Published

2025-04-30

Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia

Desafíos y estrategias para promover la industrialización del cultivo de yuca en Colombia

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v43n1.117878

Keywords:

Manihot esculenta, mechanization, pre-selling, agribusiness, business culture, public policies (en)
Manihot esculenta, mecanización, venta anticipada, agronegocio, cultura empresarial, políticas públicas (es)

Downloads

Authors

Cassava (yuca) is a major crop in Colombia, with a production of more than 2.5 million t in an estimated area of more than 260,000 ha. However, the average yield in the country is 11.34 t ha-1, a low level compared to other world-class producing countries. About 94.4% of the total production of cassava nationwide is used for direct human consumption, and only 5.6% is destined for industrialization. The aim of this research was to verify the problems faced by the industrialization of cassava crops in Colombia and to establish possible strategies to help deal with them. The strategies proposed were identified through field observations, iterative testing, stakeholder feedback, and comparative analysis. Among the most noticeable challenges in the low industrialization of cassava crops are low availability of land and high-quality planting material, low technological development, and seasonality of production. Some outstanding strategies to overcome this problem are sowing by pre-sale, access to suitable technology, change of crop varieties, and the producer’s business culture. Large industrialized crops are adopting pre-sale planting as a business strategy for agribusiness; moreover, a crop with agricultural mechanization and irrigation systems on large tracts of land is economically efficient. However, the shift from subsistence agriculture to agribusiness is not enough. Government support with public policies and subsidies is needed to safeguard the cassava production chain in times of national or global crisis.

La yuca es un cultivo muy importante en Colombia, con una producción mayor a 2.5 millones t en un área estimada de más de 260 mil ha; sin embargo, el rendimiento promedio en el país es de 11,34 t ha-1, un nivel bajo si se compara con otros países productores de talla mundial. Alrededor del 94,4% del total de la producción de yuca a nivel nacional es para consumo humano directo y sólo 5,6% se destina a la industrialización. El objetivo de esta investigación fue verificar los problemas que enfrenta la industrialización del cultivo de yuca en Colombia y establecer posibles estrategias para ayudar a superar este desafío. Entre los problemas que destacan en la poca industrialización del cultivo de yuca se encuentran la baja disponibilidad de tierras, de material de siembra de alta calidad, escasa tecnificación y estacionalidad de la producción. Algunas de las estrategias planteadas para superar esta problemática son la siembra por venta anticipada, acceso a tecnología adecuada, el cambio de las variedades del cultivo y la cultura empresarial de los productores. Los grandes cultivos industrializados están adoptando la siembra por venta anticipada como una estrategia de negocio para la agroindustria; además, un cultivo con mecanización agrícola y sistemas de riego en grandes extensiones de tierra es económicamente eficiente. Sin embargo, el cambio de agricultura de subsistencia a agronegocios no es suficiente; se necesita l apoyo del gobierno con políticas públicas y subsidios para salvaguardar la cadena productiva de la yuca en épocas de crisis nacional o mundial.

References

Adebayo, W. G. (2023). Cassava production in Africa: A panel analysis of the drivers and trends. Heliyon, 9(9), Article e19939. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e19939

Adekunle, A., Osazuwa, P., & Raghavan, V. (2016). Socio-economic determinants of agricultural mechanization in Africa: A research note based on cassava cultivation mechanization. Technological Forecasting and Social Change, 112, 313−319. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2016.09.003

Agronet. (2023, April 14). Área, producción y rendimiento nacional por cultivo 2007-2023: Yuca. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. https://www.agronet.gov.co/estadistica/paginas/home.aspx?cod=1

Aguilera Díaz, M. (2012). La yuca en el caribe colombiano: de cultivo ancestral a agroindustrial. Documentos de trabajo sobre economía regional Núm. 158. Centro de Estudios Económicos Regionales (CEER). https://www.banrep.gov.co/sites/default/files/publicaciones/archivos/dtser_158.pdf DOI: https://doi.org/10.32468/dtseru.158

