Published

2017-01-01

Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study

Evaluación de dos procedimientos de cosecha de fruto de palma de aceite Elaeis guineensis Jacq. Un estudio de caso

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n1.58524

Keywords:

Procedure, herbicides, cluster, fruit (en)
Procedimiento, herbicidas, racimo, fruto (es)

Authors

  • Eduardo Gonzálo Castillo Universidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Faculty of Agricultural Sciences
  • Luis Felipe Rodríguez C. Universidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Faculty of Agricultural Sciences
  • Andrés Felipe Páez Universidad de los Andes
This study was performed in Las Brisas Oilseed property located in the Municipality of Puerto Wilches, province of Santander, Colombia. It was evaluated a harvesting procedure that modifies the traditional procedure adding an implement called "pepero" placed on the plate of the palm below the cluster for let the fruit to fall in it after the cutting process. With this procedure, it was not necessary to clean thoroughly the plates, as the fruits were few to collect. Using these method at least two herbicide applications over the plate can decrease annually and for the same reason leaf residues dropped from the pruning would reach their decomposition process, promoting the palm root system growth, thereby, increasing the absorption of nutrients from the fertilizer. During the evaluation, the proposed method reduced 63% of the harvest efficiency, however it was noted that adjusting harvest cycles to avoid clusters of mature young palms and working performance could be improved. We presented very promising application with the hybrid GOX which is replacing current materials as palm, this has small growth and has the tendency to attach the fruits, even than overriped.

Este trabajo se realizó en predios de Oleaginosas las Brisas ubicada en el Municipio de Puerto Wilches, Departamento de Santander. En este ensayo se evaluó un procedimiento de cosecha que modifica al procedimiento tradicional adicionándole un implemento denominado "pepero" el cual se coloca en el plato de la palma debajo del racimo para que cuando sea cortado caiga dentro de él junto con los frutos que se suelten con el impacto al suelo. Con este procedimiento no es necesario tener los platos muy limpios ya que van a ser pocos los frutos por recoger, lo que redunde en el hecho de que se pueden disminuir dos aplicaciones de herbicidas al plato anualmente y que por el mismo motivo se puede colocar la hoja picada proveniente de la poda sobre él promoviendo en su descomposición el sistema radical de la palma aumentando con ello la absorción de nutrientes en la fertilización. Durante la evaluación el método propuesto disminuyó en un 63% la eficiencia de la cosecha, sin embargo se notó que ajustando los ciclos de cosecha para evitar racimos sobre maduros y trabajando en palmas jóvenes el rendimiento puede mejorar. Se presenta muy promisoria su aplicación con el hibrido OXG que está reemplazando a los materiales de palma actuales pues este presenta escaso crecimiento y tiene la tendencia a no desprender frutos fácilmente así este sobremaduro.

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APA

Castillo, E. G., Rodríguez C., L. F. and Páez, A. F. (2017). Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study. Agronomía Colombiana, 35(1), 92–99. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n1.58524

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Castillo, E.G., Rodríguez C., L.F. and Páez, A.F. 2017. Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study. Agronomía Colombiana. 35, 1 (Jan. 2017), 92–99. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n1.58524.

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Castillo, E. G.; Rodríguez C., L. F.; Páez, A. F. Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study. Agron. Colomb. 2017, 35, 92-99.

ABNT

CASTILLO, E. G.; RODRÍGUEZ C., L. F.; PÁEZ, A. F. Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 35, n. 1, p. 92–99, 2017. DOI: 10.15446/agron.colomb.v35n1.58524. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/58524. Acesso em: 16 apr. 2024.

Chicago

Castillo, Eduardo Gonzálo, Luis Felipe Rodríguez C., and Andrés Felipe Páez. 2017. “Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study”. Agronomía Colombiana 35 (1):92-99. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n1.58524.

Harvard

Castillo, E. G., Rodríguez C., L. F. and Páez, A. F. (2017) “Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study”, Agronomía Colombiana, 35(1), pp. 92–99. doi: 10.15446/agron.colomb.v35n1.58524.

IEEE

[1]
E. G. Castillo, L. F. Rodríguez C., and A. F. Páez, “Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study”, Agron. Colomb., vol. 35, no. 1, pp. 92–99, Jan. 2017.

MLA

Castillo, E. G., L. F. Rodríguez C., and A. F. Páez. “Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study”. Agronomía Colombiana, vol. 35, no. 1, Jan. 2017, pp. 92-99, doi:10.15446/agron.colomb.v35n1.58524.

Turabian

Castillo, Eduardo Gonzálo, Luis Felipe Rodríguez C., and Andrés Felipe Páez. “Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study”. Agronomía Colombiana 35, no. 1 (January 1, 2017): 92–99. Accessed April 16, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/58524.

Vancouver

1.
Castillo EG, Rodríguez C. LF, Páez AF. Evaluation of two harvesting procedures for oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) fruits. A case study. Agron. Colomb. [Internet]. 2017 Jan. 1 [cited 2024 Apr. 16];35(1):92-9. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/58524

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