The age of tomato plants affects the development of Macrosiphum euphorbiae (Thomas, 1878) (Hemiptera) colonies
La edad de las plantas de tomate afecta el desarrollo de las colonias de Macrosiphum euphorbiae (Thomas, 1878) (Hemiptera)
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v39n1.89301Palabras clave:
aphids, curve of infestation, plant phenological stages, Solanum lycopersicum, trophic interactions (en)áfidos, curva de infestación, estados fenológicos de la planta, Solanum lycopersicum, interacciones tróficas (es)
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We tested the hypothesis that the intensity and duration of Macrosiphum euphorbiae infestations in tomato depend on both the age (phenological stage) of the host plant and the initial number of aphids present in the colony. We compared the effects of three initial levels of infestation and two phenological stages of the plant (pre-flowering and flowering stages) on infestation curves. The position of the infestation peak over time was significantly affected by the plant phenological phase. Populations of M. euphorbiae reached the highest peak of abundance on plants infested at the pre-flowering stage compared to those subsequently infested. Within a phenological phase, the maximum abundance also varied according to the initial aphid density on the plant. The implications concerning the management of the pest in the field are briefly discussed
Se planteó la hipótesis que la intensidad y duración de las infestaciones de Macrosiphum euphorbiae en el tomate dependen simultáneamente de la edad (etapa fenológica) de la planta hospedera y del número inicial de áfidos de la colonia. Se compararon los efectos de tres niveles iniciales de infestación y dos fases fenológicas de la planta (fases de pre-floración y floración) sobre las curvas de infestación. La posición del pico de infestación a lo largo del tiempo estuvo afectada significativamente por la fase fenológica de la planta. Las poblaciones de M. euphobiae alcanzaron su máximo pico de abundancia en las plantas infestadas en la fase de pre-floración comparadas con las plantas infestadas en fases posteriores. Dentro de la fase fenológica, la máxima abundancia varió también de acuerdo con la densidad inicial de áfidos en la planta. Las implicaciones concernientes al manejo de la plaga en campo se discuten brevemente.
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