Publicado

2020-12-11 — Atualizado em 2020-12-14

Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat

Características bromatológicas de filetes de Leporinus agassiz y Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) en su hábitat natural

DOI:

https://doi.org/10.15446/rfmvz.v67n2.90710

Palavras-chave:

hydrological cycle, nutritional composition, protein, Warakú (en)
ciclo hidrológico, composición nutricional, proteína, Warakú (es)

Autores

  • Cristhian David Sua-Cespedes Research Group in Aquatic and Environmental Biotechnology and Toxicology - BioTox, Animal Sciences School, Faculty of Agricultural Sciences and Natural Resources, Universidad de los Llanos, Villavicencio, Meta, Colombia.
  • José Luis Vélez-Parodi Veterinary Medicine and Animal Husbrandry Program, Animal Sciences School, Faculty of Agricultural Sciences and Natural Resources, Universidad de los Llanos, Villavicencio, Meta, Colombia.
  • Juan Antonio Ramírez-Merlano Research Group on Reproduction and Toxicology of Aquatic Organisms-GRITOX, Faculty of Agricultural Sciences and Natural Resources, Universidad de los Llanos, Villavicencio, Meta, Colombia.
  • Alexander Torres-Tabares Research Group in Aquatic and Environmental Biotechnology and Toxicology - BioTox, Animal Sciences School, Faculty of Agricultural Sciences and Natural Resources, Universidad de los Llanos, Villavicencio, Meta, Colombia.
  • Yohana Maria Velasco-Santamaría Research Group in Aquatic and Environmental Biotechnology and Toxicology - BioTox, Animal Sciences School, Faculty of Agricultural Sciences and Natural Resources, Universidad de los Llanos, Villavicencio, Meta, Colombia.

Bromatological parameters in 39 Warakú verdadero (Leporinus agassizi) and 21 Warakú pinima (Leporinus fasciatus) fillets were analyzed at three different sites of the Vaupés River, Colombia sampled during a hydrobiological cycle. The bromatological parameters did not shown significant differences in relation to the sites and season of capture. At point 3 and during the descending water season, Leporinus agassizi had the highest values for dry matter (25.24%), protein (19.82%) and ash (2.16%). The highest lipid value for this species was found in low waters at point 1 (2.93%). Leporinus fasciatus showed the highest levels of dry matter (25.19%) and ash (2.16%) at point 3 during ascendant and high waters, respectively. The bromatological parameters tends to vary regarding the time of year. It was possible to determined that these fish species have great potential for continental aquaculture thus constituting a healthy food model.

Se analizaron los parámetros bromatológicos de 39 filetes de Warakú verdadero (Leporinus agassizi) y 21 filetes de Warakú pinima (Leporinus fasciatus) muestreados durante un ciclo hidrológico en tres puntos diferentes del Rio Vaupés, Colombia. Los parámetros evaluados no presentaron diferencias significativas en relación al sitio y época de captura.
En el punto 3 y durante la temporada de aguas descendentes Leporinus agassizi tuvo los valores más altos para materia seca (25,24%), proteína (19,82%) y cenizas (2,16%). Los mayores niveles de lípidos para esta especie fueron encontrados en aguas bajas del punto 1 (2,93%). Leporinus fasciatus  presentó los niveles más altos de materia seca (25,19%) y cenizas (2,16%) en el punto 3 durante la temporada de aguas ascendentes y altas, respectivamente. Las variables bromatológicas tendieron a variar de acuerdo con la época del año. Fue posible determinar que estas especies de peces poseen un gran potencial para la acuicultura de aguas continentales constituyendo así un modelo de alimentación saludable.

Referências

Ali A, Al E, Goddard J, Ahmed S. 2013. Seasonal variability in the chemical composition of ten commonly consumed fish species from oman. J Animal Plant Sci. 23(3): 805-812.

AOAC 2007. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th ed. Gaithersburg: Association of Official Analytical Chemists.

Borgstrom G. 2012. Fish As Food V1: Production, Biochemistry and Microbiology. Elsevier.

Ćirković M, Ljubojević D, Đorđević V, Novakov N, Petronijević R. 2012. Chemical composition of body including fatty acids of four cyprinids fish species cultured at the same conditions. Arch Zootech. 15(2): 37-50.

Costa TVd. 2006. Identificação de novas espécies com potencial para a criação em cativeiro: pescado capturado no estado do Amazonas [Tesis]. [Rio de Janeiro (BR)]: Instituto de Zootecnia, Universidad Federal Rural do Rio de Janeiro.

