Published

2019-09-01

Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices

Análisis de la cadena de valor de la panela en Útica, Colombia y alternativas para mejorar sus prácticas

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n3.78967

Keywords:

food supply chain, peasantry, agricultural production, agricultural practices, jaggery (en)
cadenas de abastecimiento alimentario, campesinado, producción agrícola, prácticas agrícolas, azúcar de caña (es)

Downloads

Authors

  • Natalia Martínez Zárate Integrated Natural Resources Management https://orcid.org/0000-0003-0113-8389
  • Wolfgang Bokelmann Humboldt Universität zu Berlin - Berlin- Department of Agricultural Economics, Economics of Horticultural Production
  • Fabio Alberto Pachón Ariza Universidad Nacional de Colombia - Bogota - Faculty of Agricultural Sciences - Department of Agri-food and Rural Development https://orcid.org/0000-0002-2035-2228

Panela is mainly produced by small farmers. It is one of the
most relevant agroindustries in Colombia. Traditional processing in all production phases is the main characteristic of this product. This research aimed to identify alternatives for panela farmers in the municipality of Utica (Colombia) and to improve their agricultural practices and manufacturing methods. This should help gain better access to markets while making production economically, environmentally, and socially sustainable. Face to face interviews with different stakeholders as well as an in-depth analysis of different scopes were used to identify problems of the value chain. Low incomes, environmental degradation, and lack of organization were the central issues identified. Nevertheless, traditional crop practices could be a strong argument for gaining a place in the organic food market.

La panela es producida principalmente por pequeños agricultores y es una de las agroindustrias más importantes en
Colombia. El procesamiento tradicional en todas sus fases de
producción es la característica principal de este producto. La
presente investigación tuvo como objetivo identificar alternativas para que los productores de panela en el municipio
de Útica (Colombia) mejoren sus prácticas agrícolas y el
método de fabricación, con el fin de obtener un mejor acceso a los mercados y hacer que el proceso sea sostenible desde los
puntos de vista económico, ambiental y social. Se utilizaron
entrevistas con diferentes actores de la cadena, así como un
análisis a profundidad en diferentes ámbitos, para identificar los problemas de la cadena de valor. Los bajos ingresos, la
degradación ambiental y la falta de organización fueron los
problemas centrales identificados. Sin embargo, las prácticas
tradicionales de cultivo podrían ser una fortaleza para ganar
un lugar en el mercado de alimentos orgánicos.

References

Administración Municipal Útica - Cundinamarca. 2012. Plan de desarrollo municipal 2012-2015 Útica Cundinamarca. “Por la reconciliación y la unidad de Útica”. Utica, Colombia.

Alcaldía de Útica - Cundinamarca. 2016. Plan de desarrollo municipal 2016-2019 Útica Cundinamarca. “Experiencia y oportunidades para todos 2016-2019”. Utica, Colombia.

Alviar, H. 2012. Searching for women and sustainable development in Colombia: restructuring the limits. Fordham Envir. Law Rev. 23(2), 22-43.

Barker, D. 2007. The rise and predictable fall of globalized industrial agriculture. The International Forum on Globalization (IFG). San Francisco, USA.

Becerra, R., N. Rueda, and M. Martínez, 2011. Diseño de experimentos en ciencias agropecuarias y biológicas con SAS, SPSS, R y STATISTIX. Fondo Nacional Universitario, Institución Auxiliar del Cooperativismo, Bogota.

Bernal, W., G. López, E. Cardozo, and J. Feo. 2016. Rescate de la identidad y la memoria cultural asociada a la molienda de caña y la producción de panela, en la provincia del Gualivá, Villeta, 2015. Tecnología y Productividad 2(2), 23-33.

Brittain, J. 2005. A theory of accelerating rural violence: Lauchlin Currie’s role in underdeveloping Colombia. J. Peasant Stud. 32(2), 335-360. Doi: 10.1080/03066150500094535

De María, G. 2013. Panela: the natural nutritional sweetener. Agro Food Ind. Hi Tec. 24(6) November-December 2013.

Dunn, E. 2014. Field report No. 18: Smallholders and inclusive growth in agricultural value chains. United States Agency for International Development (USAID), USA.

Farah-Quijano, M. 2009, Social policy for poor rural people in Colombia: reinforcing traditional gender roles and identities? Soc. Policy Adm. 43, 397-408. Doi: 10.1111/j.1467-9515.2009.00670.x

Faße, A., U. Grote, and E. Winter. 2009. Value chain analysis methodologies in the context of environment and trade research. Hannover Economic Papers (HEP), Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät, Leibniz Universität Hannover, Germany.

