Published

2022-12-31

Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA)

Caracterización y clasificación de frutos de lulo (Solanum quitoense Lam.) por estado de maduración mediante análisis discriminante de mínimos cuadrados parciales (PLS-DA)

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n3.103082

Keywords:

naranjilla, maturity index, ripening stage prediction, tropical fruits (en)
naranjilla, índice de madurez, predicción del estado de madurez, frutos tropicales (es)

Downloads

Authors

  • Sofía Marcela González-Bonilla Universidad Pública de Navarra - Institute for Innovation & Sustainable Food Chain Development - Campus Arrosadia, Pamplona - España https://orcid.org/0000-0002-7899-3079
  • María Remedios Marín-Arroyo Universidad Pública de Navarra - Institute for Innovation & Sustainable Food Chain Development - Campus Arrosadia, Pamplona - España https://orcid.org/0000-0001-8692-1043

Lulo or naranjilla (Solanum quitoense Lam.) is a tropical fruit with great potential for its contents of antioxidant and biofunctional compounds and sensory characteristics. Nowadays, the different methodologies to classify the ripening stage of lulo fruits are prone to bias and can hinder adequate characterization of the fruit maturity stage as they do not use measurements. The aim of this research was to define an accurate method for classifying lulo fruits by ripening stage based on non-destructive parameters and to determine their main characteristics according to the ripening stage. Hierarchical cluster analysis was carried out to classify fruits according to their maturity index (MI) into two (MI2) and three (MI3) homogeneous groups of individuals. Using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA), with the non-destructive parameters showing significant differences between groups, classification functions by ripening stage were established. The PLS-DA correctly classified 89.47% of the fruits in the MI2 classification and 78.95% in the MI3 classification. The predictive power of the models was tested with fruits other than those used to establish the prediction equations, obtaining a correct classification in 75% of the cases. It is possible to classify lulo fruits objectively with a limited number of non-destructive parameters that constitutes a useful tool from harvesting to consumption.

El lulo o naranjilla (Solanum quitoense Lam.) es una fruta tropical con un gran potencial debido a su contenido de compuestos antioxidantes, biofuncionales y características sensoriales. Actualmente las diferentes formas de clasificación por estado de maduración del fruto de lulo son propensas a sesgos y dificultan una adecuada caracterización de la madurez del fruto ya que no utilizan un método de medida. El objetivo de esta investigación fue proponer un método para clasificar los frutos de lulo por estado de madurez a partir de parámetros no destructivos y determinar las principales características según su madurez. Se realizaron análisis de clúster jerárquicos para clasificar los frutos según el índice de madurez (MI), en dos (MI2) y tres (MI3) grupos homogéneos de individuos. Mediante análisis discriminante por mínimos cuadrados parciales (PLS-DA), con los parámetros no destructivos que mostraron diferencias significativas entre grupos, se establecieron funciones de clasificación según su grado de madurez. El PLS-DA clasificó correctamente el 89.47% de los frutos en la clasificación MI2 y el 78.95% en la clasificación MI3. El poder predictivo de los modelos se comprobó con frutos distintos a los utilizados para establecer las ecuaciones de predicción, obteniendo una clasificación correcta en el 75% de los casos. Es posible clasificar frutos de lulo de forma objetiva con un número limitado de parámetros no destructivos, lo que constituye una herramienta útil desde la cosecha de los frutos hasta su consumo.

References

Acosta, O., Pérez, A. M., & Vaillant, F. (2009). Chemical characterization, antioxidant properties, and volatile constituents of naranjilla (Solanum quitoense Lam.) cultivated in Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 59(1), 88–94.

Almanza-Merchán, P. J., Velandia D, J. D., & Tovar, Y. P. (2016). Propiedades fisicoquímicas durante el crecimiento y desarrollo en dos variedades de frutos de lulo (Solanum quitoense Lam.). Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 10(2), 222–231. https://doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.5065 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.5065

Altendorf, S. (2017). Global prospects for mayor tropical fruit. Short-term outlook, challenges and opportunities in a vibrant global marketplace. Food outlook November 2017 (pp. 69–81). Food and Agriculture Organization. https://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COMM_MARKETS_MONITORING/Tropical_Fruits/Documents/Tropical_Fruits_Special_Feature.pdf

Altendorf, S. (2018). Minor tropical fruits (Mainstreaming a niche market). Food Outlook 2018 (pp. 67–74). Food and Agriculture Organization. https://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COMM_MARKETS_MONITORING/Tropical_Fruits/Documents/Minor_Tropical_Fruits_FoodOutlook_1_2018.pdf

Andrade-Cuvi, M. J., Moreno-Guerrero, C., Guijarro-Fuertes, M., & Concellón, A. (2015). Caracterización de la naranjilla (Solanum quitoense) común en tres estados de madurez. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 16(2), 215–221.

