Technological and socioeconomic characterization of Cucurbita argyrosperma Huber production systems in Champotón, Campeche, Mexico
Caracterización tecnológica y socioeconómica de los sistemas de producción de Cucurbita argyrosperma Huber en Champotón, Campeche, México
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v42n1.112523Keywords:
agricultural producers, Chihua squash, agricultural profitability (en)productores agrícolas, calabaza chihua, rentabilidad agrícola (es)
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The state of Campeche, Mexico, occupies first place in the production of Cucurbita argyrosperma Huber, with the municipality of Champotón contributing 7% of state production. Chihua squash production systems were characterized based on their technological and socioeconomic level by applying a semi-structured questionnaire to those responsible for the Chihua squash production systems. The data were analyzed using principal components, clusters, and comparison of means with the Tukey test (P≤0.05). Three groups of producers were identified: G1, G2, and G3, grouping 28, 100, and 8 people, respectively. G1 has intermediate land availability, intermediate salaried labor, producer organizations, seed processing, average purchase-sale contract, medium use of technologies, higher income per unit of area, and represents 20.58% of producers; G2 has lower land availability, lower number of salaried labor, low organization of producers, seed processing, no purchase-sale agreement, low use of technologies, lower income per unit of area and utility, and concentrates 73.53% of producers; G3 has greater availability of land, greater number of salaried labor and producer organizations, does not process seeds, has greater purchase-sale agreement, high use of technologies, average income values, and represents 5.88% of the producers. The group with the highest technological index was not the one with the highest profitability, which was determined by producer organizations and the availability of land.
El estado de Campeche, México, ocupa el primer lugar en producción de Cucurbita argyrosperma Huber, donde el municipio de Champotón aporta el 7% de la producción estatal. Se caracterizaron los sistemas de producción de calabaza chihua, en función de su nivel tecnológico y socioeconómico, aplicando un cuestionario semiestructurado a los responsables de los sistemas de producción de calabaza chihua. Los datos se analizaron mediante componentes principales, conglomerados y comparación de medias con la prueba de Tukey (P≤0.05). Se identificaron tres grupos de productores, G1, G2 y G3, agrupando a 28, 100 y 8 personas cada uno. G1 tiene disponibilidad de tierra intermedia, mano de obra asalariada intermedia, organizaciones de productores, procesamiento de semillas, contrato de compra-venta media, uso de tecnologías medio, mayor ingreso por unidad de superficie y concentra al 20.58% de los productores; G2 presenta menor disponibilidad de tierra, menor número de mano de obra asalariada, baja organización de productores, procesamiento de semillas, sin acuerdo de compra-venta, bajo uso de tecnologías, obtiene menores ingresos por unidad de área y utilidad, y concentra el 73.53% de los productores; G3 presenta mayor disponibilidad de tierra, mayor número de mano de obra asalariada y organizaciones de productores, no procesa semillas, mayor acuerdo de compra-venta, alto uso de tecnologías, tiene valores de ingresos promedio y representa el 5.88% de los productores. El grupo de mayor índice tecnológico no fue el más rentable, debido a que estuvo determinado por las organizaciones de productores y la disponibilidad de tierras.
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