Publicado

2022-07-07

Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos

Food safety and fortification of coffee pulp foods in pandemic times

Segurança alimentar e fortificação de alimentos à base de polpa de café em tempos de pandemia

DOI:

https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v51n1.95816

Palabras clave:

COVID-19, nutrición, pandemia, blockchain, hambre oculta, micronutrientes (es)

Descargas

Autores/as

Introducción: la pandemia de COVID-19 originó pérdidas humanas, tensiones en la atención médica, la economía y otros sistemas sociales. Objetivo: recopilar información sobre seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café considerando que una buena nutrición contrarresta las infecciones. Metodología: se analizó literatura en las bases SciELO y SCOPUS restringiendo
términos de búsqueda a: seguridad alimentaria, COVID-19, tecnología de bloques o blockchain, suministro alimenticio, micronutrientes, regulación, fortificación con hierro con énfasis en productos a base de pulpa de café. Resultados: en tiempos de pandemia y otros desastres, uno de los factores que afectan la respuesta de un huésped al virus es la nutrición, la seguridad alimentaria es importante especialmente en países con altas tasas de desnutrición y anemia, por ende, es fundamental
la fortificación de alimentos comunes para contribuir en garantizar la adecuación
nutricional como parte de las respuestas de los gobiernos, especialmente en áreas
rurales y urbanas empobrecidas, planteándose sistemas de suministro de alimentos
con la tecnología de bloques o blockchain. Conclusión: la fortificación de productos
alimenticios a base de pulpa de café y el suministro que aplique tecnología de bloques
podría ser una estrategia de respuesta a las consecuencias de la pandemia.

Introduction: The COVID-19 pandemic caused human losses, tensions in medical
care, the economy and other social systems. Objective: To collect information
on food safety and fortification of foods based on coffee pulp, considering that
good nutrition counteracts infections. Methodology: Literature in SciELO and
SCOPUS bases was analyzed, restricting search terms to food safety, COVID-19,
block chain technology, food supply, micronutrients, regulation, iron fortification
with emphasis on coffee pulp-based products. Results: In times of pandemic and
other disasters, one of the factors that affect the response of a host to the virus is
nutrition. The importance of food security is recognized with proposals especially
in countries with high rates of malnutrition and anemia, for the fortification of
common foods to contribute to guaranteeing nutritional adequacy as part of the
governments’ responses, especially in impoverished rural and urban areas, considering food supply systems with block or Block Chain technology. Conclusion: The
fortification of food products based on coffee pulp and their supply using block
chain could be a response strategy to the consequences of the pandemic.

Introdução: a pandemia de COVID-19 causou perdas humanas, tensões na assistência médica, na economia e em outros sistemas sociais. Objetivo: coletar informações sobre segurança alimentar e fortificação de alimentos à base de polpa de café,
considerando que uma boa nutrição combate infecções. Metodologia: a literatura foi
analisada nas bases de dados SciELO e SCOPUS, restringindo os termos de busca a:
segurança alimentar, COVID-19, tecnologia de bloco ou blockchain, abastecimento
de alimentos, micronutrientes, regulação, fortificação de ferro com ênfase em produtos
à base de polpa de café. Resultados: em tempos de pandemia e outros desastres, um
dos fatores que afeta a resposta de um hospedeiro ao vírus é a nutrição, a segurança
alimentar é importante principalmente em países com altos índices de desnutrição e
anemia, portanto, a fortificação é essencial dos alimentos comuns para ajudar a garantir
a adequação nutricional como parte das respostas governamentais, especialmente em
áreas rurais e urbanas empobrecidas, considerando sistemas de abastecimento de
alimentos com tecnologia block ou blockchain. Conclusão: a fortificação de produtos
alimentícios à base de polpa de café e abastecimento aplicando tecnologia de blocos
pode ser uma estratégia de resposta às consequências da pandemia.

Referencias

WHO, WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on

COVID-19-11, 2020, URL: https://www.who.int/director-general/speeches/

detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-oncovid-19---11-march-2020, consultado en enero de 2021.

