Characterization of eggplant producers in the Caribbean region of Colombia: socio-economic aspects and local production technology
Caracterización de los productores de berenjena en la región Caribe de Colombia: aspectos socioeconómicos y tecnología local de producción
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v38n1.80706Palabras clave:
legumes, agriculture, productivity, food, consumption and returns (en)legumbres, agricultura, productividad, alimentación, consumo y retornos (es)
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aspects linked to eggplant cultivation in productive areas from the Colombian Caribbean region. In that order, structured surveys were designed and applied. The information was analyzed through multivariate statistical methods, such as Gower’s distance and Ward’s hierarchical agglomerative clustering method. In general, the results revealed a low-medium technological level associated with eggplant production in this
region of Colombia. Of the five groups identified, the highest level of schooling was found in groups GIV and GV, which also obtained the highest yields with 35 t ha-1 and 32 t ha-1, respectively. Sowings predominate in the month of April; this activity is related to the occurrence of precipitation in this period and the general lack of irrigation technologies by growers.
de esta investigación fue revelar los aspectos socioeconómicos, productivos y tecnológicos asociados al cultivo de berenjena en zonas productoras de la región Caribe colombiana. Para ello, se diseñaron y aplicaron encuestas estructuradas. La información se analizó mediante métodos multivariados, utilizando la distancia de Gower y el agrupamiento jerárquico de Ward. Los
resultados revelan, en general, un nivel tecnológico bajo-medio en la producción de berenjena en esta región de Colombia. De los cinco grupos identificados, el mayor grado de escolaridad lo presentaron los grupos GIV y GV, que a su vez alcanzaron los mayores rendimientos con 35 t ha-1 y 32 t ha-1, respectivamente. Las siembras predominan en el mes de abril, aspecto ligado con la ocurrencia de precipitaciones en este periodo y a la carencia general de tecnologías de riego por parte de los agricultores.
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