Value chain approach for research on Moringa oleifera as a nutritional supplement in the human diet
Enfoque de cadena de valor de la investigación de Moringa oleifera como suplemento nutricional en la dieta humana
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n3.110531Keywords:
urban agriculture, sustainable development, nutraceuticals (en)agricultura urbana, desarrollo sostenible, nutracéuticos (es)
Downloads
Research in Cuba suggests a value chain approach for the production of Moringa oleifera that might identify the strengths and weaknesses that influence food production and the advantage of applying a value chain model to integrate the productive links. As part of these strengths, we established an evaluation of Moringa oleifera quality using analytical methods to diagnose the value chain of the industrial process as a nutritional supplement for human use, increase production and product quality, and improve manufacturing and production. Potentialities were found that diversified the products in different areas, demonstrated by the high content of metabolites that positively influence human health using products supplemented with moringa. An approach that applied the value chain defined the steps in moringa industrial processing that guaranteed and expanded the moringa product portfolio that impacted effectiveness, safety, and quality for the consumer.
La investigación en Cuba sugiere un enfoque de cadena de valor para la producción de Moringa oleifera que podría identificar fortalezas y debilidades que influyen en la producción de alimentos y la ventaja de aplicar un modelo de cadena de valor para integrar los eslabones productivos. Como parte de estas fortalezas se estableció la valorización de la calidad de Moringa oleifera a través de métodos analíticos para el diagnóstico de la cadena de valor del proceso industrial como suplemento nutricional para uso humano e incrementar la producción, la calidad de los productos y mejorar su manufactura y procesos productivos. Se encontraron potencialidades que diversificaron los productos en diferentes ámbitos, evidenciadas por el alto contenido de metabolitos que influyen de forma positiva en la salud humana con productos suplementados con moringa. La aplicación de cadena de valor expuso los pasos del procesamiento industrial de la moringa que garantizan y amplían la cartera de productos de moringa con impacto en el consumidor en términos de efectividad, seguridad y calidad.
References
Aguirre, P. (2019). Alimentos funcionales entre las nuevas y viejas corporalidades. AIBR Revista Antropología Iberoamericana, 14(1), 95–120. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6832409 DOI: https://doi.org/10.11156/aibr.v14i1.70861
Almora-Hernández, E., Barrios, L., Monteagudo-Borges, R., Lago-Abascal, V., León, G., & Rodríguez, E. (2021). Evaluación sensorial de galletas de arroz integral suplementadas con stevia y moringa. Peruvian Agricultural Research, 3(2), 80–86. https://doi.org/10.51431/par.v3i2.705
Almora-Hernández, E., Campa-Huergo, C., Monteagudo-Borges, R., Lago-Abascal, V., Echemendia Arana, O., & Rodríguez. E. (2020). Desarrollo de la galleta de arroz integral suplementada con Moringa oleifera. Revista de Ciencias Farmacéuticas y Alimentarias, 6(2), 52–64. https://revistas.uh.cu/rcfa/article/view/3370 DOI: https://doi.org/10.51431/par.v3i2.705
Ballaré, C. L., Caldwell, M. M., Flint, S. D., Robinson, S. A., & Bornman, J. F. (2011). Effects of solar ultraviolet radiation on terrestrial ecosystems. Patterns, mechanisms, and interactions with climate change. Photochemical and Photobiological Sciences, 10, 226–241. https://doi.org/10.1039/c0pp90035d DOI: https://doi.org/10.1039/c0pp90035d
Bancessi, A., Bancessi, Q., Baldé, A., & Catarino, L. (2019). Present and potential uses of Moringa oleifera as a multipurpose plant in Guinea-Bissau. South African Journal of Botany, 129, 206–208. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2019.06.013 DOI: https://doi.org/10.1016/j.sajb.2019.06.013
Bocarando-Guzmán, M. D., Ríos-Corripio, M. A., Hernández-Cázares, A. S., Gómez-Merino, F. C., & Servín-Juárez, R. (2020). Caracterización de la oferta de moringa (Moringa oleifera Lam.) en México. Agro Productividad, 13(2) https://doi.org/10.32854/agrop.vi0.1483 DOI: https://doi.org/10.32854/agrop.vi0.1483
Cabrera-Carrión, J. L., Jaramillo-Jaramillo, C., Dután-Torres, F., Cun-Carrión, J., García, P. A., & Rojas, de Astudillo, L. (2017). Variación del contenido de alcaloides, fenoles, flavonoides y taninos en Moringa oleifera Lam. en función de su edad y altura. Bioagro, 29(1), 53–60.
