Published

2019-01-01

Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?

Características fisicoquímicas de los suelos con cacao (Theobroma cacao L.) en Colombia: ¿Están adecuados para mejorar la productividad?

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n1.70545

Keywords:

yield, fertilization, mineral nutrition, zoning (en)
producción, fertilización, nutrición mineral, zonificación (es)

Downloads

Authors

In Colombia, cacao farms are located mainly in areas with edaphoclimatic limitations. The predominant soil fertility characteristics from small cacao farms in 13 provinces were evaluated. A total of 635 soil samples (0-20 cm) were taken between 2011 and 2013 from the main cacao producer regions in Colombia. The number of samples was assigned based on the regional cacao production. The resulting data were analyzed with a linear regression model using pH as the dependent variable and soil chemical and physical parameters as the independent variables. Soil texture ranged between 14 and 40% clay, and 31 and 65% sand. Bulk density ranged between 1.07 and 1.28 Mg m-3 with a calculated porosity between 48.8 and 55.0%. There was no evidence of soil compaction. The national pH ranged between 3.9 and 7.9 and was negatively correlated with Al+3 content (R2 = 0.68) and Al saturation (R2 = 0.80) and redicts Al saturation in the range of available Al up to pH >5.2- 5.5. In this range, available P (as P2O5) was lower than 12 mg kg-1 and was accepted as a minimum value for a sustainable production. With 4.0 cmolc kg-1 of Ca and 60% saturation of the effective cation exchange capacity (ECEC). A minimum ECEC is proposed at 6.0 cmolc kg-1. A reference table for soils in Colombia is proposed as a guide for the establishment and management of productive and sustainable plantations.

En Colombia, el cultivo de cacao está establecido en su mayoría en áreas con limitaciones edafoclimáticas. Se evaluaron las condiciones prevalentes de fertilidad de los suelos en 13 departamentos tomando 635 muestras durante 2011 al 2013, de las condiciones químico-físicas del suelo (0-20 cm) en las principales zonas productoras de Colombia asignando el número de muestras según la producción regional. Los datos fueron analizados mediante un modelo de regresión lineal utilizando como variable dependiente el pH y las independientes las variables químicas y físicas del suelo. La textura varió entre 14 y 40% de arcilla y 31 y 65% de arena. La densidad aparente varió entre 1.07 y 1.28 Mg m-3 con porosidad total calculada entre 48,8 y 55% sin problemas de compactación. El pH al nivel nacional varió entre 3.9 y 7.9, y estuvo negativamente correlacionado con el contenido de Al +3 (R2 = 0.68), y la saturación de Al (R2 = 0.80) y predice linealmente la saturación de Al en el rango de Al disponible en pH >5.2-5.5. En este rango de pH el P disponible (as P2O5) no superó 12 mg kg-1, que es el nivel sugerido como el mínimo requerido para producciones sostenibles. Con 4.0 cmolc kg-1 de Ca y 60% de saturación de la CICE se propone una CICE mínima de 6.0 cmolc kg-1. Se propone una tabla de referencia como guía para el establecimiento y el manejo de plantaciones productivas y sostenibles.

References

Álvarez-Carrillo, F., J. Rojas, and J.C. Suarez. 2015. Contribución de esquemas de fertilización orgánica y convencional al crecimiento y producción de Theobroma cacao L. bajo arreglo agroforestal en Rivera (Huila, Colombia). Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria 16(2), 307-314. Doi: 10.21930/rcta.vol16_num2_art:375

Arévalo-Gardini, E., M. Canto, J. Alegre, O. Loli, A. Juica, and V.C. Baligar. 2015. Changes in soil physical and chemical properties in long term improved natural and traditional agroforestry management systems of cacao genotypes in Peruvian Amazon. PloS ONE 10(7). Doi: 10.1371/journal.pone.0132147

Baquero, E. 2018. FEDERACION NACIONAL DE CACAOTEROS FONDO NACIONAL DEL CACAO. En Memorias del V Seminario Internacional de Cacao - Aromas de Paz. URL: http://www.fedecacao.com.co/portal/images/MEMORIAS_V_SEMINARIO/001._Dr._Eduard_Baquero_-_Fedecacao.pdf (accessed March 2019).

Brown, K. and J. Lemon. 2007. Cations and cation exchange capacity fact sheets URL: http://soilquality.org.au/factsheets/cationexchange-capacity (accessed June 2017).

de Almeida, A.A. and R.R. Valle. 2007. Ecophysiology of the cacao tree. Braz. J. Plant Physiol. 19(4), 425-448. Doi: 10.1590/S1677-04202007000400011

Espinal, C., H. Martínez, L. Beltrán, and L. Ortiz. 2005. La cadena del cacao en Colombia: una mirada global de su estructura y dinámica 1991-2005. Documento de trabajo N.° 92. Minagricultura, Bogota.

