Published

2017-05-01

Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system

Evaluación del crecimiento y calidad de lechuga (Lactuca sativa L.) en hidroponía con sistema cerrado de recirculación

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n2.63439

Keywords:

TCR, TAC, TAN, SPAD, conductancia estomática (en)
RGR, AGR, NAR, SPAD, stomatal conductance (es)

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Authors

  • Rafael David Fraile-Robayo Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Tunja (Colombia).
  • Javier Giovanni Álvarez-Herrera Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Tunja (Colombia).
  • Andrea Johana Reyes M. Group of Agricultural Research (GIA in spanish), Faculty of Agricultural Sciences, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Tunja (Colombia).
  • Omar Ferney Álvarez-Herrera Group of Agricultural Research (GIA in spanish), Faculty of Agricultural Sciences, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Tunja (Colombia).
  • Ana Lucía Fraile-Robayo Pedagógica y Tecnológica de Colombia (UPTC), Tunja (Colombia). School of Exact Science and Engineering, Universidad Sergio Arboleda, Bogota (Colombia).

The production of lettuce in hydroponic systems with a recirculating nutrient solution has been growing, so it is necessary to evaluate the growth and quality of production under this system. Two harvest cycles were evaluated, comparing the behavior of physiological variables and growth rates on lettuce plants in a hydroponic system with a plastic cover. Lettuce plants were planted at 30 days after germination in an NFT hydroponic system. Nutrient solutions were prepared with sources of potassium nitrate, calcium nitrate, urea phosphate, magnesium sulfate and a source of minor nutrifeed. The second cycle had the highest total dry mass and leaf area index (LAI) at 43 days after transplant (dat). The relative growth rate (RGR) declined over time. The absolute growth rate (AGR) presented a sigmoid behavior as a gaussian bell shape; the leaf area index (LAI) increased until 43 dat, with the second cycle presenting the highest value; the net assimilation rate (NAR) decreased over time, with the second cycle having the highest value at 22 dat. The chlorophyll content for this variety was low, with a yellow pigmentation in the plant. The stomatal conductance (SC) in the two cycles at transplant time presented low values caused by the stress leaded by an imbalance in the pH of the solution, when the plants adapted to the system, this value increased.

La producción de lechuga en sistemas hidropónicos con solución nutritiva recirculante ha venido tomando auge, por lo cual se requiere evaluar el crecimiento y la calidad de la producción bajo este sistema. Se evaluaron dos ciclos de cosecha comparando el comportamiento de variables fisiológicas e índices de crecimiento de plantas de lechuga en hidroponía bajo cubierta plástica. Las plantas de lechuga fueron sembradas a los 30 días de germinadas bajo el sistema de hidroponía NFT. Se prepararon soluciones nutritivas con fuentes de nitrato de potasio, nitrato de calcio, urea fosfato, sulfato de magnesio y una fuente de menores Nutrifeed. El segundo ciclo obtuvo la mayor masa seca total, índice de área foliar (IAF) a los 43 días después del trasplante (ddt). La tasa relativa de crecimiento (TRC) fue decreciendo con el tiempo. La tasa absoluta de crecimiento (TAC) presentó un comportamiento sigmoideo en forma de campana de gauss, el índice de área foliar (IAF) fue incrementando hasta los 43 ddt, siendo el segundo ciclo el que presentó el mayor valor, la tasa asimilación neta (TAN) disminuyó a través del tiempo, siendo el segundo ciclo el que mostró el mayor valor a los 22 ddt. El contenido de clorofila para esta variedad fue bajo por la pigmentación amarilla de la planta. La conductancia estomática (CE) en los dos ciclos al momento del trasplante presentó valores bajos causados por el estrés ocasionado por un desbalance en el pH de la solución, cuando las plantas se adaptaron bien al sistema se incrementó este valor.

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Fraile-Robayo, R. D., Álvarez-Herrera, J. G., Reyes M., A. J., Álvarez-Herrera, O. F. and Fraile-Robayo, A. L. (2017). Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system. Agronomía Colombiana, 35(2), 216–222. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n2.63439

ACM

[1]
Fraile-Robayo, R.D., Álvarez-Herrera, J.G., Reyes M., A.J., Álvarez-Herrera, O.F. and Fraile-Robayo, A.L. 2017. Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system. Agronomía Colombiana. 35, 2 (May 2017), 216–222. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n2.63439.

ACS

(1)
Fraile-Robayo, R. D.; Álvarez-Herrera, J. G.; Reyes M., A. J.; Álvarez-Herrera, O. F.; Fraile-Robayo, A. L. Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system. Agron. Colomb. 2017, 35, 216-222.

ABNT

FRAILE-ROBAYO, R. D.; ÁLVAREZ-HERRERA, J. G.; REYES M., A. J.; ÁLVAREZ-HERRERA, O. F.; FRAILE-ROBAYO, A. L. Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 35, n. 2, p. 216–222, 2017. DOI: 10.15446/agron.colomb.v35n2.63439. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/63439. Acesso em: 20 jul. 2024.

Chicago

Fraile-Robayo, Rafael David, Javier Giovanni Álvarez-Herrera, Andrea Johana Reyes M., Omar Ferney Álvarez-Herrera, and Ana Lucía Fraile-Robayo. 2017. “Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system”. Agronomía Colombiana 35 (2):216-22. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v35n2.63439.

Harvard

Fraile-Robayo, R. D., Álvarez-Herrera, J. G., Reyes M., A. J., Álvarez-Herrera, O. F. and Fraile-Robayo, A. L. (2017) “Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system”, Agronomía Colombiana, 35(2), pp. 216–222. doi: 10.15446/agron.colomb.v35n2.63439.

IEEE

[1]
R. D. Fraile-Robayo, J. G. Álvarez-Herrera, A. J. Reyes M., O. F. Álvarez-Herrera, and A. L. Fraile-Robayo, “Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system”, Agron. Colomb., vol. 35, no. 2, pp. 216–222, May 2017.

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Fraile-Robayo, R. D., J. G. Álvarez-Herrera, A. J. Reyes M., O. F. Álvarez-Herrera, and A. L. Fraile-Robayo. “Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system”. Agronomía Colombiana, vol. 35, no. 2, May 2017, pp. 216-22, doi:10.15446/agron.colomb.v35n2.63439.

Turabian

Fraile-Robayo, Rafael David, Javier Giovanni Álvarez-Herrera, Andrea Johana Reyes M., Omar Ferney Álvarez-Herrera, and Ana Lucía Fraile-Robayo. “Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system”. Agronomía Colombiana 35, no. 2 (May 1, 2017): 216–222. Accessed July 20, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/63439.

Vancouver

1.
Fraile-Robayo RD, Álvarez-Herrera JG, Reyes M. AJ, Álvarez-Herrera OF, Fraile-Robayo AL. Evaluation of the growth and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in a closed recirculating hydroponic system. Agron. Colomb. [Internet]. 2017 May 1 [cited 2024 Jul. 20];35(2):216-22. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/63439

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