Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices
Análisis de la cadena de valor de la panela en Útica, Colombia y alternativas para mejorar sus prácticas
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v37n3.78967Keywords:
food supply chain, peasantry, agricultural production, agricultural practices, jaggery (en)cadenas de abastecimiento alimentario, campesinado, producción agrícola, prácticas agrícolas, azúcar de caña (es)
Downloads
Panela is mainly produced by small farmers. It is one of the
most relevant agroindustries in Colombia. Traditional processing in all production phases is the main characteristic of this product. This research aimed to identify alternatives for panela farmers in the municipality of Utica (Colombia) and to improve their agricultural practices and manufacturing methods. This should help gain better access to markets while making production economically, environmentally, and socially sustainable. Face to face interviews with different stakeholders as well as an in-depth analysis of different scopes were used to identify problems of the value chain. Low incomes, environmental degradation, and lack of organization were the central issues identified. Nevertheless, traditional crop practices could be a strong argument for gaining a place in the organic food market.
La panela es producida principalmente por pequeños agricultores y es una de las agroindustrias más importantes en
Colombia. El procesamiento tradicional en todas sus fases de
producción es la característica principal de este producto. La
presente investigación tuvo como objetivo identificar alternativas para que los productores de panela en el municipio
de Útica (Colombia) mejoren sus prácticas agrícolas y el
método de fabricación, con el fin de obtener un mejor acceso a los mercados y hacer que el proceso sea sostenible desde los
puntos de vista económico, ambiental y social. Se utilizaron
entrevistas con diferentes actores de la cadena, así como un
análisis a profundidad en diferentes ámbitos, para identificar los problemas de la cadena de valor. Los bajos ingresos, la
degradación ambiental y la falta de organización fueron los
problemas centrales identificados. Sin embargo, las prácticas
tradicionales de cultivo podrían ser una fortaleza para ganar
un lugar en el mercado de alimentos orgánicos.
References
Administración Municipal Útica - Cundinamarca. 2012. Plan de desarrollo municipal 2012-2015 Útica Cundinamarca. “Por la reconciliación y la unidad de Útica”. Utica, Colombia.
Alcaldía de Útica - Cundinamarca. 2016. Plan de desarrollo municipal 2016-2019 Útica Cundinamarca. “Experiencia y oportunidades para todos 2016-2019”. Utica, Colombia.
Alviar, H. 2012. Searching for women and sustainable development in Colombia: restructuring the limits. Fordham Envir. Law Rev. 23(2), 22-43.
Barker, D. 2007. The rise and predictable fall of globalized industrial agriculture. The International Forum on Globalization (IFG). San Francisco, USA.
Becerra, R., N. Rueda, and M. Martínez, 2011. Diseño de experimentos en ciencias agropecuarias y biológicas con SAS, SPSS, R y STATISTIX. Fondo Nacional Universitario, Institución Auxiliar del Cooperativismo, Bogota.
Bernal, W., G. López, E. Cardozo, and J. Feo. 2016. Rescate de la identidad y la memoria cultural asociada a la molienda de caña y la producción de panela, en la provincia del Gualivá, Villeta, 2015. Tecnología y Productividad 2(2), 23-33.
Brittain, J. 2005. A theory of accelerating rural violence: Lauchlin Currie’s role in underdeveloping Colombia. J. Peasant Stud. 32(2), 335-360. Doi: 10.1080/03066150500094535
De María, G. 2013. Panela: the natural nutritional sweetener. Agro Food Ind. Hi Tec. 24(6) November-December 2013.
Dunn, E. 2014. Field report No. 18: Smallholders and inclusive growth in agricultural value chains. United States Agency for International Development (USAID), USA.
Farah-Quijano, M. 2009, Social policy for poor rural people in Colombia: reinforcing traditional gender roles and identities? Soc. Policy Adm. 43, 397-408. Doi: 10.1111/j.1467-9515.2009.00670.x
Faße, A., U. Grote, and E. Winter. 2009. Value chain analysis methodologies in the context of environment and trade research. Hannover Economic Papers (HEP), Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät, Leibniz Universität Hannover, Germany.