Alonso-Gómez, L. A., Celis-Carmona, D. D., Rodríguez-Sánchez, Y. F., Castro-Ladino, J. R., & Solarte-Toro, J. C. (2024). Biochar production from cassava waste biomass: A technoeconomic development approach in the Colombian context. Bioresource Technology Reports, 26, Article 101872. https://doi.org/10.1016/j.biteb.2024.101872

Ariza García, E. J., & Gómez Domínguez, A. E. (2021). Factores asociados a la competitividad de las empresas del sector de la yuca industrial en San Pedro, Sucre. Apuntes Contables, (28), 95–112. https://doi.org/10.18601/16577175.n28.06

Arthey, T., Srisompun, O., & Zimmer, Y. (2018). Cassava production and processing in Thailand. Agri Benchmark. Braunschweig, Germany. http://www.agribenchmark.org/fileadmin/Dateiablage/B-Cash-Crop/Reports/CassavaReportFinal-181030.pdf

Canales, N., & Trujillo, M. (2021). La red de valor de la yuca y su potencial en la bioeconomía de Colombia. Stockholm Environment Institute. https://www.sei.org/publications/la-red-de-valor-de-la-yuca-y-su-potencial-en-la-bioeconomiade-colombia/

Chavarriaga-Aguirre, P., Brand, A., Medina, A., Prías, M., Escobar, R., Martinez, J., Díaz, P., López, C, Roca, W. M., & Tohme, J. (2016). The potential of using biotechnology to improve cassava: a review. In Vitro Cellular & Developmental Biology-Plant, 52, 461–478. https://doi.org/10.1007/s11627-016-9776-3

Chisenga, S. M., Workneh, T. S., Bultosa, G., & Alimi, B. A. (2019). Progress in research and applications of cassava flour and starch: A review. Journal of Food Science and Technology, 56(6), 2799–2813. https://doi.org/10.1007/s13197-019-03814-6

Contexto Ganadero. (2022, April 12). En 2021 se importó maíz amarillo de EE. UU. con un precio 50 % más alto que en 2020. Contextoganadero, una lectura rural a la realidad Colombiana. https://www.contextoganadero.com/economia/en-2021-seimporto-maiz-amarillo-de-ee-uu-con-un-precio-50-mas-alto-que-en-2020

Diaz, D. (2019, May 21). CODIPSA. Revista Ejecutivos. Club de Ejecutivos. https://www.clubdeejecutivos.org.py/revista/codipsa

Enciso Rodríguez, M. A., Silveira, C. V., Villalba González, M., Vega Britez, G. D., & Silveira, G. S. (2015). Rentabilidad económica de la producción de mandioca en la colonia Santa Clara, distrito de Pedro Juan Caballero – PY. Anais do 12° Enic, (6), 1−14. https://anaisonline.uems.br/index.php/enic/article/view/2508

FAO. (2020). Cassava. FAOSTAT – Organización para la Agricultura y la Alimentación. https://www.fao.org/faostat/en/#search/cassava

FAO. (2024). Agricultural production statistics 2010–2023. FAOSTAT Analytical Briefs, No. 96. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/df90e6cf-4178-4361-97d4-5154a9213877/content

Farkas, J. Z., Koszegi, I. R., Hoyk, E., & Szalai, Á. (2023). Challenges and future visions of the Hungarian livestock sector from a rural development viewpoint. Agriculture, 13(6), Article 1206. https://doi.org/10.3390/agriculture13061206

Felipe, F. I. (2020). Covid-19 crisis affects cassava sector in different ways. https://www.cepea.esalq.usp.br/en/opinion/covid-19-crisis-affects-cassava-sector-in-different-ways.aspx

