Post-harvest quality of pineapple guava [Acca sellowiana (O. Berg) Burret] fruits produced in two locations at different altitudes in Cundinamarca, Colombia
Calidad poscosecha de frutos de feijoa [Acca sellowiana (O. Berg) Burret] producidos en dos localidades de Cundinamarca, Colombia, en diferentes altitudes
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n1.68577Keywords:
Feijoa, weight loss, firmness, total soluble solids, total titratable acidity, maturity ratio. (en)Feijoa, perdida de peso, firmeza, solidos solubles totales, acidez total titulable, relacion de madurez. (es)
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The quality of pineapple guava fruits during post-harvest storage depends directly on their quality at harvest and is influenced by climatic conditions during growth. The aim of this study was to determine the influence of climatic conditions on certain parameters of fruit quality during post-harvest storage. Twenty trees were tagged in two locations within the department of Cundinamarca (Colombia), recording the climatic conditions during fruit growth until harvest. The fruits were differentiated by place of origin and stored at 18 ± 1ºC (76 ± 5% relative humidity, RH) for 11 d or 5 ± 1ºC (87 ± 5% RH) for 31 d, evaluating several quality attributes every two d. The places of origin were San Francisco de Sales (1,800 m a.s.l., 20.6oC, 63-97% RH, with an average annual precipitation of 1,493 mm) and Tenjo (2,580 m a.s.l., 12.5oC, 74-86% RH, with an average annual precipitation of 765 mm). The results indicated that the fruits stored at the highest temperature were sweeter and had reduced weight and firmness, lower acidity, and faster postharvest senescence (lower post-harvest durability). The postharvestN fruit characteristics were determined by considering the fruit quality during growth and the influence of climatic conditions during cultivation in each location. At the higher altitudes, the total soluble solid content in the fruits was higher and firmness decreased, and the total titratable acidity and weight loss were lower. For fruit color, significant differences were not observed that would demonstrate the effect of climatic conditions during the post-harvest period.
La calidad de los frutos de feijoa durante el almacenamiento poscosecha depende directamente de la calidad que estos tengan en el momento de la recoleccion, la cual esta influenciada por las condiciones climaticas de cultivo. El objetivo de este estudio fue determinar la influencia de las condiciones climaticas en algunos parametros de calidad durante el almacenamiento en poscosecha. Se marcaron veinte arboles por finca en dos localidades del departamento de Cundinamarca (Colombia), donde se registraron las condiciones climaticas durante el crecimiento de los frutos hasta la cosecha. Los frutos diferenciados por el lugar de procedencia fueron almacenados a temperaturas de 18± 1ºC (humedad relativa: 76 ± 5%) durante 11 días y a 5 ± 1ºC (humedad relativa: 87 ± 5%) durante 31 dias, con evaluacion de los atributos de calidad cada 2 dias. Los lugares de procedencia fueron San Francisco de Sales (1,800 msnm, 20,6 oC, 63-97% humedad relativa (HR), precipitacion media anual 1,493 mm)
y Tenjo (2,580 msnm, 12.5oC, 74-86% HR, precipitacion media anual 765 mm). Los resultados obtenidos indican que los frutos almacenados a mayor temperatura son mas dulces, con mayor perdida de peso y de firmeza, asi como con menor acidez y durabilidad en poscosecha, atributos que estan determinados por la calidad de estos en la cosecha, la cual esta influenciada a su vez por las condiciones climaticas registradas en el cultivo. Se observo que, a mayor altitud, tambien es mayor el contenido de solidos solubles totales y la perdida de firmeza, mientras que es menor la acidez total titulable y la perdida de peso. En las mediciones de color no se evidenciaron diferencias significativas que permitan inferir que hubo alguna influencia de las condiciones climaticas en la variacion de este parametro durante la poscosecha.
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