Fearne, A., M. Garcia Martinez, and B. Dent. 2012. Dimensions of sustainable value chains: implications for value chain analysis. Supply Chain Manage. 17(6), 575-581. Doi: 10.1108/13598541211269193
Feola, G. 2017. Adaptive institutions? Peasant institutions and natural models facing climatic and economic changes in the Colombian Andes. J. Rural Stud. 49, 117-127. Doi: 10.1016/j.jrurstud.2016.10.007
Fletschner, D. 2000. Enhancing rural women’s access to capital: why it is important and how it can be done. The case of Colombia. Staff Paper No. 437. Agricultural and Applied Economics - Staff Paper Series. University of Wisconsin, Madison, USA. Doi: 10.22004/ag.econ.12640
Franco, L., N. Becerra, O. Pulido, and H. Parra. 2016. Influencia de la tecnificación panelera en los medios de vida de productores rurales en la Vereda Junco, San Benito (Santander). Revista de Antropología y Sociología Virajes 18(2), 115-137.
Gereffi, G. and J. Lee. 2012. Why the world suddenly cares about global supply chains. Supply Chain Manage. 48(3), 24-32. Doi: 10.1111/j.1745-493X.2012.03271.x
Hellin, J. and M. Meijer. 2006. Guideline for value chain analysis. Food and Agriculture Organization (FAO). URL: http://www.fao.org/fileadmin/templates/esa/LISFAME/Documents/Ecuador/value_chain_methodology_EN.pdf (accessed 13 September 2019)
Jaffé, W.R. 2015. Nutritional and functional components of noncentrifugal cane sugar: a compilation of the data from the analytical literature. J. Food Compos. Anal. 43, 194-202. Doi: 10.1016/j.jfca.2015.06.007
Kaplinsky, R. and M. Morris. 2001. A handbook for value chain research. IDRC, Ottawa.
MADR. 2019. Cadena productiva de la caña panelera - área, producción y rendimiento. URL: https://www.datos.gov.co/Agricultura-y-Desarrollo-Rural/Cadena-Productiva-Ca-a-Panelera-Area-Producci-n-Y-/n4hz-3mij/data (accessed 15August 2019).
Martínez, D. 2013. Agenda prospectiva de investigación de la cadena productiva de la panela y su agroindustria. Tecnura 17(36), 72-86. Doi: 10.14483/udistrital.jour.tecnura.2013.2.a06
McKague, K. and M. Siddiquee. 2014. Making markets more inclusive: lessons from CARE and the future of sustainability in agricultural value chain development. Palgrave Macmillan, New York, USA. Doi: 10.1057/9781137373755
Ministerio de la Protección Social. 2011. Modificación a los requisitos sanitarios para la producción y comercialización de panela. URL: https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/DE/DIJ/RESOLUCI%C3%93N%204121%20DE%202011.pdf (accessed 15 August 2019)
Ordoñez-Díaz, M. and L. Rueda-Quiñónez. 2017. Evaluación de los impactos socioambientales asociados a la producción de panela en Santander (Colombia). Cienc. Tecnol. Agropec. 18(2), 379-396. Doi: 10.21930/rcta.vol18_num2_art:637
Ordoñez, R., F. Santa, and H. García. 2013. Proceso agroindustrial de la producción de panela. Tecnura 17(35), 47-54. Doi: 10.14483/udistrital.jour.tecnura.2013.1.a04
Orjuela, J. and I. Colmenares. 2011. Caracterización de la cadena de abastecimiento de panela para la Provincia de Bajo Magdalena - Cundinamarca. Ingeniería 16(2), 107-124.
Rao, P., M. Das, and S. Das. 2007. Jaggery - a traditional Indian sweetener. Indian J. Tradit. Knowl. 6(1), 95-102.
