Planting date determines the duration of phenological stages and yield of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) in the subtropics of Argentina
La fecha de siembra determina la duración de las etapas fenológicas y el rendimiento de la uchuva (Physalis peruviana L.) en el subtrópico de Argentina
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v43n3.122431Keywords:
goldenberry, temperature, photoperiod, solar radiation, production rate (en)uvilla, temperatura, fotoperíodo,, radiación solar, tasa de producción (es)
Downloads
To evaluate the effects of different planting dates on the duration of phenological phases and the agronomic yield of cape gooseberry (Physalis peruviana), the plants were planted in the province of Tucumán (Argentina). In this province, cape gooseberries have similar day-length requirements to those in other growing regions, suggesting that their production is feasible. Cape gooseberry seeds were sown on three dates, between January 29 and April 3 in 2015, 2016, and 2016, resulting in planting seasons between May and June. The earliest planting date that allows completion of the phenological phases most closely matches those of other cape gooseberry-producing regions, advancing the phenological stages in calendar terms. Planting date significantly affected yields, as the crop was exposed to variations in environmental conditions, including temperature, photoperiod, and solar radiation throughout the production cycle. The first seed sowing/planting date yielded the highest total yield in the three years. This response was associated with plants with a greater number of leaves, higher maximum production rate (MPR) and MPR duration, and a longer production cycle that allowed for greater radiation accumulation and favorable temperatures for flower and fruit production. This was positively correlated with the photothermal coefficient for this stage.
Para evaluar el efecto de diferentes fechas de siembra sobre la duración de las fases fenológicas y el rendimiento agronómico de la uchuva (Physalis peruviana), se sembraron plantas en la provincia de Tucumán (Argentina). En esta provincia, las uchuvas tienen requisitos de duración del día similares a los de otras regiones productoras, lo que fomenta la idea de que su producción sea viable en esta región. Las semillas de uchuva se sembraron en tres fechas, entre el 29 de enero y el 3 de abril, en 2015, 2016 y 2017, lo que dio lugar a temporadas de trasplante entre mayo y junio. La fecha de trasplante más temprana permitió completar las fases fenológicas de forma más similar a otras regiones productoras de uchuva, adelantando las etapas fenológicas en términos de fechas del calendario. La fecha de trasplante afectó significativamente a los rendimientos, ya que el cultivo estuvo expuesto a variaciones en las condiciones ambientales, como la temperatura, el fotoperíodo y la radiación a lo largo del ciclo de producción. En los tres años, la primera fecha de siembra de semillas/trasplante resultó en el mayor rendimiento total. Esta respuesta se asoció con plantas con un mayor número de hojas, una mayor tasa de producción y duración de la misma, y un ciclo de producción más largo que permitió una mayor acumulación de radiación solar y temperaturas favorables para la producción de flores y frutos, relacionándose positivamente con el coeficiente fototérmico para esta etapa.
References
Agronet. (2025). Reporte: área, producción y rendimiento nacional por cultivo. Uchuva. https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=1
Ali, A., & Singh, B. P. (2014). Potentials of cape gooseberry (Physalis peruviana L.): an under-exploited small fruit in India. The Asian Journal of Horticulture, 8(2), 775−777. https://researchjournal.co.in/upload/assignments/8_775-777.pdf
Almeida, F. H. Z. (2017). El cultivo de uvilla (Physalis peruviana) y su adaptabilidad a las condiciones de clima cálido, con adición de materia orgánica en el cantón Vinces provincia de Los Ríos [Undergraduate thesis, Universidad de Guayaquil, Ecuador].
