Published

2024-09-01

Broiler feed proposal with vinasse

Propuesta de alimento con vinaza para pollos de engorde

DOI:

https://doi.org/10.15446/rfnam.v77n3.111204

Keywords:

Distilled must, Metabolizable energy, Nutritional contribution, Particle size, Poultry feed, Production process (en)
Mosto destilado, Energía metabolizable, Aporte nutricional, Tamaño de partícula, Alimento avícola, Proceso de producción (es)

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Authors

Considering previous studies on the potential use of vinasse in the agricultural sector, this study seeks to design a feed for broilers in three presentations according to the stages of the animal’s feeding program (start 1-14, growth 15-30 and end 31-42 days) that includes vinasse in the formulation. To this end, soybeans were considered as a source of protein, a diet with metabolizable energy between 12,351.06 and 14,025.78 kJkg-1. The granulometry was determined according to the broiler management manuals, and the feed manufacturing process was specified in a block diagram and a flow diagram; in the same way, a test protocol for the use of the feed formulated in a sample of broilers of the Cobb breed. This research suggests that using vinasse in feed formulations for broilers could provide significant benefits to the agricultural sector.

Considerando estudios previos sobre el potencial uso de la vinaza en el sector agropecuario, este estudio busca diseñar un alimento para pollos de engorde en tres presentaciones de acuerdo con las etapas del programa de alimentación del animal (inicio 1-14, crecimiento 15-30 y finalización 31-42 días) que incluya vinaza en la formulación. Para ello, se consideró el grano de soya como fuente de proteína, una dieta con energía metabolizable entre 12.351,06 a 14.025,78 kJkg-1. Se determinó la granulometría de acuerdo con los manuales de manejo de pollos de engorde, y se especificó el proceso de fabricación del alimento en un diagrama de bloques y un diagrama de flujo; de igual forma se propone un protocolo de prueba para el uso del alimento formulado en una muestra de pollos de engorde de la raza Cobb. Esta investigación sugiere que el uso de la vinaza en las fórmulas de los beneficios para pollos de engorde podría aportar importantes beneficios al sector agrícola.

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APA

Giraud, N. and Rodríguez, M. A. (2024). Broiler feed proposal with vinasse. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 77(3), 10899–10905. https://doi.org/10.15446/rfnam.v77n3.111204

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(1)
Giraud, N.; Rodríguez, M. A. Broiler feed proposal with vinasse. Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín 2024, 77, 10899-10905.

ABNT

GIRAUD, N.; RODRÍGUEZ, M. A. Broiler feed proposal with vinasse. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, [S. l.], v. 77, n. 3, p. 10899–10905, 2024. DOI: 10.15446/rfnam.v77n3.111204. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/111204. Acesso em: 16 jan. 2025.

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Giraud, Nicolle, and María Alejandra Rodríguez. 2024. “Broiler feed proposal with vinasse”. Revista Facultad Nacional De Agronomía Medellín 77 (3):10899-905. https://doi.org/10.15446/rfnam.v77n3.111204.

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Giraud, N. and Rodríguez, M. A. (2024) “Broiler feed proposal with vinasse”, Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 77(3), pp. 10899–10905. doi: 10.15446/rfnam.v77n3.111204.

IEEE

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N. Giraud and M. A. Rodríguez, “Broiler feed proposal with vinasse”, Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín, vol. 77, no. 3, pp. 10899–10905, Sep. 2024.

MLA

Giraud, N., and M. A. Rodríguez. “Broiler feed proposal with vinasse”. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, vol. 77, no. 3, Sept. 2024, pp. 10899-05, doi:10.15446/rfnam.v77n3.111204.

Turabian

Giraud, Nicolle, and María Alejandra Rodríguez. “Broiler feed proposal with vinasse”. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín 77, no. 3 (September 1, 2024): 10899–10905. Accessed January 16, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/111204.

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Giraud N, Rodríguez MA. Broiler feed proposal with vinasse. Rev. Fac. Nac. Agron. Medellín [Internet]. 2024 Sep. 1 [cited 2025 Jan. 16];77(3):10899-905. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/111204

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