Fearne, A., M. Garcia Martinez, and B. Dent. 2012. Dimensions of sustainable value chains: implications for value chain analysis. Supply Chain Manage. 17(6), 575-581. Doi: 10.1108/13598541211269193

Feola, G. 2017. Adaptive institutions? Peasant institutions and natural models facing climatic and economic changes in the Colombian Andes. J. Rural Stud. 49, 117-127. Doi: 10.1016/j.jrurstud.2016.10.007

Fletschner, D. 2000. Enhancing rural women’s access to capital: why it is important and how it can be done. The case of Colombia. Staff Paper No. 437. Agricultural and Applied Economics - Staff Paper Series. University of Wisconsin, Madison, USA. Doi: 10.22004/ag.econ.12640

Franco, L., N. Becerra, O. Pulido, and H. Parra. 2016. Influencia de la tecnificación panelera en los medios de vida de productores rurales en la Vereda Junco, San Benito (Santander). Revista de Antropología y Sociología Virajes 18(2), 115-137.

Gereffi, G. and J. Lee. 2012. Why the world suddenly cares about global supply chains. Supply Chain Manage. 48(3), 24-32. Doi: 10.1111/j.1745-493X.2012.03271.x

Hellin, J. and M. Meijer. 2006. Guideline for value chain analysis. Food and Agriculture Organization (FAO). URL: http://www.fao.org/fileadmin/templates/esa/LISFAME/Documents/Ecuador/value_chain_methodology_EN.pdf (accessed 13 September 2019)

Jaffé, W.R. 2015. Nutritional and functional components of noncentrifugal cane sugar: a compilation of the data from the analytical literature. J. Food Compos. Anal. 43, 194-202. Doi: 10.1016/j.jfca.2015.06.007

Kaplinsky, R. and M. Morris. 2001. A handbook for value chain research. IDRC, Ottawa.

MADR. 2019. Cadena productiva de la caña panelera - área, producción y rendimiento. URL: https://www.datos.gov.co/Agricultura-y-Desarrollo-Rural/Cadena-Productiva-Ca-a-Panelera-Area-Producci-n-Y-/n4hz-3mij/data (accessed 15August 2019).

Martínez, D. 2013. Agenda prospectiva de investigación de la cadena productiva de la panela y su agroindustria. Tecnura 17(36), 72-86. Doi: 10.14483/udistrital.jour.tecnura.2013.2.a06

McKague, K. and M. Siddiquee. 2014. Making markets more inclusive: lessons from CARE and the future of sustainability in agricultural value chain development. Palgrave Macmillan, New York, USA. Doi: 10.1057/9781137373755

Ministerio de la Protección Social. 2011. Modificación a los requisitos sanitarios para la producción y comercialización de panela. URL: https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/DE/DIJ/RESOLUCI%C3%93N%204121%20DE%202011.pdf (accessed 15 August 2019)

Ordoñez-Díaz, M. and L. Rueda-Quiñónez. 2017. Evaluación de los impactos socioambientales asociados a la producción de panela en Santander (Colombia). Cienc. Tecnol. Agropec. 18(2), 379-396. Doi: 10.21930/rcta.vol18_num2_art:637

Ordoñez, R., F. Santa, and H. García. 2013. Proceso agroindustrial de la producción de panela. Tecnura 17(35), 47-54. Doi: 10.14483/udistrital.jour.tecnura.2013.1.a04

Orjuela, J. and I. Colmenares. 2011. Caracterización de la cadena de abastecimiento de panela para la Provincia de Bajo Magdalena - Cundinamarca. Ingeniería 16(2), 107-124.

Rao, P., M. Das, and S. Das. 2007. Jaggery - a traditional Indian sweetener. Indian J. Tradit. Knowl. 6(1), 95-102.

Riisgaard, L., S. Bolwig, S. Ponte, A. Du Toit, N. Halberg, and F. Matose. 2010. Integrating poverty and environmental concerns into value‐chain analysis: a strategic framework and practical guide. Dev. Policy Rev. 28, 195-216. Doi: 10.1111/j.1467-7679.2010.00481.x

Rojas, G. 2011. La edafología en la planeación ambiental y el desarrollo territorial. Tecciencia 6(11), 53-66.