Arenas, P., & Kamienkowski, N. M. (2013). Ethnobotany of the genus Physalis L. (Solanaceae) in the South American Gran Chaco. Candollea, 68(2), 251−266. https://doi.org/10.15553/c2012v682a9
Bera, A., Shukla, V. K., Venkatswarlu, B., Sow, S., Rajan, S., Jaiswal, S., Vishwakarma, G., Murmu, J., Vishwakarma, G., Alipatra, A., & Maitra, S. (2022). An overview of the source-sink relationship. Indian Journal of Natural Sciences, 13(72), 44216−44228. https://www.researchgate.net/publication/361809206_An_Overview_of_the_Source-Sink_Relationship
Betemps, D. Z., Fachinello, J. C., Lima, C. S. M., Galarça, S. P., & Rufato, A. R. (2014). Epoca de semeadura, fenología e crescimento de plantas de fisális no sul do Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, 36(1), 179−185. https://doi.org/10.1590/0100-2945-292/13
Carrillo-Perdomo, E., Aller, A., Cruz-Quintana, S. M., Giampieri, F., & Alvarez-Suarez, J. M. (2015). Andean berries from Ecuador: A review on botany, agronomy, chemistry and health potential. Journal of Berry Research, 5(2), 49−69. https://doi.org/10.3233/JBR-140093
D’Angelo, J. W. O., Bastos, M. C., & Cuquel, F. L. (2017). Maintenance pruning in Physalis commercial production. Bragantia, 76(2), 214−219. https://doi.org/10.1590/1678-4499.128
Di Rienzo, J. A., Casanoves, F., Balzarini, M. G., Gonzalez, L., Tablada, M., & Robledo C. W. (2015). InfoStat versión 2015. Grupo InfoStat, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.
Fischer, G., Almanza-Merchán, P. J., & Miranda, D. (2014). Importancia y cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.). Revista Brasileira de Fruticultura, 36(1), 1–15. https://doi.org/10.1590/0100-2945-441/13
Fischer, G., Almanza-Merchán, P. J., & Ramírez, F. (2012). Sourcesink relationships in fruit species: A review. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 6(2), 238−253. https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/1980/0
Fischer, G., Balaguera-López, H. E., & Magnitskiy, S. (2021). Review on the ecophysiology of important Andean fruits: Solanaceae. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 24(1), Article e1701. https://doi.org/10.31910/rudca.v24.n1.2021.1701
Fischer, G., Balaguera-López, H. E., & Melgarejo, L. M. (2024). Crop physiology of Physalis peruviana. In M. F. Ramadan (Ed.), Handbook of goldenberry (Physalis peruviana). Cultivation, processing and functionality (pp. 101−119). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-15433-1.00010-8
Fischer, G., Ebert, G., & Lüdders, P. (2007). Production, seeds and carbohydrate contents of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruits grown at two contrasting Colombian altitudes. Journal of Applied Botany and Food Quality, 81(1), 29−35. https://www.researchgate.net/publication/256475195_Production_seeds_and_carbohydrate_contents_of_cape_gooseberry_Physalis_peruviana_L_fruits_grown_at_two_contrasting_Colombian_altitudes
Fischer, G., Herrera, A., & Almanza, P. J. (2011). Cape gooseberry (Physalis peruviana L.). In E. M. Yahia (Ed.), Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits. Acai to citrus (Vol. 2, pp. 374−396). Woodhead Publishing, Oxford, UK. https://www.researchgate.net/publication/277816442_Postharvest_biology_and_technology_of_tropical_and_subtropical_fruits_Volume_2_Acai_to_citrus
Fischer, G., & Melgarejo, L. M. (2020). The ecophysiology of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) – an Andean fruit crop. A review. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 14(1), 76−89. https://doi.org/10.17584/rcch.2020v14i1.10893
Fischer, G., Ramírez, F., & Casierra-Posada, F. (2016). Ecophysiological aspects of fruit crops in the era of climate change. A review. Agronomía Colombiana, 34(2), 190−199. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n2.56799