FAO, FIDA, UNICEF, PMA, OMS, El estado de la seguridad alimentaria y

la nutrición en el mundo 2018, 2018, URL: http://www.fao.org/3/i9553es/

i9553es.pdf, consultado en enero de 2021.

C. Castañeda, G. Ramos, Principales pandemias en la historia de la humanidad,

Rev. Cubana Pediatr, 92, 1-24 (2020).

S. Savary, S. Akter, C. Almekinders, J. Harris, L. Korsten, R. Rötter, S. Waddington, D. Watson, Mapping disruption and resilience mechanisms in food systems,

Food Secur., 12(4), 695-717 (2020).

I. Chirisa, T. Mutambisi, M. Chivenge, E. Mabaso, A.R. Matamanda, R. Ncube,

The urban penalty of COVID-19 lockdowns across the globe: manifestations

and lessons for Anglophone sub-Saharan Africa, GeoJournal, 87, 815-828

(2022).

MIDIS, Plan multisectorial de lucha contra la anemia, Lima, Perú, 2018, URL:

https://www.gob.pe/institucion/midis/informes-publicaciones/272499-planmultisectorial-de-lucha-contra-la-anemia, consultado en enero de 2021.

A. Langer, A. Meleis, F.M. Knaul, R. Atun, M. Aran, H. Arreola-Ornelas, Z.A.

Bhutta, A. Binagwaho, R. Bonita, J.M. Caglia, M. Claeson, J. Davies, F.A. Donnay, J.M. Gausman, C. Glickman, A.D. Kearns, T. Kendall, R. Lozano, N. Seboni, G. Sen, S. Sindhu, M. Temin, J. Frenk, Donen and Health: the key for sustainable

development, Lancet, 386(9999), 1165-1210 (2015).

MIDIS, Gestión articulada para la lucha contra la anemia. Avances en el nivel regional, Lima, Perú, 2018, URL: http://sdv.midis.gob.pe/Sis_Anemia/Uploads/

Indicadores/experiencias-regionales.pdf, consultado en febrero de 2021.

A. Cordon, G. Asturias, T. De Vries, P. Rohloff, Advancing child nutrition

science in the scaling up nutrition era: a systematic scoping review of stunting

research in Guatemala, BMJ Paediatr. Open, 3(1), e000571 (2019).

MIDIS, Creación de la intervención integral Hambre Cero, Lima, Perú,

, URL: https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/1560378/

RM_013_2021MIDIS.pdf.pdf, consultado en febrero de 2021.

R. Grajeda, T. Hassell, K. Ashby-Mitchell, R. Uauy, E. Nilson, Regional overview on the double burden of malnutrition and examples of program and policy

responses: Latin America and the Caribbean, Ann. Nutr. Metab., 75(2), 139-143

(2019).

J.C. Parnham, A.A. Laverty, A. Majeed, E.P. Vamos, Half of children entitled

to free school meals did not have access to the scheme during COVID-19 lockdown in the UK, Public Health, 187, 161-164 (2020).

S. Majumder, K. Datta, S.K. Datta, Rice biofortification: High iron, zinc, and

vitamin-A to fight against “Hidden Hunger”, Agronomy, 9(12), 803 (2019).

WHO, Food Safety, URL: https://www.who.int/health-topics/food-safety, consultado en febrero de 2021.

S.-C. Kuo, Y.-M. Weng, Effects of food safety education on knowledge, attitude,

and practice of schoolchildren in southern Taiwan: A propensity score-matched

observational study, Food Control, 124, 107360 (2021).

I. Marklinder, R. Ahlgren, A. Blücher, S.-M. Ehn-Börjesson, F. Hellkvist, M.

Moazzami, J. Schelin, E. Zetterström, G. Eskhult, M.-L. Danielsson-Tham, Food

safety knowledge, sources thereof and self-reported behaviour among university

students in Sweden, Food Control, 113, 107130 (2020).

S. Min, C. Xiang, X. Zhang, Impacts of the COVID-19 pandemic on consumers’ food safety knowledge and behavior in China, J. Integr. Agric., 19(12),

-2936 (2020).

S. Han, P.K. Roy, M.I. Hossain, K.-H. Byun, C. Choi, S.-D. Ha, COVID-19

pandemic crisis and food safety: Implications and inactivation strategies, Trends

Food Sci. Technol., 109, 25-36 (2021).

N.H.D. My, M. Demont, W. Verbeke, Inclusiveness of consumer access to food

safety: Evidence from certified rice in Vietnam, Glob. Food Sec., 28, 100491

(2021).

M. Focker, H.J. van der Fels-Klerx, Economics applied to food safety, Curr. Opin.

Food Sci., 36, 18-23 (2020).

R. Azzi, R.K. Chamoun, M. Sokhn, The power of a blockchain-based supply

chain, Comput. Ind. Eng., 135, 582-592 (2019).

D.F. Williams, E. Falcone, B. Fugate, Farming down the drain: Unintended consequences of the Food Safety Modernization Act’s Produce Rule on small and

very small farms, Bus. Horiz., 64(3), 361-368 (2021).

E. Ic, N. Cetinkaya, Food safety and irradiation related sanitary and phytosanitary approaches - Chinese perspective, Radiat. Phys. Chem., 181, 109324 (2021).

M. Lezoche, J.E. Hernandez, M.d.M.E. Alemany-Díaz, H. Panetto, J. Kacprzyk,

Agri-food 4.0: A survey of the supply chains and technologies for the future agriculture, Comput. Ind., 117, 103187 (2020).

C. Jin, Y. Bouzembrak, J. Zhou, Q. Liang, L.M. van den Bulk, A. Gavai, N. Liu,

L.J. van den Heuvel, W. Hoenderdaal, H.J.P. Marvin, Big Data in food safety- A

review, Curr. Opin. Food Sci., 36, 24-32 (2020).

R.S. Pawar, S.A. Sonje, S. Shukla, Food subsidy distribution system through

Blockchain technology: a value focused thinking approach for prototype development, Inf. Technol. Dev., 27(3), 470-498 (2021).

B. Romeu, C. Sánchez, Y. Rodríguez, The regulatory approach on the Cuban

response against COVID-19, Rev Cubana Farm, 53(3), 1-7 (2020).

S. Singh, R. Kumar, R. Panchal, M.K. Tiwari, Impact of COVID-19 on logistics systems and disruptions in food supply chain, Int. J. Prod. Res., 59(7), 1993-

(2021).

R. Sharma, A. Shishodia, S. Kamble, A. Gunasekaran, A. Belhadi, Agriculture

supply chain risks and COVID-19: Mitigation strategies and implications for the practitioners, Int. J. Logist. Res. Appl., en prensa, 1-27 (2020). https://doi.org

/10.1080/13675567.2020.1830049.

L.P. Mahyuni, R. Adrian, G.S. Darma, N.N.K. Krisnawijaya, I.G.A.A.P. Dewi,

G.P.L. Permeant, Mapping the potentials of blockchain in improving supply

chain performance, Cogent Bus. Manag., 7(1), 1788329 (2020).

P. Soto-Acosta, COVID-19 Pandemic: Shifting digital transformation to a highspeed gear, Inf. Syst. Manag., 37(4), 260-266 (2020).

FAO, ¿Por qué la nutrición es importante?, Segunda conferencia internacional

de Nutrición, 2014, URL: http://www.fao.org/3/a-as603s.pdf, consultado en

febrero de 2021.

WHO, Malnutrition, 2020, URL: https://www.who.int/es/news-room/factsheets/detail/malnutrition, consultado en febrero de 2021.

D. Hoffman, C. Loechl, The double burden of malnutrition, IAEA-UNICEFWHO Symposium, Vienna, December 2018: Proceedings, S. Karger AG, 2019.

P. Littlejohn, B.B. Finlay, When a pandemic and an epidemic collide: COVID19, gut microbiota, and the double burden of malnutrition, BMC Med., 19(1),

(2021).

M.I. Smith, T. Yatsunenko, M.J. Manary, I. Trehan, R. Mkakosya, J. Cheng, A.L.

Kau, S.S. Rich, P. Concannon, J.C. Mychaleckyj, J. Liu, E. Houpt, J.V. Li, E. Holmes, J. Nicholson, D. Knights, L.K. Ursell, R. Knight, J.I. Gordon, Gut microbiomes of Malawian twin pairs discordant for Kwashiorkor, Science, 339(6119),

-554 (2013).

D. Bedock, P. Bel Lassen, A. Mathian, P. Moreau, J. Couffignal, C. Ciangura, C.

Poitou-Bernert, A-C Jeannin, H. Mosbah, J. Fadlallah, Z. Amoura, J-M Oppert,

P. Faucher, Prevalence and severity of malnutrition in hospitalized COVID-19

patients, Clin. Nutr. ESPEN, 40, 214-219 (2020).

B. Zemrani, M. Gehri, E. Masserey, C. Knob, R. Pellaton, A hidden side of the

COVID-19 pandemic in children: the double burden of undernutrition and

overnutrition, Int. J. Equity Health, 20(1), 44 (2021).

D. Fedele, A. De Francesco, S. Riso, A. Collo, Obesity, malnutrition, and trace

element deficiency in the coronavirus disease (COVID-19) pandemic: An overview, Nutrition, 81, 111016 (2021).

U. Gröber, M.F. Holick, The coronavirus disease (COVID-19): A supportive

approach with selected micronutrients, Int. J. Vitam. Nutr. Res., 92(1), 13-34

(2022).

WHO, Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005, WHO, Spain, 2008.

WHO, WHO Guideline on use of ferritin concentrations to assess iron status in

individuals and populations, WHO, Switzerland, 2020.

WHO, WHO guidance helps detect iron deficiency and protect brain development,

, URL: https://www.who.int/news/item/20-04-2020-who-guidancehelps-detect-iron-deficiency-and-protect-brain-development, consultado en

febrero de 2021.

Y.-X. Zhang, J. Chen, X.-H. Liu, Profiles of anemia among school-aged children

categorized by body mass index and waist circumference in Shandong, China,

Pediatr. Neonatol., 62(2), 165-171 (2021).

Q. Zhang, X.-M. Lu, M. Zhang, C.-Y. Yang, S.-Y. Lv, S.-F. Li, C.-Y. Zhong, S.-S.

Geng, Adverse effects of iron deficiency anemia on pregnancy outcome and offspring development and intervention of three iron supplements, Sci. Rep., 11(1),

(2021).

C.M. Galanakis, The food systems in the era of the coronavirus (COVID-19)

pandemic crisis, Foods, 9(4), 523 (2020).

C. Muñoz, E. Rios, J. Olivos, O. Brunser, M. Olivares, Iron, copper and immunocompetence, Br. J. Nutr., 98(S1), S24-S28 (2007).

I.V. Kokhan, [Role of iron in bacterial infections and microelement immunity],

Mikrobiol. Zh., 72(5), 59-69 (2010).

R.J. Ward, R.R. Crichton, D.L. Taylor, L.D. Corte, S.K. Srai, D.T. Dexter, Iron

and the immune system, J. Neural Transm., 118(3), 315-328 (2011).

S.S. Aly, H.M. Fayed, A.M. Ismail, G.L. Abdel-Hakeem, Assessment of peripheral blood lymphocyte subsets in children with iron deficiency anemia, BMC

Pediatr., 18(1), 49 (2018).

K. Shubham, T. Anukiruthika, S. Dutta, A.V. Kashyap, J.A. Moses, C. Anandharamakrishnan, Iron deficiency anemia: A comprehensive review on iron absorption, bioavailability and emerging food fortification approaches, Trends Food Sci.

Technol., 99, 58-75 (2020).

M.M. AbuKhader, Comparative assessment and suitability of iron and the nutritional composition of fortified foods for young children, Nutr. Health, 24(2),

-109 (2018).

M.C. Latham, Procesamiento y fortificación de los alimentos, en: Nutrición

humana en el mundo en desarrollo, FAO, Nueva York, 2002.

E. Ververis, R. Ackerl, D. Azzollini, P.A. Colombo, A. de Sesmaisons, C. Dumas,

A. Fernandez-Dumont, L. Ferreira da Costa, A. Germini, T. Goumperis, E. Kouloura, L. Matijevic, G. Precup, R. Roldan-Torres, A. Rossi, R. Svejstil, E. Turla,

W. Gelbmann, Novel foods in the European Union: Scientific requirements and

challenges of the risk assessment process by the European Food Safety Authority,

Food Res Int., 137, 109515 (2020).

M. Padrón, Intervenciones alimentarias y nutricionales en Cuba: Combatiendo

las deficiencias de micronutrientes, Rev. Cubana Salud Pública, 29(3), 282-283

(2003).

L.J. David, Fortificación de harina de trigo en América Latina y región del Caribe,

Rev. Chil. Nutr., 31(3), 336-347 (2004).

C.A. Legua, G.C. Ramírez, Informe del Centro Nacional de Alimentación y Nutrición-CENAN, INS, Lima, Perú, 2020, URL: https://repositorio.ins.gob.pe/

xmlui/bitstream/handle/INS/1190/Inf-INS.pdf ?sequence=1&isAllowed=y,

consultado en febrero de 2021.

A. González Jáuregui, Efecto de 5 niveles de pulpa de café en conejos para carne,

Tesis de grado, Universidad de Guadalajara, Guadalajara, México, 1981.

L. Zelada-Castillo, Caracterización de minerales de la pulpa de Coffea arábica L.

procedente de Lonya Grande, Amazonas, Tesis de grado, Universidad Nacional de

Trujillo, Trujillo, Perú, 2021.

C. Marín-Tello, L. Zelada-Castillo, A. Vásquez-Arqueros, A. Vieira, R. Siche,

Coffee pulp: An industrial by-product with uses in agriculture, nutrition and

biotechnology, Rev. Agric. Sci., 8, 323-342 (2020).

I. Yoplac, J. Yalta, H.V. Vásquez, J.L. Maicelo, Efecto de la alimentación con

pulpa de café (Coffea arabica) en los índices productivos de cuyes (Cavia porcellus

L) raza Perú, Rev. Investig. Vet. Perú, 28(3), 549 (2017).

R. Pinto-Ruiz, F. Guevara-Hernández, J.A. Medina, D. Hernández-Sánchez, A.

Ley-de Coss, E. Guerra-Medina, Conducta ingestiva y preferencia bovina por el

ensilaje de Pennisetum y pulpa de café, Agron. Mesoam., 28(1), 59 (2016).

D.H. Falcón, O.E.L. Lozano, L.A.F. García, E.G. García, Validación de un

método cromatográfico para la determinación de cafeína en muestras acuosas de

la Industria Farmacéutica, Rev Cubana Farm., 49(2), 219-231 (2015).

A. Noriega-Salazar, R. Silva-Acuña, M. García de Salcedo, Composición química de la pulpa de café a diferentes tiempos de ensilaje para su uso potencial en

la alimentación animal, Zootec. Trop., 27(2), 135-141 (2009).

A. Noriega-Salazar, R. Silva-Acuña, M. García de Salcedo, Revision: Utilizacion de la pulpa de cafe en la alimentacion animal, Zootec. Trop., 26(4), 411-419

(2008).

DIGESA, Registro sanitario Perú, Harina de pulpa de café, Lima Perú, 2015,

Report N°: RS.N:30341BN/NARSSC.

R. Blanco-Rojo, M.P. Vaquero, Iron bioavailability from food fortification to

precision nutrition. A review, Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 51, 126-138

(2019).

E. Figueroa-Hernández, F. Pérez-Soto, L. Godínez-Montoya, R.A. Perez-Figueroa, Los precios de café en la producción y las exportaciones a nivel mundial, Rev.

Mex. Econ. Finanz., 14(1), 41-56 (2019).

F.C. Ponce-Rosas, Efecto de la sustitución parcial de la harina de trigo por harina

de pulpa de café ( coffea arabica) en el color, textura y contenido de minerales en

galletas dulces, Tesis de grado, Universidad Nacional Daniel Alcides Carrión,

Chanchamayo, Perú, 2018.

N.M.P. Bocken, I. de Pauw, C. Bakker, B. van der Grinten, Product design and

business model strategies for a circular economy, J. Ind. Prod. Eng., 33(5), 308-

(2016).

R. Gurram, M. Al-Shannag, S. Knapp, T. Das, E. Singsaas, M. Alkasrawi, Technical possibilities of bioethanol production from coffee pulp: a renewable feedstock, Clean Technol. Environ. Policy, 18(1), 269-278 (2016).

A. Pandey, C.R. Soccol, P. Nigam, D. Brand, R. Mohan, S. Roussos, Biotechnological potential of coffee pulp and coffee husk for bioprocesses, Biochem. Eng.

J., 6(2), 153-162 (2000).

M. El Achaby, M. Ruesgas-Ramón, N-EH Fayoud, M.C. Figueroa-Espinoza, V.

Trabadelo, K. Draoui, H. Ben-Youcef, Bio-sourced porous cellulose microfibrils

from coffee pulp for wastewater treatment, Cellulose, 26(6), 3873-3889 (2019).

C. Westgard, L. Orrego-Ferreyros, L. Franco-Calderón, A. Rogers, Dietary

intake, intestinal infection, and safe drinking water among children with anemia

in Peru: a cross-sectional analysis, Nutrition BMC, 7(1), 11 (2021).

P. Deter, S. Wieser, Food fortification for addressing iron deficiency in Filipino

children: Benefits and cost-effectiveness, Ann. Nutr. Metab., 66(Suppl. 2), 35-42

(2015).

S.J. Kim, J. Ahn, J.S. Seok, H.S. Kwak, microencapsulated iron for drink yogurt

fortification, Asian-Australasian J. Anim. Sci., 16(4), 581-587 (2003).

P.A. Rivera-Diaz, H. Rubiano-Daza, J.C. Quintero-Quimbaya, D.P. HoyosArmero, C. Herrera-Ramírez, S.M. Rivera-Ospitia, C.P. Ortiz, Conocimiento

preventivo y su práctica entre la población de Colombia hacia la enfermedad

por Coronavirus (COVID-19): una perspectiva de género, Rev. Colomb. Cienc.

Quím. Farm., 49(3), 776-789 (2020).

WHO, Monitoring flour fortification to maximize health benefits, 2021, URL:

https://www.who.int/publications/i/item/978940032545, consultado en septiembre de 2021

Cómo citar

APA

Marín Tello, C. L., Fernández-Sánchez, F., Rodriguez Cruzado, P., Salcedo Robles, C., Morán , C., Cerna López, A., Gonzáles Puetate, I., Malpartida Tello, V. C., Sánchez Marín, C., Zelada Castillo, L., Vásquez Arqueros, A. y Vieira, A. (2022). Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos. Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas, 51(1). https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v51n1.95816

ACM

[1]
Marín Tello, C.L., Fernández-Sánchez, F., Rodriguez Cruzado, P., Salcedo Robles, C., Morán , C., Cerna López, A., Gonzáles Puetate, I., Malpartida Tello, V.C., Sánchez Marín, C., Zelada Castillo, L., Vásquez Arqueros, A. y Vieira, A. 2022. Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos. Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas. 51, 1 (jul. 2022). DOI:https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v51n1.95816.

ACS

(1)
Marín Tello, C. L.; Fernández-Sánchez, F.; Rodriguez Cruzado, P.; Salcedo Robles, C.; Morán , C.; Cerna López, A.; Gonzáles Puetate, I.; Malpartida Tello, V. C.; Sánchez Marín, C.; Zelada Castillo, L.; Vásquez Arqueros, A.; Vieira, A. Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos. Rev. Colomb. Cienc. Quím. Farm. 2022, 51.

ABNT

MARÍN TELLO, C. L.; FERNÁNDEZ-SÁNCHEZ, F.; RODRIGUEZ CRUZADO, P.; SALCEDO ROBLES, C.; MORÁN , C.; CERNA LÓPEZ, A.; GONZÁLES PUETATE, I.; MALPARTIDA TELLO, V. C.; SÁNCHEZ MARÍN, C.; ZELADA CASTILLO, L.; VÁSQUEZ ARQUEROS, A.; VIEIRA, A. Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos. Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas, [S. l.], v. 51, n. 1, 2022. DOI: 10.15446/rcciquifa.v51n1.95816. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/rccquifa/article/view/95816. Acesso em: 18 abr. 2025.

Chicago

Marín Tello, Carmen Luisa, Franklin Fernández-Sánchez, Paola Rodriguez Cruzado, Catherine Salcedo Robles, Cindy Morán, Albert Cerna López, Iván Gonzáles Puetate, Violeta Cecilia Malpartida Tello, César Sánchez Marín, Lorena Zelada Castillo, Alexander Vásquez Arqueros, y Amandio Vieira. 2022. «Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos». Revista Colombiana De Ciencias Químico-Farmacéuticas 51 (1). https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v51n1.95816.

Harvard

Marín Tello, C. L., Fernández-Sánchez, F., Rodriguez Cruzado, P., Salcedo Robles, C., Morán , C., Cerna López, A., Gonzáles Puetate, I., Malpartida Tello, V. C., Sánchez Marín, C., Zelada Castillo, L., Vásquez Arqueros, A. y Vieira, A. (2022) «Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos», Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas, 51(1). doi: 10.15446/rcciquifa.v51n1.95816.

IEEE

[1]
C. L. Marín Tello, «Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos», Rev. Colomb. Cienc. Quím. Farm., vol. 51, n.º 1, jul. 2022.

MLA

Marín Tello, C. L., F. Fernández-Sánchez, P. Rodriguez Cruzado, C. Salcedo Robles, C. Morán, A. Cerna López, I. Gonzáles Puetate, V. C. Malpartida Tello, C. Sánchez Marín, L. Zelada Castillo, A. Vásquez Arqueros, y A. Vieira. «Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos». Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas, vol. 51, n.º 1, julio de 2022, doi:10.15446/rcciquifa.v51n1.95816.

Turabian

Marín Tello, Carmen Luisa, Franklin Fernández-Sánchez, Paola Rodriguez Cruzado, Catherine Salcedo Robles, Cindy Morán, Albert Cerna López, Iván Gonzáles Puetate, Violeta Cecilia Malpartida Tello, César Sánchez Marín, Lorena Zelada Castillo, Alexander Vásquez Arqueros, y Amandio Vieira. «Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos». Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas 51, no. 1 (julio 7, 2022). Accedido abril 18, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/rccquifa/article/view/95816.

Vancouver

1.
Marín Tello CL, Fernández-Sánchez F, Rodriguez Cruzado P, Salcedo Robles C, Morán C, Cerna López A, Gonzáles Puetate I, Malpartida Tello VC, Sánchez Marín C, Zelada Castillo L, Vásquez Arqueros A, Vieira A. Seguridad alimentaria y fortificación de alimentos a base de pulpa de café en tiempos pandémicos. Rev. Colomb. Cienc. Quím. Farm. [Internet]. 7 de julio de 2022 [citado 18 de abril de 2025];51(1). Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/rccquifa/article/view/95816

Descargar cita

CrossRef Cited-by

CrossRef citations0

Dimensions

PlumX

Visitas a la página del resumen del artículo

686

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.