Floro IV, V. O., Labarta, R. A., Becerra López‐Lavalle, L. A., Martinez, J. M., & Ovalle, T. M. (2018). Household determinants of the adoption of improved cassava varieties using DNA fingerprinting to identify varieties in farmer fields: A case study in Colombia. Journal of Agricultural Economics, 69(2), 518–536. https://doi.org/10.1111/1477-9552.12247

García-Pereira, A, Petrocelly, E., Sabín-Rendón, Y., Hernández-Gómez, A., & García-Coronado, J (2017). Evaluación de las principales propiedades físico-mecánicas de la yuca (Manihot esculenta Cranz) para su mecanización. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, 26(1), 4−13. https://revistas.unah.edu.cu/index.php/rcta/article/view/472/475

Garcia-Vallejo, M. C., & Cardona Alzate, C. A. (2024). Life cycle assessment of the cassava simplified value chain in Colombia and the use of cassava residues as energy carriers. Industrial Crops and Products, 210, Article 118135. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2024.118135

Guerrero Hernández, A. S., & Ramos de Arruda, L. V. (2022). Technical–economic potential of agrivoltaic for the production of clean energy and industrial cassava in the Colombian intertropical zone. Environmental Quality Management, 31(3), 267–281. https://doi.org/10.1002/tqem.21778

Gutiérrez, G. (2009). Crecimiento y nuevas formas de gestión en la agricultura. Anuario 2009 – OPYPA. https://www2.mgap.gub.uy/OpypaPublicaciones/ANUARIOS/Anuario2009/material/pdf/42.pdf

Hendrawan, D., Chrisendo, D., & Musshoff, O. (2024). Strengthening oil palm smallholder farmers’ resilience to future industrial challenges. Scientific Reports, 14(1), Article 12105. https://doi.org/10.1038/s41598-024-62426-z

Hershey, C. (1994). Research for development: The CIAT cassava program. CIAT – lnternational Center for Tropical Agriculture. http://ciat-library.ciat.cgiar.org/articulos_ciat/2015/DINTER_0025.pdf

Ikerd, J. (2024). The economic pamphleteer: Perspectives on the past and future of agriculture. Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development, 13(2), 5–10. https://doi.org/10.5304/jafscd.2024.132.001

Ikuemonisan, E. S., Mafimisebi, T. E., Ajibefun, I., & Adenegan, K. (2020). Cassava production in Nigeria: Trends, instability and decomposition analysis (1970–2018). Heliyon, 6(10), Article e05089. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05089

Jisha, S., Padmaja, G., Moorthy, S. N., & Rajeshkumar, K. (2008). Pretreatment effect on the nutritional and functional properties of selected cassava-based composite flours. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 9(4), 587–592. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2008.06.003

Lane, J. (2017, January 27). Thailand announces $11.3BN 10-year plan to build sugarcane and cassava bioeconomy. Renewable Energy World. https://www.renewableenergyworld.com/baseload/thailand-announces-11-3bn-10-year-plan-to-build-sugarcane-and-cassava-bioeconomy/

León, R., Rosero, A., García, J. L., Morelo, J., Orozco, A., Silva, G., De la Ossa, V., Correa, E., Cordero, C., Villalba, L., Belalcazar, J., & Ceballos, H. (2021). Multi-trait selection indices for identifying new cassava varieties adapted to the Caribbean region of Colombia. Agronomy, 11(9), Article 1694. https://doi.org/10.3390/agronomy11091694

MADR – Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (2014). Acuerdo de competitividad de la cadena agroindustrial de la yuca en Colombia. MADR. https://sioc.minagricultura.gov.co/Yuca/Normatividad/D.C.%202014%20Noviembre%20-%20Acuerdo%20de%20competitividad.pdf

MADR – Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (2017). Documento clúster de tubérculos en los departamentos de Bolívar, Córdoba y Sucre para las líneas productivas de ñame, yuca y batata. MADR. https://sioc.minagricultura.gov.co/DocumentosContexto/S1722-DOCUMENTO%20CLUSTER%20TUBE%CC%81RCULOS%20%20PARA%20LA%20COSTA%20ATLANTICA.pdf

