Publicado

2025-06-01

Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions

Efecto de microorganismos fúngicos en la promoción del crecimiento de plántulas de pimiento (Capsicum annuum L.) en condiciones controladas

DOI:

https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662

Palabras clave:

biofertilizers, crops, seed trays (en)
biofertilizantes, cultivos, bandejas de siembra (es)

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Autores/as

  • María Valeria Fernández Contreras Universidad Nacional Experimental del Táchira
  • Verónica Rodriguez Universidad Nacional Experimental del Táchira
  • Luberto Argenis Sánchez Universidad Nacional Experimental del Táchira
  • Rossana Teresa Timaure Universidad de Los Andes
  • Alexis Valerio Valery Ramirez Universidad Nacional Experimental del Táchira https://orcid.org/0000-0003-2094-5418

The need for food production worldwide is constantly increasing, generating a deterioration of the environment, which requires the implementation of less harmful crop management techniques, one of these strategies is the use of microorganisms with the potential to increase plant growth. The evaluation of the effect of inoculation in pepper (Capsicum annuum L.) seeds of nine fungal strains (HC1, HC2, HC3, HC4, LBH1, LBH33, LBH59, LBH9 and VP) was proposed. The seeds were sown in two types of tray sizes (128 and 200 alveoli) and the percentage of germination, stem length and diameter, root length, aerial and root dry weight were measured after five weeks of growth. The results show that the HC2 and LBH9 strains have the greatest potential to increase the variables evaluated under the study conditions. Just as there are strains that increase the growth of plants, there are also those that inhibit it, which makes it necessary to evaluate them in different crops to generate a proper management of them, optimizing the use of resources and, in turn, producing crops with better development of aerial parts and roots and, consequently, higher productivity.

La necesidad de producción de alimentos en todo el mundo aumenta constantemente generando un deterioro del medio ambiente, que requiere la implementación de técnicas de manejo de cultivos menos dañinas, Una de estas estrategias es el uso de microorganismos con el potencial de aumentar el crecimiento de las plantas. Fue propuesto la evaluación del efecto de la inoculación en semillas de pimentón (Capsicum annuum L.) con nueve cepas de hongos (HC1, HC2, HC3, HC4, LBH1, LBH33, LBH59, LBH9 y VP). Las semillas se sembraron en dos tipos de bandeja de siembra (128 y 200 alvéolos) y el porcentaje de germinación, longitud y diámetro del tallo, longitud de la raíz, peso seco aéreo y de la raíz, se midieron después de cinco semanas de crecimiento.  Los resultados muestran que las cepas HC2 y LBH9 tienen el mayor potencial para aumentar las variables evaluadas bajo las condiciones del estudio. Del mismo modo que hay cepas que aumentan el crecimiento de las plantas, hay otras que las inhiben, lo que hace necesario evaluarlas en diferentes cultivos para generar un manejo adecuado de las mismas, optimizando el uso de los recursos y, a su vez, produciendo cultivos con un mejor desarrollo de las partes aéreas y las raíces y, en consecuencia, una mayor productividad.

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Fernández Contreras , M. V., Rodriguez, V., Sánchez , L. A., Timaure, R. T. & Valery Ramirez, A. V. (2025). Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions. Revista Colombiana de Biotecnología, 27(1), 63–71. https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662

ACM

[1]
Fernández Contreras , M.V., Rodriguez, V., Sánchez , L.A., Timaure, R.T. y Valery Ramirez, A.V. 2025. Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions. Revista Colombiana de Biotecnología. 27, 1 (jun. 2025), 63–71. DOI:https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662.

ACS

(1)
Fernández Contreras , M. V.; Rodriguez, V.; Sánchez , L. A.; Timaure, R. T.; Valery Ramirez, A. V. Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions. Rev. colomb. biotecnol. 2025, 27, 63-71.

ABNT

FERNÁNDEZ CONTRERAS , M. V.; RODRIGUEZ, V.; SÁNCHEZ , L. A.; TIMAURE, R. T.; VALERY RAMIREZ, A. V. Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions. Revista Colombiana de Biotecnología, [S. l.], v. 27, n. 1, p. 63–71, 2025. DOI: 10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/70662. Acesso em: 28 dic. 2025.

Chicago

Fernández Contreras , María Valeria, Verónica Rodriguez, Luberto Argenis Sánchez, Rossana Teresa Timaure, y Alexis Valerio Valery Ramirez. 2025. «Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions». Revista Colombiana De Biotecnología 27 (1):63-71. https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662.

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Fernández Contreras , M. V., Rodriguez, V., Sánchez , L. A., Timaure, R. T. y Valery Ramirez, A. V. (2025) «Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions», Revista Colombiana de Biotecnología, 27(1), pp. 63–71. doi: 10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662.

IEEE

[1]
M. V. Fernández Contreras, V. Rodriguez, L. A. Sánchez, R. T. Timaure, y A. V. Valery Ramirez, «Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions», Rev. colomb. biotecnol., vol. 27, n.º 1, pp. 63–71, jun. 2025.

MLA

Fernández Contreras , M. V., V. Rodriguez, L. A. Sánchez, R. T. Timaure, y A. V. Valery Ramirez. «Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions». Revista Colombiana de Biotecnología, vol. 27, n.º 1, junio de 2025, pp. 63-71, doi:10.15446/rev.colomb.biote.v27n1.70662.

Turabian

Fernández Contreras , María Valeria, Verónica Rodriguez, Luberto Argenis Sánchez, Rossana Teresa Timaure, y Alexis Valerio Valery Ramirez. «Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions». Revista Colombiana de Biotecnología 27, no. 1 (junio 4, 2025): 63–71. Accedido diciembre 28, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/70662.

Vancouver

1.
Fernández Contreras MV, Rodriguez V, Sánchez LA, Timaure RT, Valery Ramirez AV. Effect of fungal microorganisms on promoting the growth of pepper (Capsicum annuum L.) seedlings under controlled conditions. Rev. colomb. biotecnol. [Internet]. 4 de junio de 2025 [citado 28 de diciembre de 2025];27(1):63-71. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/70662

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