Flórez-Velasco, N., Fischer, G., & Balaguera-López, H. E. (2024). Photosynthesis in fruit crops of the high tropical Andes: A systematic review. Agronomía Colombiana, 42(2), Article e113887. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v42n2.113887
Galvis, J. A., Fischer, G., & Gordillo, O. P. (2005). Cosecha y poscosecha de la uchuva. In G. Fischer, D. Miranda, W. Piedrahita, & J. Romero (Eds.), Avances en cultivo, poscosecha y exportación de la uchuva (Physalis peruviana L.) en Colombia (pp. 165−190). Unibiblos. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/81851
Jandel Scientific. (1994). Jandel tablecurve: the fastest curve fitting software on your desktop today [Software advertisement]. Chemical & Engineering News Archive, 72(6), pp. 8. https://doi.org/10.1021/cen-v072n006.p008
Lima, J. E., Cruz, M. C. M., Alves, D. A., Santos, N. C., & Guimarães, A. G. (2021). Pruning, training system, and climate conditions for the perennial cultivation of physalis. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 56, Article e01850. https://doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2021.v56.01850
López-Sandoval, J. A., Morales-Rosales, E. J., Vibrans, H., & Morales-Morales, E. J. (2018). Tasa de asimilación neta y rendimiento de Physalis bajo cultivo en dos localidades. Revista Fitotecnica Mexicana, 41(2), 187−197. https://doi.org/10.35196/rfm.2018.2.187-197
Martínez, M. (1998). Revision of Physalis section Epiteiorhiza (Solanaceae). Anales del Instituto de Biología Universidad Nacional Autónoma de México. Serie Botánica, 69(2), 71−117. https://www.redalyc.org/pdf/400/40069201.pdf
Menzel, C. M., & Simpson, D. R. (1994). Passionfruit. In B. Schaffer, & P. C. Andersen (Eds.), Handbook of environmental physiology of fruit crops. Subtropical and tropical crops (Vol. 2, pp. 225−241). CRC Press. https://books.google.co.ve/books?id=wynac3NvzLsC&printsec=frontcover&hl=es&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false
Miranda, D., & Fischer, G. (2021). Avances tecnológicos en el cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.) en Colombia. In G. Fischer, D. MIranda, S. Magnitskiy, H. E. Balaguera-López, & Z. Molano (Eds.), Avances en el cultivo de las berries en el trópico (pp. 14−36). Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas, Bogotá. https://www.researchgate.net/publication/356760922_Avances_en_el_cultivo_de_las_berries_en_el_tropico
Mora-Aguilar, R., Peña-Lomelí, A., López-Gaytán, E., Ayala-Hernández, J. J., & Ponce-Aguirre, D. (2006). Agrofenología de Physalis peruviana L. en invernadero y fertirriego. Revista Chapingo Serie Horticultura, 12(1), 57−63. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2005.10.011
Moura, P. H. A., Coutinho, G., Pio, R., Bianchini, F. G., & Curi, P. N. (2016). Plastic covering, planting density, and prunning in the production of cape gooseberry (Physalis peruviana L.) in subtropical region. Revista Caatinga, 29(2), 367−374. https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n213rc
Otegui, M. E., & López, P. M. (2012). Fecha de siembra. In E. H. Satorre, R. L. Benech Arnold, G. A. Slafer, E. B. de la Fuente, D. J. Miralles, M. E. Otegui, & R. Savin (Eds.), Producción de granos: bases funcionales para su manejo (pp. 259−274). Editorial Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires. Buenos Aires. https://www.calameo.com/books/005884792717a5e52c083
Pérez Martínez, L. V., & Melgarejo, L. M. (2015) Photosynthetic performance and leaf water potential of gulupa (Passiflora edulis Sims, Passifloraceae) in the reproductive phase in three locations in the Colombian Andes. Acta Biológica Colombiana, 20(1), 183−194. https://doi.org/10.15446/abc.v20n1.42196
Quiroga, R. J., & Kirschbaum, D. S. (2021). Physalis (uchuva): especies frutales nativas de las Yungas subandinas con alto potencial de cultivo en Argentina. Horticultura Argentina, 40(102), 90−114. http://id.caicyt.gov.ar/ark:/s18519342/b1hh3umjs