Campo-Fernández, M., Cruz-Alvia, C., Cunalata-Cueva, G., & Matute- Castro, N. (2020) Infusiones de Moringa oleifera (moringa) combinada con Cymbopogon citratus (hierba luisa) y Lippia alba (mastranto). Ciencia UNEMI, 13(34), 114–126. https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol13iss34.2020pp114-126p DOI: https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol13iss34.2020pp114-126p
Castro, R. (2007). Acto central con motivo del aniversario 54 del asalto a los Cuarteles Moncada y Carlos M. Cespedes en la Plaza de la Revolución “Ignacio Agramonte” Camagüey. IPS. Inter PRESS service en Cuba. https://www.ipscuba.net/archivo/discurso-de-raul-castro-el-26-de-julio-de-2007-en-camaguey
Cosme, C. (2022). La Economía Circular como eje de desarrollo de los países latinoamericanos. Revista Economía y Política, 35, 1–11. https://publicaciones.ucuenca.edu.ec/ojs/index.php/REP/article/view/3939/2889 DOI: https://doi.org/10.25097/rep.n35.2022.01
Farzaei, M. H., Tewari, D., Momtaz, S., Argüelles S., & Nabavi, S. M. (2018). Targeting ERK signaling pathway by polyphenols as novel therapeutic strategy for neurodegeneration. Food and Chemical Toxicology, 120, 183–195. https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.07.010 DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.07.010
Foidl, N., Makkar, H. P. S., & Becker, K. (2001). The potential of Moringa oleifera for agricultural and industrial uses. In J. Lowell Funglie (Ed.), The miracle tree: The multiple attributes of Moringa. Church World Service.
Frankel, E. N., & Meyer, A. S. (2000). The problems of using one-dimensional methods to evaluate multi-functional food and biological antioxidants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80(13), 1925–1941. https://doi.org/10.1002/1097-0010(200010)80:13%3C1925::AID-JSFA714%3E3.0.CO;2-4 DOI: https://doi.org/10.1002/1097-0010(200010)80:13<1925::AID-JSFA714>3.0.CO;2-4
Gutiérrez, D., Borjas, R. E., Rodríguez, H. R., Rodríguez, Z., Stuart, R., & Sarduy, L. (2015). Evaluación de la composición química y degradabilidad ruminal in situ de ensilaje mixto con Pennisetum purpureum cv Cuba CT-169: Moringa oleifera. Avances en Investigación Agropecuaria, 19(3), 7–16. https://www.redalyc.org/pdf/837/83743886002.pdf
Lago Abascal, V., Almora Hernández, E., González García, K., Campa Huergo, C., & Rodríguez Jiménez, E. (2021). Caracterización de ecotipos de Moringa oleifera cultivada en Cuba e identificación de isoquercitina. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 26(4), Article e1189. https://revplantasmedicinales.sld.cu/index.php/pla/article/view/1189
Lago Abascal, V., Almora Hernández, E., González García, K., Hernández Rivera, Y., Echemendia Arana, O., & Monteagudo Borges, R. (2021). Metabolitos secundarios y capacidad antioxidante de hojas secas de Moringa oleifera Lam. cultivada en Cuba. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 26(1), Article e1087. https://revplantasmedicinales.sld.cu/index.php/pla/article/view/1087/464
Lago Abascal, V., Echemendia Arana, O., Gonzales García, K. L., Hernández Rivero, Y., Almora Hernández, E., & Monteagudo Borges, R. (2020). Determinación de polifenoles totales, flavonoides y evaluación antimicrobiana en tres ecotipos de Moringa oleifera cultivadas en Cuba. Revista de Ciencias Farmacéuticas y Alimentarias, 6(1), 50–61. https://revistas.uh.cu/rcfa/article/view/3461
Lago-Abascal, V., Matos-Oliveros, S., Almora-Hernández, E., Pereira-Cuní, L. B., Monteagudo-Borges, R., & Rodríguez-Jiménez, E. (2024). Evaluación de diferentes densidades de cultivo de Moringa oleifera y su manufactura como suplemento nutricional. Revista Ingeniería Agrícola, 14(1), 1–8. https://cu-id.com/2284/v14n1e09
Lago Abascal, V., Menéndez Soto del Valle, R., Almora Hernández, E., García Jiménez, T., Monteagudo Borges, R., & Rodríguez Jiménez, E. (2021). Evaluación en modelos animales del efecto antinflamatorio de las cápsulas de hojas secas de Moringa oleifera. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 26(1), Article e1120. https://revplantasmedicinales.sld.cu/index.php/pla/article/view/1120/467
