Lactic Acid Bacteria as Inhibitory Agents of Escherichia coli ATCC 25922
Bacterias Ácido Lácticas como Agentes Inhibidores de Escherichia coli ATCC 25922
DOI:
https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v26n2.112781Palabras clave:
Lactic acid bacteria, Acción antimicrobiana, alimento funcional, Probiotico (en)Español (es)
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In the search to generate new natural alternatives that are less harmful to the body, the use of Lactic Acid Bacteria (LAB) has been chosen due to its ability to grow in different conditions and generate antagonism against other pathogenic microorganisms. Escherichia coli has been the cause of emerging food outbreaks, especially in children and the elderly who have weak immune systems, being a risk to public health. In addition, this pathogen has been demonstrating decreased sensitivity to antibiotics. The present study sought to evaluate the antimicrobial power of 4 LAB strains isolated from food from the Huila-Colombia region against Escherichia coli ATCC 25922 through disc-diffusion and well-diffusion. The strains that inhibited in the presence of cells were L, D (strains isolated from coffee fermentation mass), and 12 (Huila cheese isolate), obtaining inhibition percentages of 37.27±4.15, 32.65±0.97 and 23.47±0.34 for strains L, D and 12, respectively. In the absence of cells, the organic acids of strains L and D obtained from the coffee fermentation process stood out, with inhibition percentages of 27.28±0.27 and 23.63±1.00 respectively. The findings demonstrate the effectiveness of strains native to the region, exalting those obtained from the coffee chain. We performed a multifactorial analysis between LAB and inhibition methods, finding statistically significant differences between methods with p<0.05. In order to know the viability of LAB under in vitro and in vivo conditions, it is important to study other parameters and evaluate the feasibility of using them as a biotherapeutic treatment.
En la búsqueda de generar nuevas alternativas naturales que sean menos dañinas para el organismo, se ha optado por el uso de Bacterias Ácido Lácticas (BAL) debido a su capacidad de crecer en diferentes condiciones y generar antagonismo contra otros microorganismos patógenos. Escherichia coli ha sido la causa de brotes alimentarios emergentes, especialmente en niños y ancianos que tienen sistemas inmunitarios débiles, siendo un riesgo para la salud pública. Además, este patógeno ha venido demostrando una menor sensibilidad a los antibióticos. El presente estudio buscó evaluar el poder antimicrobiano de 4 cepas de BAL aisladas de alimentos de la región Huila-Colombia frente a E.scherichia coli ATCC 25922 mediante difusión en disco y difusión en pozo. Las cepas que inhibieron en presencia de células fueron L, D (Cepas aisladas de la masa de fermentación del café), y 12 (Aislado del queso del Huila), obteniéndose porcentajes de inhibición de 37,27±4,15, 32,65±0,97 y 23,47±0,34 para las cepas L, D y 12, respectivamente. En ausencia de células, destacaron los ácidos orgánicos de las cepas L y D obtenidos del proceso de fermentación del café, con porcentajes de inhibición de 27,28±0,27 y 23,63±1,00 respectivamente. Los resultados demuestran la eficacia de las cepas nativas de la región, superando a las obtenidas de la cadena del café. Realizamos un análisis multifactorial entre BAL y métodos de inhibición, encontrando diferencias estadísticamente significativas entre métodos con p<0,05. Para conocer la viabilidad de las BAL en condiciones in vitro e in vivo, es importante estudiar otros parámetros y evaluar la factibilidad de utilizarlas como tratamiento bioterapéutico.
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