Weeds and compacted soil in the establishment of an urban garden using the biointensive approach: Experiences and limitations
Malezas y suelo compactado en el establecimiento de una huerta urbana utilizando el enfoque biointensivo: experiencias y limitaciones
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n3.106451Keywords:
urban agriculture, diverse gardens, weed management, invasive grasses, clayey soil (en)agricultura urbana, huertas diversas, manejo de malezas, pastos invasores, suelo arcilloso (es)
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The interest of people in consuming their own agricultural products is on the rise, leading to an increase in the number of urban gardens established in Bogotá over the past years. These gardens operated using the biointensive method as a model for urban agriculture present an environmentally sustainable alternative. However, this system comes with challenges and limitations that may hinder the establishment of such a project. To test this, an urban garden focused on biosystems with high levels of agricultural biodiversity was established within a greenhouse of the Universidad Nacional de Colombia, Bogotá campus. This was carried out in an area with a covered and an uncovered section. A weed germination trial was conducted in planting containers, assessing the relative representation of weeds in two random samplings taken from different containers over a two-month measurement period and a previous soil analysis was realized to evaluate the physical and chemical conditions of the soil. Consequently, 13 weed species were identified in the soil bank of weeds, with Veronica spp. being the most relatively represented in both samplings. However, within the established orchard, the predominant plants were those belonging to the Poaceae family, such as Lolium temulentum and Cenchrus clandestinus. Finally, through the biointensive method and the addition of organic materials such as biochar and regular topsoil, soil properties like structure, porosity, and friability were improved. This, in turn, enabled better root development and the successful establishment of various cultivars in the garden.
El interés de las personas por consumir sus propios productos agrícolas va en aumento; esto ha conducido a un incremento del número de huertas urbanas establecidas en Bogotá durante los últimos años. Las huertas, explotadas mediante el método biointensivo como modelo de agricultura urbana, representan una alternativa sostenible desde el punto de vista medioambiental. Sin embargo, este sistema conlleva retos y limitaciones que pueden dificultar el establecimiento de un proyecto de este tipo. Para probarlo, se estableció un huerto urbano centrado en biosistemas con altos niveles de biodiversidad agrícola dentro de un invernadero de la Universidad Nacional de Colombia, sede Bogotá. Este fue llevado a cabo en un área con una sección cubierta y otra descubierta. Se preparó un ensayo de germinación de malezas en materas, evaluando la representación relativa de las malezas de dos muestreos aleatorios durante dos meses y se realizó un análisis de suelo previo para evaluar condiciones físicas y químicas del mismo. En consecuencia, se encontraron 13 especies de malezas en el banco de semillas de malezas del suelo, siendo Veronica spp. aquella con mayor representatividad relativa en ambos muestreos. Sin embargo, dentro de la huerta establecida, las plantas predominantes fueron aquellas pertenecientes a la familia Poaceae tales como Lolium temulentum y Cenchrus clandestinus. Finalmente, con el método biointensivo y adición de materia orgánica como biochar y tierra negra común, las propiedades como estructura, porosidad y friabilidad del suelo fueron mejoradas, permitiendo a su vez un mejor desarrollo radicular y el establecimiento de distintos cultivares en la huerta.
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