Characterization of chlorogenic acids (CGA) and nine isomers in an F2 population derived from Coffea arabica L.
Caracterización de ácidos clorogénicos (ACG) y nueve isómeros en una población F2 derivada de Coffea arabica L.
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v38n1.74338Palabras clave:
distribution, caffeoylquinic acids, introgression, coffee quality, Timor hybrid, plant breeding (en)distribución, ácidos cafeolquínicos, introgresión, calidad de café, híbrido de Timor, fitomejoramiento (es)
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dicaffeoylquinic acid or diCQA (3,4-diCQA; 3,5-diCQA, 4,5-diCQA) and feruloylquinic acid or FQA (5-FQA, 4-FQA, 3-FQA) were determined in an F2 population of Coffea arabica from the crossbreed (Bourbon x Maragogype) x Timor Hybrid. TCGA contents were quantified by UV-VIS spectrophotometry
and High-Resolution Liquid Chromatography - HPLC. The group of caffeoylquinic acids (CQA) represented 82% of the TCGA. From the diCQA, 4,5-diCQA showed lower contents, whereas the highest isomer was 3,5-diCQA. Results per quartile for TCGA-UV and for every isomer showed statistical differences among group averages per isomer. The population
behaved as a parental Maragogype according to contents of 5-CQA, 3,5-diCQA, and TCGA-UV. TCGA contents were higher in the parental GQ956 derived from the Timor hybrid 832-1, with resistance to coffee rust. From the three groups, the first characteristic of parental Bourbon showed a higher concentration of diCQA and FQA; the second one showed
a lower concentration of TCGA and CQA isomers and the third group higher TCGA and 5-CQA concentrations. This research allowed establishing the basis for plant selection in the F2 generation of C. arabica due to the TCGA content and isomers derived from CQA, diCQA, and FQA.
de 5-CQA, 3,5-diCQA, y los ACGT-UV. Los contenidos de ACGT fueron mayores en el parental GQ956 derivado del híbrido de Timor 832-1, cuya característica principal es la resistencia a roya. Se formaron tres grupos de plantas de acuerdo a los isómeros analizados. El grupo uno fue característico del parental Bourbon al presentar mayor concentración de diCQA y FQA; el grupo dos presentó menor concentración de ACGT y de isómeros del CQA; y el grupo tres estuvo caracterizado por presentar mayor concentración de ACGT y 5-CQA. Este trabajo permitió establecer las bases para la selección de plantas en una generación F2 de C. arabica por el contenido total de ácidos clorogénicos y los isómeros derivados de CQA, diCQA y FQA.
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