making-and-aid-improving-social-entrepreneurship/

Quiroz-Albán, G. M., Font-Aranda, M., & Sánchez-Briones, A. (2021). Asociatividad un paradigma que fortalece el desarrollo sostenible. Polo del Conocimiento, 6(8), 220–241.

Ranaboldo, C., & Arosio, M. (2016). Circuitos cortos de comercialización: una mirada desde el enfoque territorial. Plataforma de Territorios y Paisajes Inclusivos Sostenibles FAO http://www.fao.org/in-action/territorios-inteligentes/articulos/colaboraciones/detalle/es/c/410218/

Resico, M. F. (2011). Introducción a la economía social de mercado (1st ed.). Edición latinoamericana. Konrad Adenauer Stiftung. https://www.kas.de/c/document_library/get_file?uuid=22412104-f255-886e-178f-8b32bf5bce06&groupId=252038

Ruiz Revelo, E. J. (2015). La economía social y solidaria como modelo de desarrollo emergente en el Ecuador [Undergraduate thesis, Pontificia Universidad Católica del Ecuador]. http://repositorio.puce.edu.ec/bitstream/handle/22000/10538/La economíasocial y solidaria como modelo de desarrollo emergente en el Ecuador - Emilia Ruiz.pdf?sequence=1

Soares, P., Almendra-Pegueros, R., Benítez-Brito, N., Fernández-Villa, T., Lozano-Lorca, M., Valera-Gran, D., & Navarrete-Muñoz, E. M. (2020). Sistemas alimentarios sostenibles para una alimentación saludable. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 24(2), 87–89. https://doi.org/10.14306/renhyd.24.2.1058 DOI: https://doi.org/10.14306/renhyd.24.2.1058

Superintendencia de Economía Popular y Solidaria. (2018). Ley orgánica de la economía popular y solidaria y del sector financiero popular y solidario. Registro Oficial 444 de 10 -Mayo-2011. http://rfd.org.ec/repo/leyes3.pdf

Superintendencia de Economía Popular y Solidaria. (2021). Actualidad y cifras EPS – Diciembre 2021. https://www.seps.gob.ec/wp-content/uploads/Diciembre-2021.pdf

Vázquez Maguirre, M., Portales, L., & Velásquez Bellido, I. (2018). Indigenous social enterprises as drivers of sustainable development: insights from Mexico and Peru. Critical Sociology, 44(2), 323–340. https://doi.org/10.1177/0896920516688757 DOI: https://doi.org/10.1177/0896920516688757

Villafuerte, J. S., & Represa, F. (2017). Seguridad alimentaria y cambio de matriz productiva en Ecuador: algunas reflexiones sobre la transición a un modelo más autosuficiente. Esbozos, (15), 77–86.

Wawire, N. H. W., & Nafukho, F. M. (2010). Factors affecting the management of women groups’ micro and small enterprises in Kakamega District, Kenya. Journal of European Industrial Training, 34(2), 128–152. https://doi.org/10.1108/03090591011023989 DOI: https://doi.org/10.1108/03090591011023989

Weaver, C. M., Dwyer, J., Fulgoni, V. L., King, J. C., Leveille, G. A., MacDonald, R. S., Ordovas, J., & Schnakenberg, D. (2014). Processed foods: contributions to nutrition. The American Journal of Clinical Nutrition, 99(6), 1525–1542. https://doi.org/10.1108/03090591011023989 DOI: https://doi.org/10.3945/ajcn.114.089284

Windfuhr, M., & Jonsén, J. (2005). Food sovereignty: towards democracy in localized food systems. ITDG Publishing. DOI: https://doi.org/10.3362/9781780441160

World Health Organization. (2006). Five keys to safer food manual. Department of Food Safety, Zoonoses, and Foodborne. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43546/9789241594639_eng.pdf

Zapatta, A., & Isch, E. (2010). Tierra y Agua: interrelaciones de un acceso inequitativo. Sistema de Investigación sobre la Problemática Agraria en el Ecuador. https://books.google.com.co/books/about/Tierra_y_agua.html?id=tuAIfAEACAAJ&redir_esc=y

How to Cite

APA

Franco-Crespo, C. and Tibán, L. (2023). Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador. Agronomía Colombiana, 41(2), e106433. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n2.106433

ACM

[1]
Franco-Crespo, C. and Tibán, L. 2023. Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador. Agronomía Colombiana. 41, 2 (May 2023), e106433. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n2.106433.

ACS

(1)
Franco-Crespo, C.; Tibán, L. Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador. Agron. Colomb. 2023, 41, e106433.

ABNT

FRANCO-CRESPO, C.; TIBÁN, L. Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 41, n. 2, p. e106433, 2023. DOI: 10.15446/agron.colomb.v41n2.106433. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/106433. Acesso em: 17 oct. 2024.

Chicago

Franco-Crespo, Christian, and Luis Tibán. 2023. “Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador”. Agronomía Colombiana 41 (2):e106433. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n2.106433.

Harvard

Franco-Crespo, C. and Tibán, L. (2023) “Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador”, Agronomía Colombiana, 41(2), p. e106433. doi: 10.15446/agron.colomb.v41n2.106433.

IEEE

[1]
C. Franco-Crespo and L. Tibán, “Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador”, Agron. Colomb., vol. 41, no. 2, p. e106433, May 2023.

MLA

Franco-Crespo, C., and L. Tibán. “Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador”. Agronomía Colombiana, vol. 41, no. 2, May 2023, p. e106433, doi:10.15446/agron.colomb.v41n2.106433.

Turabian

Franco-Crespo, Christian, and Luis Tibán. “Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador”. Agronomía Colombiana 41, no. 2 (May 1, 2023): e106433. Accessed October 17, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/106433.

Vancouver

1.
Franco-Crespo C, Tibán L. Contribution of community-based companies to sovereignty and food security in the Central Highlands of Ecuador. Agron. Colomb. [Internet]. 2023 May 1 [cited 2024 Oct. 17];41(2):e106433. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/106433

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations0

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

214

Downloads

Download data is not yet available.