Publicado
Chemical composition of Pennisetum purpureum silages with inclusion of dehydrated Bixa orellana residue
Composición química de ensilajes de Pennisetum purpureum con inclusión de residuo deshidratado de Bixa orellana
DOI:
https://doi.org/10.15446/acag.v73n1.113673Palabras clave:
Additive, agro-industrial coproduct, forage conservation, moisture sequestrant, qualitative characteristics (en)aditivo, coproducto industrial, conservación de forrajes, secuestrante de humedad, características cualitativas (es)
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This study aimed to evaluate the fermentative characteristics and the chemical composition of Pennisetum purpureum cv. Roxo silages with addition of dehydrated Bixa orellana. A completely randomized design with four treatments (0, 15, 30, and 45 g kg-1) and five replicates was used. The variables analyzed were pH, ammoniacal nitrogen, effluent loss and dry matter recovery, and dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, and hemicellulose content. The data were subjected to analysis of variance and regression at a 5 % probability level (p < 0.05) using the statistical package SISVAR®. A linear increase of 0.0038 and 0.3305 percentage units was observed for each 1 g kg-1 of dehydrated annatto residue included, on pH and dry matter recovery. Ammoniacal nitrogen and effluent loss values reduced linearly by 0.0096 and 0.2473 percentage units. Each 1 g kg-1 of dehydrated annatto residue included in the Pennisetum purpureum silage promoted a linear increase of 0.4235, 0.1333, 0.5347, and 0.6450 percentage units in dry matter, crude protein, and neutral detergent fiber and hemicellulose, respectively. There was a reduction of 0.1107 percentage units in acid detergent fiber content. It was concluded that dehydrated annatto residue has the potential to serve as a silage moisture sequestrant for use in ruminant feed.
El objetivo del estudio fue evaluar las características fermentativas y la composición química de ensilajes de pasto P. purpureum cv. Roxo con adición de residuo deshidratado de Bixa orellana. Se utilizó un diseño completamente al azar con cuatro tratamientos (0, 15, 30 y 45 g kg-1) y cinco repeticiones. Las variables analizadas fueron pH, nitrógeno amoniacal, pérdidas de efluentes y recuperación de materia seca, contenido de materia seca, proteína bruta, fibra detergente neutra, fibra detergente ácida y contenido de hemicelulosa. Los datos fueron sometidos a análisis de varianza y regresión al 5 % de probabilidad (p < 0.05) utilizando el paquete estadístico SISVAR®. Se observó un aumento lineal de 0.0038 y 0.3305 unidades porcentuales en el pH y la recuperación de materia seca por cada 1 g kg-1 de residuo de achiote deshidratado incluido. Los valores de nitrógeno amoniacal y las pérdidas de efluentes se redujeron linealmente en 0.0096 y 0.2473 unidades porcentuales. Cada 1 g kg-1 de residuo de achiote deshidratado incluido en el ensilaje de pasto elefante promovió un aumento lineal de 0.4235, 0.1333, 0.5347 y 0.6450 unidades porcentuales en materia seca, proteína bruta y fibra detergente neutra y hemicelulosa, respectivamente. Hubo una reducción de 0.1107 unidades porcentuales en el contenido de fibra detergente ácida. Se concluyó que el residuo de achiote deshidratado tiene el potencial de secuestrar la humedad del ensilaje para su uso en alimentos para rumiantes.
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