Caracterización organoléptica, nutricional, microbiológica y digestibilidad in vitro de ensilados con diferentes niveles de inclusión de desperdicios de alimentos
Organoleptic, nutritional, microbiological characterization and in vitro digestibility of silage with different levels of inclusion of food waste
DOI:
https://doi.org/10.15446/rfmvz.v66n3.84261Keywords:
desperdicio de alimentos, digestibilidad in vitro, ensilaje, suplementación (es)In vitro digestibility, food waste, silage, supplementation (en)
Downloads
Objetivo.Caracterizar organoléptica, nutricional, microbiológica y digestibilidad in vitro de ensilados de desperdicios de alimentos recolectados en un restaurante de un centro estudios técnicos y tecnológicos con subproductos de cosecha. Metodología. Se realizó un análisis organoléptico, microbiológico, proximal de la composición, y digestibilidad in vitro de ensilajes con diferentes niveles de inclusión de desperdicios de alimentos Resultados. Se evidencia características de olor, color y textura óptimas para su palatabilidad, valores nutricionales favorables para el 30, 35 y 40% de inclusión de desperdicios, bajos promedios de proteína, pero con niveles de energía superiores a los del maíz, sorgo y soya. La Digestibilidad in vitro de la Materia Seca (DIVMS) fue mejor para el 35% de inclusión. Así mismo las Unidades Formadoras de Colonias UFC/g para el día 21 fue 1 x101 (Escherichia coli), que se ajusta a las normas para alimentos de animales. Conclusiones. La utilización de ensilados con un 35% de inclusión de desperdicios de alimento puede ser una importante herramienta de suplementación para la alimentación porcina.
Aim: Characterize organoleptic, nutritional, microbiological and in vitro digestibility of food waste silage collected in a restaurant of a technical and technological studies center with harvest by-products. Metodoligy: It has been make organoleptic analysis, microbiologic, proximal composition, in vitro digestibility of silages with different levels of inclusion of food waste. Results: It is evidenced characteristics of smell, color and texture optimal so as to palatability, favorable nutritional values for 30, 35 and 40% inclusion of waste, low protein levels, but with hight energy levels superior to corn, sorghum and soybeans. The dry mater in vitro digestibility (DIVMS) was better for 35% inclusión. Moreover, In addition, the UFC / g colony forming units for 21th day was 1 x101 (Escherichia coli), that conforms to the standards for animal feed. Conclusions: to use silages with 35% inclusion of food waste may be one important tool of supplementation for swine feeding.
References
Alvarez D. 2009. Eficiencia De La Fermentación in Vitro De Los Tractos Gastrointestinales Del Monogástrico Y Del Rumiante [thesis]. [Palmira (CO)]: National university of Colombia. Available from http://www.bdigital.unal.edu.co/1801/1/7405001.2009.pdf
Apráez-Guerrero JE, Insuasty-Santacrúz EG, Portilla-Melo JE, Hernández-Vallejo WA. 2012. Composición nutritiva y aceptabilidad del ensilaje de avena forrajera (Avena sativa), enriquecido con arbustivas: acacia (Acacia decurrens), chilca (Braccharis latifolia) y sauco (Sambucus nigra) en ovinos. vet.zootec. 6 (1): 25–35.
Asociación Porkcolombia [Internet]. 2017. Análisis de coyuntura del sector porcicultor del año 2016 y perspectivas 2017, 1–15. [updated 2016 May 19; cited 2016 June 30]. Available from https://asociados.porkcolombia.co/porcicultores/images/porcicultores/informes/2016/Inf_Economico_2016.pdf
Avilés E, Espinosa J, Rentería J, Mejía C, Mariscal G, Cuarón J. 2009. Edgar David Avilés Ríos*† José Antonio Espinosa García**‡ José Antonio Rentería Flores** César Augusto Mejía Guadarrama** Gerardo Mariscal Landín** José Antonio Cuarón Ibargüengoytia**. 2009 Nontraditional available ingredients with potential to be used in gestating sow feeding in the Mexican Bajio . vet mex 40 (4), 357–370.
Benitez SY, Poveda CA. 2011. Evaluación nutricional de ensilajes con diferentes niveles de inclusión de cáscara de naranja (Citrus sinensis) y digestibilidad in vivo como alternativa energética para alimentación de cerdos. Revista colombiana de ciencia animal. 4(1): 20–28.
Bermúdez P, Santos M, Poveda C. 2013. Caracterización organoléptica , química y digestibilidad de ensilajes de cereza de café para cerdos. Agroforesteria Neotropical. (3): 62–70.
