Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat
Características bromatológicas de filetes de Leporinus agassiz y Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) en su hábitat natural
DOI:
https://doi.org/10.15446/rfmvz.v67n2.90710Keywords:
hydrological cycle, nutritional composition, protein, Warakú (en)ciclo hidrológico, composición nutricional, proteína, Warakú (es)
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Bromatological parameters in 39 Warakú verdadero (Leporinus agassizi) and 21 Warakú pinima (Leporinus fasciatus) fillets were analyzed at three different sites of the Vaupés River, Colombia sampled during a hydrobiological cycle. The bromatological parameters did not shown significant differences in relation to the sites and season of capture. At point 3 and during the descending water season, Leporinus agassizi had the highest values for dry matter (25.24%), protein (19.82%) and ash (2.16%). The highest lipid value for this species was found in low waters at point 1 (2.93%). Leporinus fasciatus showed the highest levels of dry matter (25.19%) and ash (2.16%) at point 3 during ascendant and high waters, respectively. The bromatological parameters tends to vary regarding the time of year. It was possible to determined that these fish species have great potential for continental aquaculture thus constituting a healthy food model.
Se analizaron los parámetros bromatológicos de 39 filetes de Warakú verdadero (Leporinus agassizi) y 21 filetes de Warakú pinima (Leporinus fasciatus) muestreados durante un ciclo hidrológico en tres puntos diferentes del Rio Vaupés, Colombia. Los parámetros evaluados no presentaron diferencias significativas en relación al sitio y época de captura.
En el punto 3 y durante la temporada de aguas descendentes Leporinus agassizi tuvo los valores más altos para materia seca (25,24%), proteína (19,82%) y cenizas (2,16%). Los mayores niveles de lípidos para esta especie fueron encontrados en aguas bajas del punto 1 (2,93%). Leporinus fasciatus presentó los niveles más altos de materia seca (25,19%) y cenizas (2,16%) en el punto 3 durante la temporada de aguas ascendentes y altas, respectivamente. Las variables bromatológicas tendieron a variar de acuerdo con la época del año. Fue posible determinar que estas especies de peces poseen un gran potencial para la acuicultura de aguas continentales constituyendo así un modelo de alimentación saludable.
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1. Sandra Mariotto, Railine Moriely Ramos Prado, Edgar Nascimento, Xisto Rodrigues de Souza, Demétrio de Abreu Sousa. (2024). Proximate and fatty acid compositions oft en wild‐caught and farmed fish species in mato grosso state, brazil. Chemistry & Biodiversity, 21(2) https://doi.org/10.1002/cbdv.202301568.
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