MADR – Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (2021). Cadena productiva de la yuca. Dirección de cadenas agrícolas y forestales. MADR. https://sioc.minagricultura.gov.co/Yuca/Documentos/2021-03-31%20Cifras%20Sectoriales%20yuca.pdf

Martínez García, J., & Tordecilla-Acevedo, V. (2019). Análisis de inteligencia competitiva de la agroindustria de procesados de yuca en Sucre y posicionamiento en el mercado nacional e internacional. In R. E. Acosta Mesa, M. M. Madera Martínez, M. A. Bracamonte Jaraba, S. E. Guzmán Ceballos, L. F. Aguas Guerra, J. Martínez García, V. Tordecilla Acevedo, M. Vitola Osorio, D. Toro González, & M. A. Pérez Vásquez (Eds.), Oportunidades y retos para inteligencia competitiva en turismo, foodservices y agroproducción en Sucre (pp. 145−173). Corporación Universitaria del Caribe – CECAR. Sincelejo, Sucre. https://repositorio.cecar.edu.co/handle/cecar/2707

Molina, E., & Victorero, E. (2016). Mecanismos novedosos de financiamiento a la agricultura en países subdesarrollados. Revista Cubana de Información en Ciencias de la Salud. https://core.ac.uk/download/pdf/45356247.pdf

Nassar, N. M. A., & Ortiz, R. (2007). Cassava improvement: Challenges and impacts. The Journal of Agricultural Science, 145(2), 163–171. https://doi.org/10.1017/S0021859606006575

Ocampo, J. A. (2014). Misión para la transformación del campo: saldar la deuda histórica con el campo. Marco conceptual de la Misión para la Transformación del Campo Departamento Nacional de Planeación. DNP. Bogotá. https://colaboracion.dnp.gov.co/cdt/prensa/documento%20marco-mision.pdf

ONU, & CEPAL. (2018). Agenda 2030 y los objetivos de desarrollo sostenible: una oportunidad para América Latina y el Caribe. ONU/CEPAL. https://www.cepal.org/es/publicaciones/40155-la-agenda-2030-objetivos-desarrollo-sostenible-oportunidadamerica-latina-caribe

Otálora, A., Garces-Villegas, V., Chamorro, A., Palencia, M., & Combatt, E. M. (2024). ‘Cassava, manioc or yuca’ (Manihot esculenta): An overview about its crop, economic aspects and nutritional relevance. Journal of Science with Technological Applications, 16, Article 95. https://doi.org/10.34294/j.jsta.24.16.95

Pabon-Pereira, C., Slingerland, M., Hogervorst, S., van Lier, J., & Rabbinge, R. (2019). A sustainability assessment of bioethanol (EtOH) production: The case of cassava in Colombia. Sustainability, 11(14), Article 3968. https://doi.org/10.3390/su11143968

Padi, R. K., & Chimphango, A. (2021). Comparative sustainability assessments for integrated cassava starch wastes biorefineries. Journal of Cleaner Production, 290, Article 125171. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.125171

Pardo, L. E., & Ocampo-Peñuela, N. (2019). Contexto actual del impacto ambiental de la palma de aceite en Colombia. Palmas, 40(3), 79–88. https://publicaciones.fedepalma.org/index.php/palmas/article/download/12868/12754

Parra Olarte, J. L. (2019). Cifras sectoriales: subsector productivo de la yuca. Dirección de cadenas agrícolas y forestales. MADR. https://sioc.minagricultura.gov.co/Yuca/Documentos/2019-06-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf

Pingmuanglek, P., Jakrawatana, N., & Gheewala, S. H. (2017). Supply chain analysis for cassava starch production: Cleaner production opportunities and benefits. Journal of Cleaner Production, 162, 1075−1084. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.06.148

