Efectos de los ácidos húmicos (Carbovit) sobre el fosforo, las bases y los micronutrientes de un molisol, utilizando como planta indicadora el maíz (Zea mays L)
Effects of humic acids (carbovit) on phosphorus, bases and micronutrients of a molisol, with corn as an indicator plant (Zea mays L.)
Keywords:
suelos, fertilización, materia orgánica, disponibilidad nutrientes, solubilización, transporte fertilizantes (es)plasticas utilizando como planta indicadora el maíz (Zea mays L.) hasta los 60dlas después de siembra. Los resultados muestran que la molécula del ácido húmico actua como transportadora de los fertilizantes solubles aplicados al suelo. Además, elementos como el fósforo, hierro, magnesio y zinc se solubilizaron apreciablemente elevando los niveles de dichos elementos en la solución del suelo. También, se encontró una actividad equilibrante entre las relaciones de las bases, atribuida a la molecula del ácido húmico.
iron, magnesium and zinc showed increased levels of those elements in solution in to the soil. It was also found an equilibrium activity among bases relation ship, altributed to the humic acid molecule.
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
Article abstract page views
Downloads
License
Copyright (c) 1993 Agronomía Colombiana
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia
Reproduction and quotation of material appearing in the journal is authorized provided the following are explicitly indicated: journal name, author(s) name, year, volume, issue and pages of the source. The ideas and observations recorded by the authors are their own and do not necessarily represent the views and policies of the Universidad Nacional de Colombia. Mention of products or commercial firms in the journal does not constitute a recommendation or endorsement on the part of the Universidad Nacional de Colombia; furthermore, the use of such products should comply with the product label recommendations.
The Creative Commons license used by Agronomia Colombiana journal is: Attribution - NonCommercial - ShareAlike (by-nc-sa)
Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/.