Schneemann, J. and T. Vredeveld (eds.). 2015. Guidelines for value chain selection. Integrating economic, environmental, social and institutional criteria. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Bonn and Eschborn, Germany.

Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural - Cundinamarca. 2015. Evaluaciones agropecuarias 2015 - Departamento de Cundinamarca. Estadísticas de Cultivos. URL: www.cundinamarca.gov.co (accessed 20 January 2017).

Webber, C. and P. Labaste. 2009. Building competitiveness in Africa’s agriculture: a guide to value chain concepts and applications. Agriculture and rural development. World Bank, Washington DC. URL: http://documents.worldbank.org/curated/en/715461468003020843/Building-competitivenessin-Africas-agriculture-a-guide-to-value-chain-concepts-andapplications. Doi: 10.1596/978-0-8213-7952-3

World Bank. 2015. The on-line tool for poverty measurement developed by the development research group of the World Bank. URL: http://iresearch.worldbank.org/PovcalNet/index.htm (accessed 20 February 2017).

How to Cite

APA

Martínez Zárate, N., Bokelmann, W. and Pachón Ariza, F. A. (2019). Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices. Agronomía Colombiana, 37(3), 297–310. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n3.78967

ACM

[1]
Martínez Zárate, N., Bokelmann, W. and Pachón Ariza, F.A. 2019. Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices. Agronomía Colombiana. 37, 3 (Sep. 2019), 297–310. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n3.78967.

ACS

(1)
Martínez Zárate, N.; Bokelmann, W.; Pachón Ariza, F. A. Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices. Agron. Colomb. 2019, 37, 297-310.

ABNT

MARTÍNEZ ZÁRATE, N.; BOKELMANN, W.; PACHÓN ARIZA, F. A. Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 37, n. 3, p. 297–310, 2019. DOI: 10.15446/agron.colomb.v37n3.78967. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/78967. Acesso em: 16 jul. 2024.

Chicago

Martínez Zárate, Natalia, Wolfgang Bokelmann, and Fabio Alberto Pachón Ariza. 2019. “Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices”. Agronomía Colombiana 37 (3):297-310. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n3.78967.

Harvard

Martínez Zárate, N., Bokelmann, W. and Pachón Ariza, F. A. (2019) “Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices”, Agronomía Colombiana, 37(3), pp. 297–310. doi: 10.15446/agron.colomb.v37n3.78967.

IEEE

[1]
N. Martínez Zárate, W. Bokelmann, and F. A. Pachón Ariza, “Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices”, Agron. Colomb., vol. 37, no. 3, pp. 297–310, Sep. 2019.

MLA

Martínez Zárate, N., W. Bokelmann, and F. A. Pachón Ariza. “Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices”. Agronomía Colombiana, vol. 37, no. 3, Sept. 2019, pp. 297-10, doi:10.15446/agron.colomb.v37n3.78967.

Turabian

Martínez Zárate, Natalia, Wolfgang Bokelmann, and Fabio Alberto Pachón Ariza. “Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices”. Agronomía Colombiana 37, no. 3 (September 1, 2019): 297–310. Accessed July 16, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/78967.

Vancouver

1.
Martínez Zárate N, Bokelmann W, Pachón Ariza FA. Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices. Agron. Colomb. [Internet]. 2019 Sep. 1 [cited 2024 Jul. 16];37(3):297-310. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/78967

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations3

1. Diego Armando Jiménez-Carvajal, Ana María Sánchez-Avilés, Héctor Eduardo Hernández-Núñez, Gustavo Adolfo Gutiérrez-García, Soraida Rojas-Vargas, German Darío Hembuz-Falla, Carlos Harvey Salamanca-Falla, Fausto Andrés Ortiz-Morea. (2024). Role of Sugarcane Cultivation for Panela Production in the Livelihood Strategies of Peasant Families in the Colombian Amazon. Human Ecology, https://doi.org/10.1007/s10745-024-00494-5.

2. Noé Aguilar-Rivera, Luis Alberto Olvera-Vargas. (2021). Innovations and Traditions for Sustainable Development. World Sustainability Series. , p.313. https://doi.org/10.1007/978-3-030-78825-4_19.

3. Sara Piedrahita-Rodríguez, Tatiana Agudelo-Patiño, Carlos Ariel Cardona Alzate. (2024). Green Chemistry and Agro-food Industry: Towards a Sustainable Bioeconomy. , p.515. https://doi.org/10.1007/978-3-031-54188-9_20.

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

789

Downloads

Download data is not yet available.