Buzby J, Hyman J. 2013. Total and per capita value of food loss in the United States - Comments. Food Policy, 41(5), 63–64.
Cabella D, Eguren E. (2011). Buenas prácticas en la elaboración de alimentos para animales. Ministerio de Ganaderia Agricultura y Pesca - Uruguay. 360 - 388. Avaible from: http://www.mgap.gub.uy/sites/default/files/multimedia/1651_libro_bpa_0.pdf
Cação V. 2011 [Internet]. Bromatologia Aplicada À Produção Animal. In Unversidade Estadual Paulista. [updated 2010 May 19; cited 2011 June 30]. Avaible from: http://sgcd.dracena.unesp.br/Home/Especializacao/EstrategiasIntegradasparaPecuariadeCorte284/bromatologia_aplicada_prod_animal.pdf
Castellanos R, Villamil J, Romero P. 2004. Incorporación del Sistema de Análisis de Peligros y Puntos Críticos de Control en la legislación alimentaria. Revista de Salud Pública, 6(3), 289–301.
Chae BJ, Joo JH, Shim YH, Kwon IK, Kim, S. H. 2000. Effects of feeding dried food waste on growth and nutrient digestibility in Growing - Finishing Pigs. Asian - Australasian Journal of Animal Science 13(9).
Chrobog CK. 2014. Wasted : understanding the economic and social impact of food waste.Tesis FGV. Escola Brasileira de Administração Pública e de Empresas (v) 37. Avaible from: http://bibliotecadigital.fgv.br/dspace/bitstream/handle/10438/13325/CHROBOG.pdf?sequence=1
Cuellar P, Reyes G. 1991. Utilización de lavazas enriquecidas en alimentación de cerdos de levante - ceba (30 - 90 Kg). Acta Agronómica 42(1): 1 - 4.
Diaz E. (2015). Efecto de dietas con desperdicio de comedor y cocina deshidratado sobre la grasa dorsal, peso corporal y rendimiento productivo de cerdas en gestación y lactación. Universidad Autonoma Agraria Antonio Navarro.
Diniz, T., Granja, T., De Oliveira, Z., & Viegas, R. (2014). Uso de subprodutos da bananicultura na alimentação animal. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 6(1), 194–212.
Domínguez, P. (2000). Producción porcina a pequeña escala y reciclaje de nutrientes. Instituto de Investigaciones Porcinas, 26–30.
Dou, Z., Toth, J. D., & Westendorf, M. L. (2017). Food waste for livestock feeding: Feasibility, safety, and sustainability implications. Global Food Security, (November), 0–1. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2017.12.003
Dunière, L., Sindou, J., Chaucheyras-Durand, F., Chevallier, I., & Thévenot-Sergentet, D. (2013). Silage processing and strategies to prevent persistence of undesirable microorganisms. Animal Feed Science and Technology, 182(1–4), 1–15. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.04.006
Duque, J. (2016). Digestibilidad y contenido energético de alimentos con niveles crecientes de fibra para perros. Universidad de Antioquia.
ECOFAPAE. (2013). “piensa, aliméntate, ahorra.”
FAO. (2013). Foro sobre contabilidad del costo total del despilfarro de alimentos Ocupación y degradación de tierras, 4, 1–5.
FAO. (2014). SAVE FOOD: Global Initiative on Food Losses and Waste Reduction.
FAO. (2016). Reducir a la mitad las pérdidas y desperdicios de alimentos per cápita en 2015, un compromiso de la región.
FAO, F. and A. O. of the U. N. (2012). Huella del despilfarro de alimentos Contabillidad ambiental de las pèrdidas y desperdicio de alimentos.
Figueroa, B., Pineda, C., & Chacón, P. (2014). Evaluación del Ensilaje de pasto ratana, con tres diferentes aditivos. Agronomia Mesoamericana, 298.
García-contreras, A., De Loera Ortega, Y., Yagüe, A., Guevara Gónzález, J., & García Artiga, C. (2012). ALIMENTACIÓN PRÁCTICA DEL CERDO FEEDING PRACTICES FOR PIGS. Revista Complutense de Ciencias Veterinarias, 6, 1–30.
Gerrits, W. J. J., & Verstegen, M. W. a. (2006). El papel de la fibra dietética en la alimentación porcina. XXII Curso de Especialización FEDNA, (2004), 441–456.