Ramírez, F., Fischer, G., Davenport, T. L., Pinzón, J. C. A., & Ulrichs, C. (2013). Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) phenology according to the BBCH phenological scale. Scientia Horticulturae, 162, 39−42. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.07.033
Rivera, B., Miranda, D., Ávila, L. A., & Nieto, A. M. (2008). Manejo integral del cultivo de la granadilla (Passiflora ligularis Juss.). Editorial Litoas, Manizales. https://www.researchgate.net/publication/315614738_Manejo_integral_del_cultivo_de_la_granadilla_Passiflora_ligularis_Juss
Rodrigues, F. A., Penoni, E. S., Soares, J. D. R., Silva, R. A. L., & Pasqual, M. (2013). Caracterização fenológica e produtividade de Physalis peruviana cultivada em casa de vegetação. Bioscience Journal, 29(6), 1771−1777. https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/21859
Rufato, L., Muniz, J., Kretzschmar, A. A., Rufato, A. R., & Gatiboni, L. C. (2012). Aspectos técnicos da cultura da fisalis. Informe Agropecuario, 33(268), 69−83. https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/939551
Sabino-López, J. E., Sandoval-Villa, M. S., Alcántar-González, G., Ortiz-Solorio, C., Vargas-Hernández, M., &. Colinas-León T. (2018). Fecha de trasplante, boro, potasio y poda en la producción de frutos de Physalis peruviana L. en hidroponía e invernadero. Agrociencia, 52(2), 255−265. https://agrociencia-colpos.org/index.php/agrociencia/article/view/1667/1667
Salazar, M. R., Jones, J. W., Chaves, B., Cooman, A., & Fischer, G. (2008). Base temperature and simulation model for nodes appearance in cape gooseberry (Physalis peruviana L.). Revista Brasileira de Fruticultura, 30(4), 862−867. https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000400004
Sánchez Sánchez, J. P. (2002). Estudios fenológicos de uchuva (Physalis peruviana L.) en El Zamorano, Honduras [Undergraduate thesis, Universidad El Zamorano, Honduras]. https://bdigital.zamorano.edu/server/api/core/bitstreams/119e0409-9cd4-4540-9edd-bb1262733cb5/content
Smith, M. R., Rao, I. M., & Merchant, A. (2018). Source-sink relationships in crop plants and their influence on yield development and nutritional quality. Frontiers in Plant Science, 9, Article 1889. https://doi.org/10.3389/fpls.2018.01889
Toledo, J. M. (2013). Physalis victoriana (Solanaceae) a new species from Northern Argentina. Phytotaxa, 124(1), 60–64. https://www.mapress.com/phytotaxa/content/2013/f/pt00124p064.pdf
Willyam, E. O. U. (2013). Fenología y producción de aguaymanto (Physalis peruviana L.) en función de la fertilización N, P, K en pampas de San Juan, Laredo, La Libertad [Undergraduate thesis, Universidad Nacional de Trujillo, Peru]. https://hdl.handle.net/20.500.14414/7587
Wolff, X. Y. (1991). Species, cultivar, and soil amendments influence fruit production of two Physalis species. HortScience, 26, 1558–1559.
Yamika, W. S. D., Aini, N., & Waluyo, B. (2019). Physalis peruviana L. growth, yield and phytochemical content: A review. Agricultural Reviews, 40(4), 324–328. https://doi.org/10.18805/ag.R-130
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
License
Copyright (c) 2025 Agronomía Colombiana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia
Reproduction and quotation of material appearing in the journal is authorized provided the following are explicitly indicated: journal name, author(s) name, year, volume, issue and pages of the source. The ideas and observations recorded by the authors are their own and do not necessarily represent the views and policies of the Universidad Nacional de Colombia. Mention of products or commercial firms in the journal does not constitute a recommendation or endorsement on the part of the Universidad Nacional de Colombia; furthermore, the use of such products should comply with the product label recommendations.
The Creative Commons license used by Agronomia Colombiana journal is: Attribution - NonCommercial - ShareAlike (by-nc-sa)

Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/.