Correa F. 2010. Elementos de identidad y organización social entre las comunidades indígenas de la región del Vaupés. Maguaré. 1: 97-123.

Cubillos-Cuadrado L, Muñoz-Hernández D, Vásquez-Londoño C. 2019. Fish consumption during menarche, menstruation, pregnancy and postpartum in Sikuani women from Meta, Colombia. J Ethnobiol Ethnomed. 15(48): 1-12. Doi: 10.1186/s13002-019-0326-z.

Del Angel AR. 2013. Principios básicos de bromatología para estudiantes de nutrición. Palibrio. 338.

[FAO] Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. 2014. El estado mundial de la pesca y la acuicultura – Oportunidades y desafíos [Internet]. Roma (IT): Depósito de documentos de la FAO; [cited 2016 oct. 14]. Available: http://www.fao.org/3/a-i3720s.pdf.

Gökoğlu N, Yerlikaya P. 2015. Chemical composition of fish. In: Seafood Chilling, Refrigeration and Freezing: Science and Technology. John Wiley & Sons.

Greenfield H, Southgate D. 2006. Datos de la composición de los alimentos: obtención, gestión y utilización [Internet]. 2° ed. Roma (IT): FAO; [cited 2017 aug. 18]. Available: http://www.fao.org/3/a-y4705s.pdf.

Jacquot 1961. Organic constituents of fish and other aquatic foods. Fish as Food. 1.

Lazzari R, Radünz J, Araújo F, Veiverberg C, Taffarel G, Correia V, Portes C. 2007. Composição corporal e crescimento de juvenis de piava alimentados com dietas contendo farinhas de trigo e milho submetidas ao cozimento. Rural Sci. 37(6): 1824-1827. Doi: 10.1590/S0103-84782007000600053.

Lazzari R, Uczay J, Rodrigues R, Pianesso D, Adorian T, Mombach P. 2015. Utilização de residuos de frutas em dietas para Piava. Boletim Instituto Pesca. 41(2): 227-237.

Madden H, Chamberlaiin K. 2010. Nutritional health, subjectivity and resistance: women’s accounts of dietary practices. Health. 14(3): 292-309. Doi: 10.1177/1363459309356073.

Medeiros T, Rocha A, Santos N, Severi W. 2014. Influência do nível hidrológico sobre a dieta de Leporinus reinhardtii (Characiformes, Anostomidae) em um reservatório do semiárido brasileiro. Iheringia, Zoology Series. 104(3): 290-298. Doi: https://doi.org/10.1590/1678-476620141043290298.

Pavón Y, Cian R, Campos M, Roque D, Sanchez S, Rosa, S. 2018. Sensory and instrumental textural changes in fillets from Pacú (Piaractus mesopotamicus) fed different diets. J Text Stud. 49(6): 646-652. Doi: https://doi.org/10.1111/jtxs.12372.

Perea A, Gómez E, Mayorga Y, Triana C. 2008. Caracterización nutricional de los pescados de producción y consumo regional en Bucaramanga, Colombia. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 58: 91-97.

Pérez MA, Prada S. 2011. Relación entre comunidad íctica y cobertura vegetal riparia en dos períodos hidrológicos (Eje Cafetero, Colombia). Universitas Scientiarum. 16(2): 119-139. Doi: 10.11144/javeriana.SC16-2.rbfc.

Petry A, Thomaz S, Esteves F. 2011. Comunidade de peixes. Interscience. 3: 609-624.

Rivas M, Mosquera Z, Asprilla S. 2003. Calidad ecológica de las aguas de la parte media del río Cabí (Quibdó-Chocó) utilizando los macroinvertebrados como indicadores. Rev Inst Univ Tecn Chocó. 1: 59-63.

Saint 1986. Potential for aquaculture of south american freshwater fishes: A review. Aquaculture, 205-240.

Santos G. 1982. Caracterização, hábitos alimentares e reprodutivos de quatro espécies de “aracus” e considerações ecológicas sobre o grupo no lago Janauacá, AM (Osteichthyes, Characoidei, Anostomidae). Acta Amazonica. 12(4): 713-739. Doi: 10.1590/1809-43921982124713.

Sena D, Almeida M, Magalhães A, Fernandes M. 2014. Avaliação da composição centesimal de tilapias comercializadas em Fortaleza-CE. In: Memorias 54° Congresso Brasileiro de Química; November 3-7; Rio Grande do Norte.

Stansby M. 1962. Proximate composition of fish. In: Heen, E. et al, editors. Fish in nutrition. London: Fishing News Books Ltd. p. 55-60.