Guerrero, J., & Posada, C. (2015). Mejorar el manejo de lavazas con las qeu se alimentan a los cerdos de la granja porcícola de la cárcel de Palmira. Tesis UNAD, (V), 33.
Guzmán, O., Lemus, C., Martínez, S., Bonilla, J., Plasencia, A., & Ly, J. (2012). Chemical characteristics of silages of mango ( Mangifera indica L .) by- products for animal feeding. Cuban Journal of Agricultural Science, 46(4), 369–374.
Hernandez, L., González, M. ., & Carrillo, A. . (2016). USO DE ACEITES DE OLEAGINOSAS EN LA PRODUCCIÓN DE GRASA DE CERDO CON DIFERENTE PERFIL LIPÍDICO Y ESTABILIDAD OXIDATIVA. Investigación y Desarrollo En Ciencia y Tecnología de Alimentos, 1(2), 559–564.
Huertas, N., & Díaz, W. (2014). EVALUACIÓN DEL USO DE HARINA DE ALFALFA, HARINA DE ARROZ Y SALVADO DE TRIGO, SOBRE LOS PARÁMETROS PRODUCTIVOS EN CONEJOS DE CEBA EN EL MUNICIPIO DE GARAGOA. Universidad Nacional A Distancia.
INTA. (2009). Nutrición y alimentación : eficiencia de conversión Buenas Prácticas Pecuarias para la producción y comercialización porcina familiar, 167–184.
Intriago, F., & Paz, S. (2000). Ensilaje de cáscara de banano maduro con microorganismos eficaces como alternativa de suplemento para gando bovino. Universidad Earth, 1–63. Retrieved from http://www.em-la.com/archivos-de-usuario/base_datos/ensilaje_cascara_banano.pdf
Jinno, C., He, Y., Morash, D., McNamara, E., Zicari, S., King, A., … Liu, Y. (2018). Enzymatic digestion turns food waste into feed for growing pigs. Animal Feed Science and Technology, 242, 48–58. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2018.05.006
Kerr, B. J., Kellner, T. A., & Shurson, G. C. (2015). Characteristics of lipids and their feeding value in swine diets. Journal of Animal Science and Biotechnology, 1–23. https://doi.org/10.1186/s40104-015-0028-x
Kim, M. H., Song, Y. E., Song, H. B., Kim, J. W., & Hwang, S. J. (2011). Evaluation of food waste disposal options by LCC analysis from the perspective of global warming: Jungnang case, South Korea. Waste Management, 31(9–10), 2112–2120. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2011.04.019
Kumar, A., Roy, B., Lakhani, G. P., & Jain, a. (2014). Evaluation of dried bread waste as feedstuff for growing crossbred pigs. Veterinary World, 7(9), 698–701. https://doi.org/10.14202/vetworld.2014.698-701
Liu, P., Kerr, T., Weber, E., Chen, C., Johnston, J., & Shurson, C. (2014). Influence of thermally oxidized vegetable oil an animal fats on intestinal barrier function and inmune variables in young pigs. Journal of Animal Science. https://doi.org/10.2527/jas.2012-5710
López, N. (2012). ALIMENTACIÓN DE CERDOS. Congreso Venezolano de Producción e Industria Animal.
Mannetje L. (2005). Introducción a la Conferencia sobre el Uso del Ensilaje en el Trópico. ] Department of Plant Sciences, Wageningen University.
Martínez, A. (2011). Valoración energética de alimentos. In Nutrición Y Alimentación Animal (pp. 1–39).
Martínez, R. M., Mezquita, P. C., & Bermúdez, P. (2012). Use of Food Wastes for the Production of Lactic Silage, 55(February), 115–126.
Maza, a. L., Vergara, O. G., & Paternina, E. D. (2011). Evaluación química y organoleptica del ensilaje de maralfalfa (Pennisetum sp.) más yuca fresca (Manihot esculenta). Revista MVZ Cordoba, 16(2), 2528–2537.
Mier, M. de los A. (2009). Caracterización del valor nutritivo y estabilidad aeróbica de ensilados en forma de microsilos para maíz forrajero. Universidad de Cordoba.
Mota, D., Alfonso, M., Ramírez, R., Císneros, M., Torres, V., & Trujillo, M. E. (2004). Efecto de la pérdida de grasa dorsal y peso corporal sobre el rendimiento reproductivo de cerdas prim íparas lactantes alimententadas con tres diferentes tipos de dietas. Revista Científica, 14(1), 3,4,5.
Noblet, J. (2014). Sistemas de estimación del valor energético de los alimentos para porcino, (June).
