Published

2019-05-01

Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali

Producción y calidad fisicoquímica del fruto de Physalis peruviana L. en relación con respuesta de resistencia a Fusarium oxysporum f. sp. physali

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n2.77550

Keywords:

fruit quality, antioxidant capacity, promising genotypes, vascular wilt (en)
calidad de fruto, capacidad antioxidante, genotipos promisorios, marchitez vascular (es)

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Authors

  • Franklin Mayorga-Cubillos Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA) https://orcid.org/0000-0003-1482-0280
  • Jorge Argüelles-Cárdenas Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA)
  • Edwin Rodríguez-Velásquez Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA)
  • Carolina González-Almario Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA)
  • Claudia Ariza-Nieto Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA)
  • Luz Stella Barrero Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA)

Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) is a fruit of great interest, due to its high nutritional and potential medicinal value. Vascular wilt disease caused by the fungus Fusarium oxysporum f. sp. Physali (Foph) is responsible for crop losses of up to 100% which makes necessary to identify resistant cultivars. To contribute to crop improvement processes, a physicochemical characterization was performed on fruits of 33 cape gooseberry genotypes using 18 quantitative descriptors. The genotypes were planted in the field under high and no pressure of Foph. The Student’s t test detected statistically significant differences (P<0.05) between the two conditions for yield, fruit cracking (%) and fruit juice pH. The principal component analysis explained in five factors 84.96% of the total variance, in which the fruit physical variables were the major contributor to the first component (41.65%). Cluster analysis grouped the genotypes under high and no pressure in seven and eight clusters, respectively. Two contrasting genotypes
showing differential resistance response to the pathogen were
analyzed for fruit antioxidant capacity, in which DPPH and ORAC methods presented significant differences (P<0.05) between the two genotypes with greater antioxidant activity in the susceptible material.

La uchuva (Physalis peruviana L.) es una fruta de gran interés por su alto contenido nutricional y potencial medicinal. En el cultivo, la marchitez vascular, enfermedad ocasionada por el hongo Fusarium oxysporum f. sp. physali (Foph), genera pérdidas hasta del 100%, siendo necesario identificar cultivares resistentes. Para contribuir con procesos de fitomejoramiento, se caracterizaron fisicoquímicamente frutos de 33 genotipos de uchuva con 18 descriptores cuantitativos. Los genotipos fueron sembrados en campo, bajo condiciones de alta presión del patógeno Foph y sin presencia de este. El test de Student detectó diferencias estadísticas (P<0.05) entre las dos condiciones para rendimiento, rajado del fruto y pH. El análisis de componentes principales explicó con cinco factores el 84.96% de la varianza total, donde las variables físicas del fruto fueron las de mayor contribución para el primer componente (41.65%). Mediante un análisis de conglomerados, se clasificaron genotipos con y sin presencia del patógeno, en siete y ocho grupos, respectivamente. Sobre dos genotipos constrastantes por su respuesta diferencial al patógeno, se realizó un análisis de capacidad antioxidante de frutos, en donde los métodos DPPH y ORAC presentaron diferencias (P<0.05) entre los dos genotipos siendo mayor la actividad antioxidante en el material suceptible.

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Mayorga-Cubillos, F., Argüelles-Cárdenas, J., Rodríguez-Velásquez, E., González-Almario, C., Ariza-Nieto, C. and Barrero, L. S. (2019). Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali. Agronomía Colombiana, 37(2), 120–128. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n2.77550

ACM

[1]
Mayorga-Cubillos, F., Argüelles-Cárdenas, J., Rodríguez-Velásquez, E., González-Almario, C., Ariza-Nieto, C. and Barrero, L.S. 2019. Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali. Agronomía Colombiana. 37, 2 (May 2019), 120–128. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n2.77550.

ACS

(1)
Mayorga-Cubillos, F.; Argüelles-Cárdenas, J.; Rodríguez-Velásquez, E.; González-Almario, C.; Ariza-Nieto, C.; Barrero, L. S. Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali. Agron. Colomb. 2019, 37, 120-128.

ABNT

MAYORGA-CUBILLOS, F.; ARGÜELLES-CÁRDENAS, J.; RODRÍGUEZ-VELÁSQUEZ, E.; GONZÁLEZ-ALMARIO, C.; ARIZA-NIETO, C.; BARRERO, L. S. Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 37, n. 2, p. 120–128, 2019. DOI: 10.15446/agron.colomb.v37n2.77550. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/77550. Acesso em: 21 jul. 2024.

Chicago

Mayorga-Cubillos, Franklin, Jorge Argüelles-Cárdenas, Edwin Rodríguez-Velásquez, Carolina González-Almario, Claudia Ariza-Nieto, and Luz Stella Barrero. 2019. “Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali”. Agronomía Colombiana 37 (2):120-28. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n2.77550.

Harvard

Mayorga-Cubillos, F., Argüelles-Cárdenas, J., Rodríguez-Velásquez, E., González-Almario, C., Ariza-Nieto, C. and Barrero, L. S. (2019) “Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali”, Agronomía Colombiana, 37(2), pp. 120–128. doi: 10.15446/agron.colomb.v37n2.77550.

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F. Mayorga-Cubillos, J. Argüelles-Cárdenas, E. Rodríguez-Velásquez, C. González-Almario, C. Ariza-Nieto, and L. S. Barrero, “Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali”, Agron. Colomb., vol. 37, no. 2, pp. 120–128, May 2019.

MLA

Mayorga-Cubillos, F., J. Argüelles-Cárdenas, E. Rodríguez-Velásquez, C. González-Almario, C. Ariza-Nieto, and L. S. Barrero. “Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali”. Agronomía Colombiana, vol. 37, no. 2, May 2019, pp. 120-8, doi:10.15446/agron.colomb.v37n2.77550.

Turabian

Mayorga-Cubillos, Franklin, Jorge Argüelles-Cárdenas, Edwin Rodríguez-Velásquez, Carolina González-Almario, Claudia Ariza-Nieto, and Luz Stella Barrero. “Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali”. Agronomía Colombiana 37, no. 2 (May 1, 2019): 120–128. Accessed July 21, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/77550.

Vancouver

1.
Mayorga-Cubillos F, Argüelles-Cárdenas J, Rodríguez-Velásquez E, González-Almario C, Ariza-Nieto C, Barrero LS. Yield and physicochemical quality of Physalis peruviana L. fruit related to the resistance response against Fusarium oxysporum f. sp. physali. Agron. Colomb. [Internet]. 2019 May 1 [cited 2024 Jul. 21];37(2):120-8. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/77550

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