Fageria, N.K. and V.C. Baligar. 2008. Ameliorating soil acidity of tropical oxisols by liming for sustainable crop production. Adv. Agron. 99, 345-399. Doi: 10.1016/S0065-2113(08)00407-0

Fedecacao 2017. La productividad es el camino. Colombia Cacaotera 35, 1-24.

Fedecacao 2019. ICCO ratifica a Colombia como país exportador de cacao fino y de aroma. URL: http://www.fedecacao.com.co/portal/index.php/es/2015-04-23-20-00-33/867-icco-ratifica-acolombia-como-pais-exportador-de-cacao-fino-y-de-aroma (accessed?).

García-Lozano, J., M. Romero-Carrascal, and L.A. Ortíz. 2004. Caracterización y zonificación de áreas potenciales para el cultivo del cacao en Colombia: dirección de cadenas productivas cadena de cacao-chocolate. CORPOICA, FEDECACAO, MADR. Bogota.

García-Cáceres, R.G., A. Perdomo, O. Ortiz, P. Beltrán, and K. López. 2014. Characterization of the supply and value chains of Colombian cocoa. DYNA 81(187), 30-40. Doi: 10.15446/dyna.v81n187.39555

Hartemink, A.E. 2005. Nutrient stocks, nutrient cycling, and soil changes in cocoa ecosystems: a review. Adv. Agron. 86, 227-253. Doi: 10.1016/S0065-2113(05)86005-5

ICCO- International Cocoa Organization. 2016. Cocoa Year 2015/16. Quarterly bulletin of cocoa statistics 52(2), 1-29.

Jaimes, Y., F. Aránzazu, E. Rodríguez, and N. Martínez. 2011. Behavior of introduced regional clones of Theobroma cacao toward the infection Moniliophthora roreri in three different regions of Colombia. Agron. Colomb. 29(2), 361-371.

Méndez, H., G. Palencia, and M. Ramirez. 2006. Zonificación de tierras por su aptitud para el cultivo de cacao en los municipios del occidente de Boyacá. Documento de trabajo Informe Final. CORPOICA, Bucaramanga, Colombia.

Paramanathan, S. 2000. Soils of Malaysia: Their characteristics and identification. Akademi Sains, Malaysia, Kuala Lumpur.

Petterson, E. 2016. Sustainability evaluations and development challenges of cacao farms a minor field study in Huila, Colombia. Undergraduate thesis. Örebo, University.

Puentes-Paramo, Y., J. Menjivar-Flores, and F. Aranzazu-Hernandez. 2014. Eficiencias en el uso de nitrógeno, fósforo y potasio en clones de cacao (Theobroma cacao L). Bioagro 26(2), 99-106.

Ribeiro, M.A., A.A. de Almeida, M.S. Mielke, F. Gomes, M.V. Pires, and V.C. Baligar. 2013. Aluminum effects on growth, photosynthesis, and mineral nutrition of cacao genotypes. J. Plant Nutr. 36(8), 1161-1179 Doi: 10.1080/01904167.2013.766889

Rosas-Patiño, G., Y.J. Puentes-Páramo, and J.C. Menjivar-Flores. 2017. Relación entre el pH y la disponibilidad de nutrientes para cacao en un entisol de la Amazonia colombiana. Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria 18(3), 529-541. Doi: 10.21930/rcta.vol18_num3_art:742

Snoeck, D, L. Koko, J. Joffre, P. Bastide, and P. Jagoret. 2016. Cacao nutrition and Fertilization. In: Lichtfouse, E. (ed). Sustainable Agriculture Review. Doi: 10.1007/978-3-319-26777-7_4

Wessel, M. 1971. Fertilizer requirements of cacao (Theobroma cacao L.) in South-Western Nigeria. Communication 61, pp. 104. Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.

How to Cite

APA

León-Moreno, C. E., Rojas-Molina, J. and Castilla-Campos, C. E. (2019). Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?. Agronomía Colombiana, 37(1), 28–38. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n1.70545

ACM

[1]
León-Moreno, C.E., Rojas-Molina, J. and Castilla-Campos, C.E. 2019. Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?. Agronomía Colombiana. 37, 1 (Jan. 2019), 28–38. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n1.70545.

ACS

(1)
León-Moreno, C. E.; Rojas-Molina, J.; Castilla-Campos, C. E. Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?. Agron. Colomb. 2019, 37, 28-38.

