Response of mint (Mentha spicata L.) crops to chemical and organic fertilization
Respuesta del cultivo de la menta (Mentha spicata L.) a la fertilización química y orgánica
DOI:
https://doi.org/10.15446/rfnam.v76n3.102451Keywords:
Andisols soils, Aromatic herbs, Chemical fertilization, Organic fertilization (en)Suelos andisoles, Aromáticas, Abonamiento químico, Abonamiento orgánico (es)
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With the purpose to define the appropriate doses in the production of mint cultivation, this research was conducted in three locations (Gibraltar, Arboleda and Aguacatal) of the municipality of Jardín, Antioquia. The soils of these localities are andisols, with medium contents of organic matter, low in interchangeable bases, low in phosphorus and boron, with characteristics of low fertility. For this research, Mentha spicata L. (mint) was seeded at a distance of 0.3x0.3 m, in an experimental design of randomized complete blocks with four repetitions, with five increasing doses of compound fertilizer (10-30-10) (0, 60, 120, 180, and 240 kg ha-1), in combination of five increasing doses of organic fertilizer (0, 1.8, 3.6, 5.4, and 7 t ha-1), and one control with a biological fertilizer. In five foliage harvests, the highest dry matter (DM) yields were achieved with the application of 180 and 120 kg ha-1 of 10-30-10, with yields of 156 and 158 g of DM per square meter, respectively.
Con el propósito de definir las dosis apropiadas en la producción del cultivo de menta, se realizó la presente investigación en tres veredas (Gibraltar, Arboleda y Aguacatal) del municipio de Jardín, Antioquia. Los suelos de estas localidades son andisoles, con contenidos medios de materia orgánica, bajos en bases intercambiables, bajos en fósforo y boro, con características de baja fertilidad. Para esta investigación se sembró Mentha spicata L. (menta) a una distancia de 0,3x0,3 m, en un diseño experimental de bloques completos al azar con cuatro repeticiones, con cinco dosis crecientes de fertilizante compuesto (10-30-10) (0, 60, 120, 180 y 240 kg ha-1), en combinación con cinco dosis crecientes de fertilizante orgánico (0, 1.8, 3.6, 5.4 y 7 t ha-1), y un testigo con fertilizante biológico. En cinco cosechas de follaje, los mayores rendimientos de materia seca (MS) se lograron con la aplicación de 180 y 120 kg ha-1 de 10-30-10, con producciones de 156 y 158 g de MS por metro cuadrado, respectivamente.
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