Riisgaard, L., S. Bolwig, S. Ponte, A. Du Toit, N. Halberg, and F. Matose. 2010. Integrating poverty and environmental concerns into value‐chain analysis: a strategic framework and practical guide. Dev. Policy Rev. 28, 195-216. Doi: 10.1111/j.1467-7679.2010.00481.x
Rojas, G. 2011. La edafología en la planeación ambiental y el desarrollo territorial. Tecciencia 6(11), 53-66.
Schneemann, J. and T. Vredeveld (eds.). 2015. Guidelines for value chain selection. Integrating economic, environmental, social and institutional criteria. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Bonn and Eschborn, Germany.
Secretaria de Agricultura y Desarrollo Rural - Cundinamarca. 2015. Evaluaciones agropecuarias 2015 - Departamento de Cundinamarca. Estadísticas de Cultivos. URL: www.cundinamarca.gov.co (accessed 20 January 2017).
Webber, C. and P. Labaste. 2009. Building competitiveness in Africa’s agriculture: a guide to value chain concepts and applications. Agriculture and rural development. World Bank, Washington DC. URL: http://documents.worldbank.org/curated/en/715461468003020843/Building-competitivenessin-Africas-agriculture-a-guide-to-value-chain-concepts-andapplications. Doi: 10.1596/978-0-8213-7952-3
World Bank. 2015. The on-line tool for poverty measurement developed by the development research group of the World Bank. URL: http://iresearch.worldbank.org/PovcalNet/index.htm (accessed 20 February 2017).
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
CrossRef Cited-by
1. Diego Armando Jiménez-Carvajal, Ana María Sánchez-Avilés, Héctor Eduardo Hernández-Núñez, Gustavo Adolfo Gutiérrez-García, Soraida Rojas-Vargas, German Darío Hembuz-Falla, Carlos Harvey Salamanca-Falla, Fausto Andrés Ortiz-Morea. (2024). Role of Sugarcane Cultivation for Panela Production in the Livelihood Strategies of Peasant Families in the Colombian Amazon. Human Ecology, 52(2), p.409. https://doi.org/10.1007/s10745-024-00494-5.
2. Noé Aguilar-Rivera, Luis Alberto Olvera-Vargas. (2021). Innovations and Traditions for Sustainable Development. World Sustainability Series. , p.313. https://doi.org/10.1007/978-3-030-78825-4_19.
3. Sara Piedrahita-Rodríguez, Tatiana Agudelo-Patiño, Carlos Ariel Cardona Alzate. (2024). Green Chemistry and Agro-food Industry: Towards a Sustainable Bioeconomy. , p.515. https://doi.org/10.1007/978-3-031-54188-9_20.
4. Dubán Andrey Flórez Mogollón , Adolfo Ochoa. (2022). Diagnóstico de Buenas Prácticas Agrícolas y Ambientales en los sistemas productivos de papa y durazno de tres veredas del municipio de Chitagá, Norte de Santander. CIENCIA Y TECNOLOGÍA AGROPECUARIA, 7(1), p.19. https://doi.org/10.24054/cyta.v7i1.2776.
Dimensions
PlumX
Article abstract page views
Downloads
License
Copyright (c) 2019 Agronomía Colombiana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia
Reproduction and quotation of material appearing in the journal is authorized provided the following are explicitly indicated: journal name, author(s) name, year, volume, issue and pages of the source. The ideas and observations recorded by the authors are their own and do not necessarily represent the views and policies of the Universidad Nacional de Colombia. Mention of products or commercial firms in the journal does not constitute a recommendation or endorsement on the part of the Universidad Nacional de Colombia; furthermore, the use of such products should comply with the product label recommendations.
The Creative Commons license used by Agronomia Colombiana journal is: Attribution - NonCommercial - ShareAlike (by-nc-sa)

Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/.