Lago Abascal, V., Thu Huong, N. T., Hoang Mihn, N., & Rodríguez Jiménez, E. (2021). Efecto de las cápsulas de Moringa oleifera sobre la hiperlipidemia en ratones. Archivos del Hospital Universitario “General Calixto García”, 9(3), 385–395. https://revcalixto.sld.cu/index.php/ahcg/article/view/e758
Liu, Y., Wang, X., Wei, X., Gao, Z., & Han, J. (2018). Values, properties and utility of different parts of Moringa oleifera. An overview. Chinese Herbal Medicines, 10(4), 371–378. https://doi.org/10.1016/j.chmed.2018.09.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.chmed.2018.09.002
Monteagudo Borges, R., Fidalgo Perera, O., Almora Hernández, E., Lago Abascal, V., Echemendia Arana, O., & Bolaños Queral, G. (2022). Evaluación de la actividad antimicrobiana de extractos de Moringa oleifera Lam. cultivada en Cuba. Revista de Producción Animal, 34(1), Article e4153.
Murgueitio Escobar, C. (2005). Identificación de los factores claves de éxito, capacidades y limitaciones para la producción y exportación de café diferenciados en Colombia [Magister dissertation, Universidad de los Andes]. Seneca Institutional Repository. https://hdl.handle.net/1992/10626
Oudot, C., Gomes, A., Nicolas, V., Le Gall, M., Chaffey, P., Broussard, C., Calamita, G., Mastrodonato, M., Gena, P., Perfettini, J. L., Hamelin, J., Lemoine, A., Fischmeister, R., Vieira, H. L. A., Santos, C. N., & Brenner, C. (2019). CSRP3 mediates polyphenols-induced cardioprotection in hypertension. The Journal of Nutritional Biochemistry, 66, 29–42. https://doi.org/10.1016/J.JNUTBIO.2019.01.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2019.01.001
Sánchez García, C. M., Morena, G. S., Acosta Porta, Z. M., & Deus Montes, Y. (2014). Manual de buenas prácticas agrícolas para frutas frescas. La Habana: Instituto de Investigaciones de Fruticultura Tropical. https://www.undp.org/es/cuba/publicaciones/manual-de-buenas-practicas-agricolas-para-frutas-frescas
Srinivasamurthy, S., Yadav, U., Sahay, S., & Singh, A. (2017). Development of muffin by incorporation of dried Moringa oleifera (Drumstick) leaf powder with enhanced micronutrient content. International Journal of Food Science and Nutrition, 2(4), 173–178.
Tumbaco-Laje, G. E., Villafuerte-Muñiz, W. P., & Soledispa-Rodríguez, X. E. (2022). Las cadenas de valor como estrategias de desarrollo microempresarial. FIPCAEC, 7(1), 65–87. https://www.fipcaec.com/index.php/fipcaec/article/view/583/1020
Yusof, N. A., Isha, A., Ismail, I. S., Khatib, A., Shaari, K., Abas, F., & Rukayadi, Y. (2015). Infrared-metabolomics approach in detecting changes in Andrographis paniculata metabolytes due to different harvesting ages and times. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(12), 2533–2543. https://doi.org/10.1002/jsfa.6987 DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.6987
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
License
Copyright (c) 2023 Agronomía Colombiana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia
Reproduction and quotation of material appearing in the journal is authorized provided the following are explicitly indicated: journal name, author(s) name, year, volume, issue and pages of the source. The ideas and observations recorded by the authors are their own and do not necessarily represent the views and policies of the Universidad Nacional de Colombia. Mention of products or commercial firms in the journal does not constitute a recommendation or endorsement on the part of the Universidad Nacional de Colombia; furthermore, the use of such products should comply with the product label recommendations.
The Creative Commons license used by Agronomia Colombiana journal is: Attribution - NonCommercial - ShareAlike (by-nc-sa)

Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/.