Poku, A.-G., Birner, R., & Gupta, S. (2018). Is Africa ready to develop a competitive bioeconomy? The case of the cassava value web in Ghana. Journal of Cleaner Production, 200, 134–147. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.07.290

Polthanee, A. (2018). Cassava as an insurance crop in a changing climate: The changing role and potential applications of cassava for smallholder farmers in Northeastern Thailand. Forest and Society, 2(2), 121−137. https://doi.org/10.24259/fs.v2i2.4275

Ravichandran V., Kumar D., Mani S., & Rajendran K. (2024). Beyond tradition: Charting a greener future for cassava starch industry using multi-criteria decision-making. Biofuel Research Journal, 11(3), 2181–2193. https://doi.org/10.18331/BRJ2024.11.3.4

Ritchie, H., Rosado, P., & Roser, M. (2023, March 17). Cassava production, 2023. Cassava production is measured in tonnes. Data adapted from Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). https://ourworldindata.org/grapher/cassava-production

Rivera, T., Andrade, R., Labarta, R., Calle, F., & Becerra Lopez-Lavalle, L. (2021). Boletín informativo del sector yuquero, Colombia 2007-2020. CIAT. https://cgspace.cgiar.org/server/api/core/bitstreams/1a88ca38-1e89-4d58-8547-3c85cd7da2df/content

Rodríguez Henao, E., Garavito Morales, L. V., Osorio Cardona, O., Aguilera Arango, G. A., & Cañar Serna, D. Y. (2021). Manual técnico para la propagación masiva de semilla vegetativa de yuca por miniestacas en campo. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia. https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual.7405057

Rosero Alpala, E. A., Rodríguez Henao, E., & García Herazo, J. L. (2023). Variedades recientes de yuca liberadas en Colombia para uso agroindustrial. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia. https://doi.org/10.21930/agrosavia.nbook.7406290

Rubiano-Rodríguez, J., & Cordero-Cordero, C. (2019). Épocas críticas de competencias de arvenses en cultivo de yuca en el Caribe seco colombiano. Temas Agrarios, 24(2), 108–118. https://doi.org/10.21897/rta.v24i2.2117

Saardchom, N. (2017). Bioeconomy as a new S-curve for Thai economy. Agricultural Economics, 63(9), 430−439. https://doi.org/10.17221/78/2016-AGRICECON

Salgado-Sánchez, R. (2015). Agricultura sustentable y sus posibilidades en relación con consumidores urbanos. Estudios Sociales, 23(45), 113−140. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41733376005 DOI: https://doi.org/10.24836/es.v23i45.184

Santos, J. A., Narváez, L., Salcedo, S. M., Acevedo, A. N., Mercado, L. C., & Salcedo, J. G. (2019). Fisiología del cultivo de yuca en el bosque seco tropical de Sucre–Colombia. Temas Agrarios, 24(1), 17–26. https://doi.org/10.21897/rta.v24i1.1774

Taborda, L. A., Tran, T., Dufour, D., Güereca, L., & Eisfeldt, F. (2018). Social life cycle assessment of rural cassava starch factories in Cauca-Colombia in the post-conflict. In Pre-proceedings of the 6th social life cycle assessment conference S-LCA 2018 – September 10-12, 2018 – Pescara (Italy) Social LCA. People and places for partnership (Session 1H, pp. 150–154). https://www.fruitrop.com/content/download/44031/725043/file/Thema%204%20taille%20mini.pdf#page=152

Taborda-Andrade, L. A., Tran, T., Silva Acosta, G. E., & Contreras Valencia, K. V. (2023). Uso, demanda y prospectiva de la producción de yuca en Colombia. In A. E. A. Rosero Alpala, H. Ceballos Lascano, & E. Rodríguez Henao (Eds.), Aportes y perspectivas del mejoramiento genético de yuca para el fortalecimiento de su red de valor en Colombia (pp. 10−27). Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – Agrosavia. https://editorial.agrosavia.co/index.php/publicaciones/catalog/download/315/310/1826-2?inline=1.