Noblet, J., & Jaguelin-Peyraud, Y. (2007). Prediction of digestibility of organic matter and energy in the growing pig from an in vitro method. Animal Feed Science and Technology, 134(3–4), 211–222. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.07.008
Pereira de sales, G. luciana. (2009). DIAGNÓSTICO DA GERAÇÃO DE RESÍDUOS SÓLIDOS EM RESTAURANTES PÚBLICOS POPULARES DO MUNICÍPIO DO RIO DE JANEIRO: CONTRIBUIÇÃO PARA MINIMIZAÇÃO DE DESPERDÍCIOS. Universidade Federal do rio de Janeiro.
Ramírez, G. (2011). Comportamiento de cerdos de traspatio en etapa de crecimiento alimentados con dietas a base de desperdicio de comedor y cocina. Universidad Autónoma agraria Antonio Narro.
Rodriguez, M. B. (2007). Determinación de la Composición Química y Propiedades Físicas y Químicas del Pulido de Arroz ( Oryza sativa L . ). Universidad Austral de Chile.
Rostagno. (2017). Tablas Brasileñas Para Aves Y Cerdos. https://doi.org/doc101021405
Ruiz, M. (2012). Caracterización de residuos sólidos en la universidad Iberoamericana ciudad de México (Vol. 28). Mexico.
San Martin, D., Ramos, S., & Zufía, J. (2016). Valorisation of food waste to produce new raw materials for animal feed. Food Chemistry, 198, 68–74. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.11.035
Schroeder, J. W. (2004). Silage Fermentation and Preservation, (June), 1–8.
Stein, H. H., Lagos, L. V., & Casas, G. A. (2016). Nutritional value of feed ingredients of plant origin fed to pigs. Animal Feed Science and Technology, 218, 33–69. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.003
Tavárez, M. A., Boler, D. D., Bess, N., Zhao, J., Yan, F., Dilger, A. C., & Mckeith, F. (2018). Effect of antioxidant inclusion and oil quality on broiler performance , meat quality , and lipid oxidation, (June), 922–930. https://doi.org/10.3382/ps.2010-01180
Urdaneta, J., & Borges, J. (2011). Características Organolepticas, Fermentativas Y Nutricionales De Silajes Mixtos De. MundoPecuario/ Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas, 2, 58–63.
Valencia, A. (2016). Los Ensilajes: Una Mirada a Esta Estrategia De Conservación De Forraje Para La Alimentación Animal En El Contexto Colombiano. Retrieved from http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/20813/13081034_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Villa, A., Meléndez, A., Carulla, J., Pabón, M., & Cárdenas, E. (2010). Estudio Microbiologico y calidad nutricional del ensilaje de maiz en dos ecorregiones de Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias. https://doi.org/10.3305/nh.2010.25.3.4322
Villa, F. (2008). Estudio microbiológico y calidad nutricional de ensilaje de maíz cosechado en dos ecorregiones de Colombia/Study of microbiological and nutritional quality of corn. Universidad Nacional de Colombia. Retrieved from http://www.bdigital.unal.edu.co/2612/
Villa, R., & Hurtado, J. (2016). Evaluación nutricional de diferentes ensilajes para alimentar conejos. Revista de Ciencias Agrícolas, 33(2), 76–83.
Villalba, D. K., Holguin, V. A., Acuña, J. A., & Varon, R. P. (2011). Calidad bromatológica y organoléptica de ensilajes de residuos orgánicos del sistema de producción café – musáceas Bromatological and organoleptic quality of organic waste silages of coffee-musaceous production system Resumen Introducción Materiales y mét. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 4(1), 47–52.
Westendorf, M., Schuler, T., & Zirkle, E. W. (1993). Nutritional Quality of Recycled Food Plate Waste in Diets Fed to Swine. The Professional Animal Scientisi, 15, 106–111.
Zhang, R., El-mashad, H. M., Hartman, K., Wang, F., Liu, G., Choate, C., & Gamble, P. (2007). Characterization of food waste as feedstock for anaerobic digestion, 98, 929–935. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2006.02.039
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
License
Copyright (c) 2019 V. M. Ramírez Navarro, L. M. Peñuela Sierra, Y. M. Garcia Saavedra, M. Pérez Rubio

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
This article is published under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0).
The authors retain copyright of their work and grant the journal the right of first publication.
Readers are free to copy and redistribute the material in any medium or format under the license terms, provided proper attribution is given, the work is not used for commercial purposes, and no modifications or derivatives are made.



