On-farm conservation of potato landraces in Ecuador
Conservación in situ de variedades de papa nativas del Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.66640Keywords:
agrobiodiversity, genetic resources, farmers, in situ, Solanum tuberosum (en)agrobiodiversidad, recursos genéticos, agricultores, in situ, Solanum tuberosum (es)
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Potato-landrace production systems have not been previously described in Ecuador. Accordingly, three areas of high potato diversity were identified using the passport data of samples collected during the 70s and 80s. Native potato diversity collected at these three locations during 2006-2008 was compared with the diversity at the same places approximately 30 years ago to determine the dynamics in the potato diversity. Additionally, potato-farmers growing landraces were interviewed and invited to local meetings to evaluate the vulnerability of their systems. When the earlier collections were compared with the 2006- 2008 collection, many landraces with new names were found. The low number of landraces common to the past and present collections might suggest that the sampling of local landraces was not exhaustive, both during the 1970s and 1980s and during the 2006-2008 collection trips. Mostly elderly people and small-scale farmers are currently maintaining potato landraces. Since farmers cannot live solely on the production of their farms, they look for income alternatives through migration. The vulnerability of the potato conservation varied between the study areas. External conservation interventions performed on-farm, such as diversity fairs or re-introduction of landraces, were highly appreciated by the farmers and could help preserve potato landraces.
Los sistemas de producción de papas nativas no han sido previamente descritos en el Ecuador. Con este propósito, tres áreas de alta diversidad de papas fueron identificadas usando datos pasaporte de materiales colectados durante los años 70 y 80. Se comparó la diversidad de papas nativas cultivadas durante el 2006 al 2008 en estas tres localidades con la diversidad colectada en los mismos sitios aproximadamente 30 años atrás para determinar las dinámicas en su diversidad. Adicionalmente, los cultivadores de papas del estudio fueron entrevistados e invitados a encuentros locales para evaluar la vulnerabilidad de sus sistemas de producción. Cuando las colectas anteriores fueron comparadas con la colección de este estudio, se hallaron algunas variedades nativas con nuevos nombres. El bajo número de variedades comunes halladas 30 años atrás y durante este estudio puede sugerir que las dos colectas no fueron exhaustivas. Principalmente adultos mayores y agricultores de pequeña escala son los que mantienen todavía las papas nativas. Como sus fincas no logran proveer los ingresos necesarios, los productores buscan ingresos alternativos a través de la migración. La vulnerabilidad de la conservación de papa varía entre las áreas estudiadas. Intervenciones externas para la conservación en-finca, tales como ferias de semillas o re-introducción de variedades nativas de papa, fueron de alto aprecio por los agricultores y puede ayudar a conservarlas.
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