Torres-Mora, A. G. (2020). Acaparamiento de tierras y acumulación por desposesión en Colombia. El caso de las zonas de desarrollo rural, económico y social (ZIDRES). Forum: Revista Departamento de Ciencia Política, (17), 7–42. https://doi.org/10.15446/frdcp.n17.79676

Tran, T., Da, G., Moreno-Santander, M. A., Vélez-Hernández, G. A., Giraldo-Toro, A., Piyachomkwan, K., Sriroth, K., & Dufour, D. (2015). A comparison of energy use, water use and carbon footprint of cassava starch production in Thailand, Vietnam and Colombia. Resources, Conservation and Recycling, 100, 31–40. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2015.04.007

Van Giau, V., Kien, T. T., Van Thanh, T., Hieu, T. T., Thao, N. T. P., Son, L. T., Schnitzer, H., Luu, T. L., & Hai, L. T. (2024). The role of specific energy consumption in a heat recovery system for cassava starch production using an integrated agro-industrial system. Energy, Sustainability and Society, 14(1), Article 43. https://doi.org/10.1186/s13705-024-00473-0

Van Giau, V., Van Thanh, T., Le Luu, T., & Schnitzer, H. (2023). Application of linear programming for cassava starch production optimization in Vietnam within a circular economy framework toward zero emission. Environmental Engineering Research, 28(4), Article 220214. https://doi.org/10.4491/eer.2022.214

How to Cite

APA

Rodriguez-Sandoval, E., Mejia-Villota, A. & Hernández, V. (2025). Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia. Agronomía Colombiana, 43(1), e117878. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v43n1.117878

ACM

[1]
Rodriguez-Sandoval, E., Mejia-Villota, A. and Hernández, V. 2025. Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia. Agronomía Colombiana. 43, 1 (Jan. 2025), e117878. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v43n1.117878.

ACS

(1)
Rodriguez-Sandoval, E.; Mejia-Villota, A.; Hernández, V. Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia. Agron. Colomb. 2025, 43, e117878.

ABNT

RODRIGUEZ-SANDOVAL, E.; MEJIA-VILLOTA, A.; HERNÁNDEZ, V. Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 43, n. 1, p. e117878, 2025. DOI: 10.15446/agron.colomb.v43n1.117878. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/117878. Acesso em: 28 dec. 2025.

Chicago

Rodriguez-Sandoval, Eduardo, Alejandro Mejia-Villota, and Víctor Hernández. 2025. “Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia”. Agronomía Colombiana 43 (1):e117878. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v43n1.117878.

Harvard

Rodriguez-Sandoval, E., Mejia-Villota, A. and Hernández, V. (2025) “Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia”, Agronomía Colombiana, 43(1), p. e117878. doi: 10.15446/agron.colomb.v43n1.117878.

IEEE

[1]
E. Rodriguez-Sandoval, A. Mejia-Villota, and V. Hernández, “Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia”, Agron. Colomb., vol. 43, no. 1, p. e117878, Jan. 2025.

MLA

Rodriguez-Sandoval, E., A. Mejia-Villota, and V. Hernández. “Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia”. Agronomía Colombiana, vol. 43, no. 1, Jan. 2025, p. e117878, doi:10.15446/agron.colomb.v43n1.117878.

Turabian

Rodriguez-Sandoval, Eduardo, Alejandro Mejia-Villota, and Víctor Hernández. “Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia”. Agronomía Colombiana 43, no. 1 (January 1, 2025): e117878. Accessed December 28, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/117878.

Vancouver

1.
Rodriguez-Sandoval E, Mejia-Villota A, Hernández V. Challenges and strategies to promote the industrialization of cassava crop in Colombia. Agron. Colomb. [Internet]. 2025 Jan. 1 [cited 2025 Dec. 28];43(1):e117878. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/117878

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations0

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

259

Downloads

Download data is not yet available.