Velasco-Santamaría YM, Torres-Tabares A, Ramírez-Merlano JA, Cruz-Casallas PE, Ramírez-Saray JA, Quiroga-Sánchez E, Aya-Baquero E. 2017. Hábitos alimenticios de Leporinus friderici (Anostomidae: Teleostei) durante un ciclo hidrobiológico en el río Vaupés, Colombia. Rev Trop Biol. 65(2): 827-842. Doi: http://dx.doi.org/10.15517/rbt.v65i2.22929.

Como Citar

APA

Sua-Cespedes, C. D., Vélez-Parodi, J. L., Ramírez-Merlano, J. A., Torres-Tabares, A. e Velasco-Santamaría, Y. M. (2020). Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, 67(2), 159–170. https://doi.org/10.15446/rfmvz.v67n2.90710

ACM

[1]
Sua-Cespedes, C.D., Vélez-Parodi, J.L., Ramírez-Merlano, J.A., Torres-Tabares, A. e Velasco-Santamaría, Y.M. 2020. Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia. 67, 2 (dez. 2020), 159–170. DOI:https://doi.org/10.15446/rfmvz.v67n2.90710.

ACS

(1)
Sua-Cespedes, C. D.; Vélez-Parodi, J. L.; Ramírez-Merlano, J. A.; Torres-Tabares, A.; Velasco-Santamaría, Y. M. Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat. Rev. Med. Vet. Zoot. 2020, 67, 159-170.

ABNT

SUA-CESPEDES, C. D.; VÉLEZ-PARODI, J. L.; RAMÍREZ-MERLANO, J. A.; TORRES-TABARES, A.; VELASCO-SANTAMARÍA, Y. M. Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, [S. l.], v. 67, n. 2, p. 159–170, 2020. DOI: 10.15446/rfmvz.v67n2.90710. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/remevez/article/view/90710. Acesso em: 27 jan. 2025.

Chicago

Sua-Cespedes, Cristhian David, José Luis Vélez-Parodi, Juan Antonio Ramírez-Merlano, Alexander Torres-Tabares, e Yohana Maria Velasco-Santamaría. 2020. “Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat”. Revista De La Facultad De Medicina Veterinaria Y De Zootecnia 67 (2):159-70. https://doi.org/10.15446/rfmvz.v67n2.90710.

Harvard

Sua-Cespedes, C. D., Vélez-Parodi, J. L., Ramírez-Merlano, J. A., Torres-Tabares, A. e Velasco-Santamaría, Y. M. (2020) “Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat”, Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, 67(2), p. 159–170. doi: 10.15446/rfmvz.v67n2.90710.

IEEE

[1]
C. D. Sua-Cespedes, J. L. Vélez-Parodi, J. A. Ramírez-Merlano, A. Torres-Tabares, e Y. M. Velasco-Santamaría, “Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat”, Rev. Med. Vet. Zoot., vol. 67, nº 2, p. 159–170, dez. 2020.

MLA

Sua-Cespedes, C. D., J. L. Vélez-Parodi, J. A. Ramírez-Merlano, A. Torres-Tabares, e Y. M. Velasco-Santamaría. “Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat”. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, vol. 67, nº 2, dezembro de 2020, p. 159-70, doi:10.15446/rfmvz.v67n2.90710.

Turabian

Sua-Cespedes, Cristhian David, José Luis Vélez-Parodi, Juan Antonio Ramírez-Merlano, Alexander Torres-Tabares, e Yohana Maria Velasco-Santamaría. “Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat”. Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia 67, no. 2 (dezembro 11, 2020): 159–170. Acessado janeiro 27, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/remevez/article/view/90710.

Vancouver

1.
Sua-Cespedes CD, Vélez-Parodi JL, Ramírez-Merlano JA, Torres-Tabares A, Velasco-Santamaría YM. Bromatological characteristics of fillet fish of Leporinus agassizi and Leporinus fasciatus (Pisces: Characidae) in its natural habitat. Rev. Med. Vet. Zoot. [Internet]. 11º de dezembro de 2020 [citado 27º de janeiro de 2025];67(2):159-70. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/remevez/article/view/90710

Baixar Citação

CrossRef Cited-by

CrossRef citations1

1. Sandra Mariotto, Railine Moriely Ramos Prado, Edgar Nascimento, Xisto Rodrigues de Souza, Demétrio de Abreu Sousa. (2024). Proximate and fatty acid compositions oft en wild‐caught and farmed fish species in mato grosso state, brazil. Chemistry & Biodiversity, 21(2) https://doi.org/10.1002/cbdv.202301568.

Dimensions

PlumX

Acessos à página de resumo

364

Downloads

Não há dados estatísticos.