ABNT

LEÓN-MORENO, C. E.; ROJAS-MOLINA, J.; CASTILLA-CAMPOS, C. E. Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 37, n. 1, p. 28–38, 2019. DOI: 10.15446/agron.colomb.v37n1.70545. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/70545. Acesso em: 24 apr. 2024.

Chicago

León-Moreno, Clara Esperanza, Jairo Rojas-Molina, and Carlos E. Castilla-Campos. 2019. “Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?”. Agronomía Colombiana 37 (1):28-38. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n1.70545.

Harvard

León-Moreno, C. E., Rojas-Molina, J. and Castilla-Campos, C. E. (2019) “Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?”, Agronomía Colombiana, 37(1), pp. 28–38. doi: 10.15446/agron.colomb.v37n1.70545.

IEEE

[1]
C. E. León-Moreno, J. Rojas-Molina, and C. E. Castilla-Campos, “Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?”, Agron. Colomb., vol. 37, no. 1, pp. 28–38, Jan. 2019.

MLA

León-Moreno, C. E., J. Rojas-Molina, and C. E. Castilla-Campos. “Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?”. Agronomía Colombiana, vol. 37, no. 1, Jan. 2019, pp. 28-38, doi:10.15446/agron.colomb.v37n1.70545.

Turabian

León-Moreno, Clara Esperanza, Jairo Rojas-Molina, and Carlos E. Castilla-Campos. “Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?”. Agronomía Colombiana 37, no. 1 (January 1, 2019): 28–38. Accessed April 24, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/70545.

Vancouver

1.
León-Moreno CE, Rojas-Molina J, Castilla-Campos CE. Physicochemical characteristics of cacao (Theobroma cacao L.) soils in Colombia: Are they adequate to improve productivity?. Agron. Colomb. [Internet]. 2019 Jan. 1 [cited 2024 Apr. 24];37(1):28-3. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/70545

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations7

1. José María Martínez, Eliana Martínez Pachón. (2021). Multivariate analysis of the adoption of cacao productive technologies: Evidence from a case study in Colombia. Economía Agraria y Recursos Naturales, 21(1), p.79. https://doi.org/10.7201/earn.2021.01.04.

2. Carlos E. González-Orozco, Allende Pesca. (2022). Regionalization of Cacao (Theobroma cacao L.) in Colombia. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6 https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.925800.

3. Fabricio E.L. Carvalho, Laura D. Escobar-Pachajoa, Iván Darío Camargo, Jairo Rojas-Molina, Yeirme Y. Jaimes-Suárez, Jessica J. Rivera-Meneses. (2023). The interspecific interactions in agroforestry systems enhance leaf water use efficiency and carbon storage in cocoa. Environmental and Experimental Botany, 205, p.105119. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2022.105119.

4. Yeirme Yaneth Jaimes Suárez, Genaro Andrés Agudelo Castañeda, Eliana Yadira Báez Daza, Felipe Montealegre Bustos, Gersaín Antonio Rengifo Estrada, Jairo Rojas Molina. (2022). Modelo productivo para el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) en el departamento de Santander (2a edición). https://doi.org/10.21930/agrosavia.model.7405538.

5. Héctor Eduardo Hernández-Núñez, Isabel Gutiérrez-Montes, José Ramiro Sánchez-Acosta, Leonardo Rodríguez-Suárez, Gustavo Adolfo Gutiérrez-García, Juan Carlos Suárez-Salazar, Fernando Casanoves. (2020). Agronomic conditions of cacao cultivation: its relationship with the capitals endowment of Colombian rural households. Agroforestry Systems, 94(6), p.2367. https://doi.org/10.1007/s10457-020-00556-9.

6. Yeirme Yaneth Jaimes Suárez, Genaro Andrés Agudelo Castañeda, Eliana Yadira Báez Daza, Gersaín Antonio Rengifo Estrada, Jairo Rojas Molina. (2021). Modelo productivo para el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) en el departamento de Santander. https://doi.org/10.21930/agrosavia.model.7404647.

7. Daniel Bravo, Ruth Quiroga-Mateus, Marcela López-Casallas, Shirley Torres, Ramiro Contreras, Andres Camilo Mendez Otero, Gustavo A. Araujo-Carrillo, Carlos E. González-Orozco. (2024). Assessing the cadmium content of cacao crops in Arauca, Colombia. Environmental Monitoring and Assessment, 196(4) https://doi.org/10.1007/s10661-024-12539-9.

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

1318

Downloads

Download data is not yet available.