Effect of air temperature, relative humidity and growth stage on rimsulfuron tolerance in selected field maize hybrids
Descargas
The effect of temperature (T), relative humidity (RH), and growth stage (GS) of six field maize hybrids on the level of tolerance to rimsulfuron [N-((4,6-dimethoxypyrimidin-2-yl) aminocarbonyl)-3-(ethylsulfonyl)-2-pyridincsulfonamide] applied at 20, 40 and 60 g a.i ha-l were evaluated. The hybríds tested are adapted to three climatic zones of Québec, Canada (zone 1: >2 700 maize heat units (CHU); zone 2: 2500 to 2 700 CHU; zone 3: 2 300 to 2 500 CHU).Two hybrids of each zone were considered. Three experiments were carried out under growth chamber and glasshouse conditions. Corn response to rimsulfuron doses was linear. Hybrids of zone 1 were more tolerant to rimsulfuron than hybrids from zones 2 and zone 3.Dry weight reduction of hybrids (DWR as a percentage of the untreated control 14 days after treatment) varied according to the dose from 22% to 29%, 31 % to 35%, and 36% to 38% in zones 1, 2, and 3, respectively. The response of maize hybrids to increasing temperaturewas linear, and the DWR was 12%, 28%, and 51 % at 14°C, 21 °C, and 28°C, respective1y. Injury to maize hybrids grown under 60% and 75% RH averaged 31 % and 37% DWR, respectively.
Corn plants treated at the 2- to 3-leaf growth stages showed, in general, more sensitivity to rimsulfuron than those treated at the 4- to 5- leaf stage. These results confirmthat both environmental conditions and maize genotypesplay an important role in the injury caused by rimsulfuron.
Key words: herbicides, sulfonylurea, rimsulfuron, field maize hybrids, tolerance, environmental conditions.
Abbreviations: CHU, maize heat units; T. temperature;RH, relative humidity; GS, growth stage; DWR, dry weightreduction.
Cómo citar
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Descargar cita
Visitas a la página del resumen del artículo
Descargas
Licencia
Derechos de autor 2002 Agronomía Colombiana
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de ColombiaSe autoriza la reproducción y citación del material que aparece en la revista, siempre y cuando se indique de manera explícita: nombre de la revista, nombre del autor(es), año, volumen, número y páginas del artículo fuente. Las ideas y afirmaciones consignadas por los autores están bajo su responsabilidad y no interpretan necesariamente las opiniones y políticas de la Universidad Nacional de Colombia. La mención de productos o firmas comerciales en la revista no implica una recomendación o apoyo por parte de la Universidad ni de la Facultad; el uso de tales productos debe ceñirse a las recomendaciones de las etiquetas.
La licencia Creative Commons utilizada por Agronomía Colombiana es la siguiente: Reconocimiento – NoComercial – CompartirIgual (by-nc-sa)
Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/
Los autores que publican sus artículos en Agronomía Colombiana ceden de manera indefinida, todos los derechos patrimoniales, es decir, transformación, reproducción, comunicación pública, y distribución, y son otorgados sin ninguna limitación en cuanto a territorio se refiere al Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia