Relación entre las características de los transportes, con las características nutricionales de la carne porcina destinada a consumo humano en el Valle de Aburrá, 2017
Relationship between transport´s characteristics with nutritional characteristics of pork for human consumption in the Valle de Aburrá, 2017
DOI:
https://doi.org/10.15446/rfmvz.v64n3.68692Keywords:
seguridad alimentaria, transporte de animales vivos, productos cárnicos. (es)food safety, transport of live animals, meat products. (en)
Downloads
La carne de cerdo se considera fuente de alto valor nutritivo por su alto contenido de proteína, sin embargo, el transporte es un eslabón crítico al generar pérdidas económicas al producir alteraciones en el bienestar animal, que repercuten en los parámetros nutricionales, disminuyendo la capacidad de retención de agua, y generando pérdidas de proteínas. El objetivo de este estudio fue relacionar las características de los transportes, con las características nutricionales de la carne porcina destinada a consumo humano en el Valle de Aburrá en 2017. Se visitaron tres plantas de sacrificio del Valle de Aburrá con muestreo probabilístico, estratificado por planta y afijación igual, obteniendo información de 338 animales. Se analizaron los parámetros nutricionales de las muestras cárnicas y variables sociodemográficas, de infraestructura, bienestar animal y prácticas de conducción en los transportistas. Se realizaron pruebas de chi cuadrado para variables cualitativas dicotómicas, regresión logística para variables cualitativas politómicas y U Mann – Whitney para variables cuantitativas. Se encontró asociación entre varios de los parámetros indagados con valores p estadísticamente significativos (p = 0.000), donde, el no tener suministro de agua permanente para los animales incrementa la posibilidad de presentar carnes nutricionalmente inadecuadas 46,55 veces (IC 18,08 – 120,07). Se concluye que factores como falta de suministro de agua a los cerdos, mal estado de los pisos y separadores, falta de capacitación en los transportistas, falta de supervisión a los animales, no tener el certificado técnico mecánico y velocidad promedio de 80 Km/Hr, se asocian con la generación de productos cárnicos nutricionalmente inadecuados.
Pork meat is considered a source of high nutritional value due to its high protein content, however, transport is a critical link to generate economic losses by producing alterations in animal welfare, which have an impact on nutritional parameters, decreasing the capacity of water retention, and generating protein losses. The objective of this study was to relate the characteristics of transport, with the nutritional characteristics of pork for human consumption in the Valle de Aburrá in 2017. Three slaughterhouses of Valle de Aburrá were visited with probabilistic sampling, stratified by plant and equal affixation, obtaining information from 338 animals. The nutritional parameters of the meat samples and sociodemographic variables, infrastructure, animal welfare and driving practices in the transporters were analyzed. Chi square tests were performed for dichotomous qualitative variables, logistic regression for qualitative polytomous variables and U Mann - Whitney for quantitative variables. An association was found between several of the parameters investigated with statistically significant p values (p = 0.000), where, having no permanent water supply for the animals increases the possibility of presenting nutritionally inadequate meats 46.55 times (IC 18.08 - 120.07). It concludes that factors such as lack of water supply to pigs, poor condition of the floors and separators, lack of training in transporters, lack of supervision of animals, lack of mechanical technical certification and average speed of 80 Km/Hr are associated with the generation of nutritionally inadequate meat products.
References
Alarcón AD, Gamboa JD, Janacua H. 2008. Factores que afectan la calidad de la carne de cerdo. Nacameh. 2(1): 66-77.
Andújar G, Pérez D, Venegas O. 2003. Química y bioquímica de la carne y los productos cárnicos [Internet]. 1° ed. La Habana: Instituto de Investigaciones para la Industria Alimenticia; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: https://anatomiayplastinacion.wikispaces.com/file/view/Quimica+y+bioquimica.pdf.
Becerril-Herrera M, Mota-Rojas D, Guerrero I, Schunemann A, Lemus-Flores C, González-Lozano M, Ramírez R, Alonso-Spilsbury A. 2009. Aspectos relevantes del bienestar del cerdo en tránsito. Vet Méx. 40(3): 315-329.
Braña D, Ramírez E, Rubio MS, Sánchez A, Torrescano G, Arenas de Moreno M, Partida de la Peña J, Ponce E, Ríos F. 2011. Manual de análisis de calidad de en muestras de carne [Internet]. 1° ed. México: Centro Nacional de Investigación Disciplinaria en Fisiología y Mejoramiento Animal; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.anetif.org/files/pages/0000000034/03-manual-de-analisis-de-calidad-en-muestras-de-carne.pdf.
Brown SN, Knowles JE, Edwards JE, Warriss PD. 1999. Behavioural and Physiological Responses of Pigs to Being Transported for up to 24 Hours Followed by Six Hours Recovery in Lairage. Vet Rec. 145(15): 421-426.
Campion C, Stephani D. 2013. Calidad de carne porcina según el sistema de producción [tesis]. [Buenos Aires (ARG)]: Pontificia Universidad Católica de Argentina.
Capra G, Repiso L, Fradjeiti F, Martínez R, Corzano S, Márquez R. 2013. Valor nutritivo de la carne de cerdo. Rev. INIA 32: 20-24.
Carbajal A. 20162013. Manual de nutrición y dietética [Internet]. Madrid (ES): Universidad Complutense de Madrid; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://eprints.ucm.es/22755/1/Manual-nutricion-dietetica-CARBAJAL.pdf.
Cashman KD, Hayes A. 2017. Red meat’s role in addressing ‘nutrients of public health concern’. Meat Sci. 132: 196-203. Doi: 10.1016/j.meatsci.2017.04.011.
Castrillón W, Fernández J, Restrepo L. 2005. Determinación de carne PSE (Pálida, suave y exudativa) en canales de cerdo. Rev Fac Quím Farm. 12(1): 23-28.
Castrillón W, Fernández J, Restrepo L. 2007. Variables asociadas con la presentación de carne PSE (pálida, suave, exudativa) en canales de cerdo. Rev Col Cien Pecu. 20(3): 327-338.
Cobo-Ángel C, Varón-Álvarez L, Vélez J. 2012. Indicadores conductuales de bienestar animal durante el presacrificio bovino. Vet y Zoot. 6(2): 112-124.
Contexto Ganadero. 2016. Donmatías, líder en la producción porcina de Colombia [Internet]. [Consultado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.contextoganadero.com/galeria/donmatias-lider-en-la-produccion-porcina-de-colombia.
Dalla Costa FA, López LS, Dalla Costa OA. 2017. Effects of the truck suspension system on animal welfare, carcass and meat quality traits in pigs. Animals. 7(1): 230-238. Doi: 10.3390/ani7010005.
Enfält AC, Lundström K, Engstrand U. 1993. Early Post Mortem pH decrease in porcine M. longissimus dorsi of PSE, Normal and DFD quality. Meat Sci. 34(2): 131-143. Doi: 10.1016/0309-1740(93)90023-B.
[Fedecarne] Federación Madrileña de Detallistas de Carne [Internet]. 2017. Madrid: [accedido: 2017 jun. 7]. Disponible en: http://www.fedecarne.es/.
Gade PB, Christensen L. 1998. Effect of different stocking densities during transport on welfare and meat quality in Danish slaughter pigs. Meat Sci. 48(3-4): 237-247.
Gallo C. 2012. Transporte, bienestar animal y calidad de carne: Una perspectiva regional de América (Internet). Valdivia: Universidad Austral de Chile; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.inia.org.uy/publicaciones/documentos/sem-con/07_bi_ani/ba_07.pdf.
Gallo C, Tadich N. 2008. Bienestar animal y calidad de carne durante los manejos previos al faenamiento en bovinos. RedVet. 9(10B): 1-18.
García MA, Paul S, Cloquell-Ballester VA. 2008. Measurement and analysis of vibration levels for truck transport in Spain as a function of payload, suspension and speed. Pack Tec Sci. 21(8): 439-451. Doi: 10.1002/pts.798.
Gebresenbet G, Aradom S, Bulitta F, Hjerpe E. 2011. Vibration levels and frequencies on vehicle and animals during transport. Bios Eng. 110(1): 10-19. Doi: 10.1016/j.biosystemseng.2011.05.007.
Grandin T, Chambers P. 2001. Efectos del estrés y de las lesiones en la calidad de la carne y de los subproductos. En: Heinz G, Srisuvan T, editores. Directrices para el manejo, transporte y sacrificio humanitario del ganado [Internet]. 1° ed. Estados Unidos: Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/005/x6909S/x6909s04.htm.
[ICA] Instituto Colombiano Agropecuario. 2007. Resolución 2640 de 2007 [Internet]. Bogotá (CO): ICA; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.ica.gov.co/getattachment/6bfd1517-10f1-415d-b8cd-3ccb06d51a8f/2640.aspx.
[ICA] Instituto Colombiano Agropecuario. 2016. Censo porcino en Colombia [Internet]. Bogotá (CO): ICA; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.ica.gov.co/getdoc/8232c0e5-be97-42bd-b07b-9cdbfb07fcac/Censos-2008.aspx.
[MinTransporte] Ministerio de Transporte. 2005. Resolución 3500 de 2005. [Internet]. Bogotá (CO): Disponible en: http://corponarino.gov.co/expedientes/tramites/2005res3500.pdf.
Miranda-de la Lama GC. 2013. Transporte y logística pre-sacrificio: principios y tendencias en bienestar animal y su relación con la calidad de la carne. Vet Méx. 44(1): 31-56.
Miranda-de la Lama GC, Villarroel M, María GA. 2014. Livestock transport from the perspective of the pre-slaughter logistic chain: a review. Meat Sci. 98(1): 9-20. Doi: 10.1016/j.meatsci.2014.04.005.
Newman D, Young J, Carr C, Ryan M, Berg E. 2014. Effect of season, transport length, deck location, and lairage length on pork quality and blood cortisol concentrations of market hogs. Animals. 4(4): 627-642. Doi: 10.3390/ani4040627.
Norton T, Kettlewell P, Mitchell M. 2013. A computational analysis of a fully-stocked dual-mode ventilated livestock vehicle during ferry transportation. Comp Elect Agric. 93: 217-228. Doi: 10.1016/j.compag.2013.02.005.
Peeters E, Deprez K, Beckers F, Baerdemaeker J, Aubert AE y Geers R. 2008. Effect of driver and driving style on the stress responses of pigs during a short journey by trailer. Animal Welfare. 17(2): 189-196.
Pereira TL, Corassa A, Komiyama AM, Araújo CV, Kataoka A. 2015. The effect of transport density and gender on stress indicators and carcass and meat quality in pigs. Spanish J of Agric Res. 13(3): 654-668.
Pérez ML, Ponce E. 2013. Manual de prácticas de laboratorio: Tecnología de carnes. 1° ed. México D. F.: Universidad Autónoma Metropolitana, [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.izt.uam.mx/ceu/publicaciones/MTC/carnes.pdf.
Romero M, Sánchez J, Gutiérrez C. 2011. Evaluación de prácticas de bienestar animal durante el transporte de bovinos para sacrificio. Rev Salud Pública. 13(4): 684-690.
Romero M, Sánchez J. 2012. Bienestar animal durante el transporte y su relación con la calidad de la carne bovina. Rev MVZ Córdoba. 17(1): 2936-2944.
Romero M, Sánchez J, Hoyos RH. 2015. Factors associated with the frequency of died pigs during transport to a slaughterhouse. CES Med Vet Zoot. 10(2): 132-140.
Romero M, Sánchez J, Acevedo JD. 2016. Effect of transport of market-weight pigs on the incidence of fatigued and injured pigs. Rivep. 27(4): 658-667.
Rübensam JM. 2000. Transformações post mortem e qualidade da carne suína. En: Anais. 1a Conferência Internacional Virtual sobre Qualidade de Carne Suína: Bem-estar, Transporte, Abate e Consumidor [Internet]. Concórdia (SC): Embrapa; [citado: 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.cnpsa.embrapa.br/publicacoes.html.
Schaefer AL, Jones SD, Stanley RW. 1997. The Use of Electrolyte Solutions for Reducing Transport Stress. J Anim Sci. 75(1): 258-265.
Schwartzkopf-Genswein KS, Faucitano L, Dadgar S, Shand P, González LA, Crowe TG. 2012. Road Transport of Cattle, Swine and Poultry in North America and Its Impact on Animal Welfare, Carcass and Meat Quality: A Review. Meat Scs. 92(3): 227-243. Doi: 10.1016/j.meatsci.2012.04.010.
Sutherland MA, Backus BL, McGlone JJ. 2014. Effects of Transport at Weaning on the Behavior, Physiology and Performance of Pigs. Animals: 4(4): 657-669. Doi: 10.3390/ani4040657.
Uribe N, Henao S. 2017. Transporte de cerdos y sus repercusiones en el bienestar animal y la producción cárnica. Rev Med Vet. 33: 149-58. Doi: 10.19052/mv.4062.
Villarino A. 2004. Carne de cerdo y alimentación saludable [Internet]. Madrid (ES): Universidad Complutense de Madrid; [citado 2017 jul. 17]. Disponible en: http://www.icvillar.es/salud/salud5.pdf.
Villarroel M, Barreiro P, Kettlewell P, Farish M, Mitchell M. 2011. Time derivatives in air temperature and enthalpy as non-invasive welfare indicators during long distance animal transport. Bios Eng. 110(3): 253-260. Doi: 10.1016/j.biosystemseng.2011.07.011.
Warner RD, Kauffman RG, Greaser. 1997. Muscle Protein Changes Post Mortem in Relation to Pork Quality Traits. Meat Science. 45(3): 339-352.
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
License
Copyright (c) 2017 Natalia Uribe, Catalina María Arango, Juan Fernando Naranjo, Ángela Maria Segura, Santiago Henao

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
This article is published under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0).
The authors retain copyright of their work and grant the journal the right of first publication.
Readers are free to copy and redistribute the material in any medium or format under the license terms, provided proper attribution is given, the work is not used for commercial purposes, and no modifications or derivatives are made.