Angón-Galván, P., Santos-Sánchez, N. F., & Hernández, C. G. (2006). Índices para la determinación de las condiciones óptimas de maduración de un fruto. Temas de Ciencia y Tecnología, 10(30), 3–8.

AOAC-Association of Official Analytical Chemists. (2005a). Official methods of analysis (AOAC 945.10). http://www.eoma.aoac.org/methods/result.asp?string=b

AOAC-Association of Official Analytical Chemists. (2005b). Official methods of analysis (AOAC 932.21). http://www.eoma.aoac.org/methods/result.asp?string=b

Bernal, J. A., & Díaz, C. A. (2006). Materiales locales y mejorados de tomate de árbol, mora y lulo sembrados por los agricultores y cultivares disponibles para su evaluación en Colombia (Boletín divulgativo N° 7). Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria. https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/1225

Burbano Valdivieso, F. A., & Daza, J. (2012, October 16–18). Image analysis application to determine variations in shape, size and color of biological structures: Determination of changes in size and color of the fruit of Solanum sp. in the process of maturation [Conference presentation abstract]. 5th International Conference on Biomedical Engineering and Informatics. https://doi.org/10.1109/BMEI.2012.6512945 DOI: https://doi.org/10.1109/BMEI.2012.6512945

Casierra-Posada, F., García, E. J., & Lüdders, P. (2004). Determinación del punto óptimo de cosecha en el lulo (Solanum quitoense Lam. var. quitoense y septentrionale). Agronomía Colombiana, 22(1), 32–39. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/17765

Duarte Alvarado, D. E., Lagos Burbano, T. C., Vallejo Cabrera, F. A., & Lagos Santander, L. K. (2021). Evaluación agronómica de introducciones de lulo Solanum quitoense Lamarck. Acta Agronómica, 70(1), 66–72. https://doi.org/10.15446/acag.v70n1.84150 DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v70n1.84150

Emery, K. J., & Webster, M. A. (2019). Individual differences and their implications for color perception. Current Opinion in Behavioral Sciences, 30, 28–33. https://doi.org/10.1016/j.cobeha.2019.05.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cobeha.2019.05.002

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). (2020). Las principales frutas tropicales. Análisis del mercado de 2018. https://www.fao.org/publications/card/es/c/CA5692ES/

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). (2022). Major tropical fruits: Preliminary results 2021. https://www.fao.org/3/cb9412en/cb9412en.pdf

Forero, N. M., Gutiérrez, S., Sandoval, R. L., Camacho, J. H., & Meneses, M. A. (2014). Evaluación poscosecha de las características del lulo (Solanum quitoense) cubierto con hoja de plátano. Temas Agrarios, 19(1), 73–85. https://doi.org/10.21897/rta.v19i1.726 DOI: https://doi.org/10.21897/rta.v19i1.726

Forero, D. P., Masatani, C., Fujimoto, Y., Coy-Barrera, E., Peterson, D. G., & Osorio, C. (2016). Spermidine derivatives in lulo (Solanum quitoense Lam.) fruit: sensory (taste) versus biofunctional (ACE-inhibition) properties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64(26), 5375–5383. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b01631 DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b01631

Gancel, A. L., Alter, P., Dhuique-Mayer, C., Ruales, J., & Vaillant, F. (2008). Identifying carotenoids and phenolic compounds in naranjilla (Solanum quitoense Lam. var. Puyo hybrid), an Andean fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(24), 11890–11899. https://doi.org/10.1021/jf801515p DOI: https://doi.org/10.1021/jf801515p

González Loaiza, D. I., Ordoñez Santos, L. E., Vanegas Mahecha, P., & Vásquez Amariles, H. D. (2014). Cambios en las propiedades fisicoquímicas de frutos de lulo (Solanum quitoense Lam.) cosechados en tres grados de madurez. Acta Agronómica, 63(1), 11–17. https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.31717 DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.31717

Hinestroza-Córdoba, L. I., Duarte Serna, S., Seguí, L., Barrera, C., & Betoret, N. (2020). Characterization of powdered lulo (Solanum quitoense) bagasse as a functional food ingredient. Foods, 9(6), Article 723. https://doi.org/10.3390/foods9060723 DOI: https://doi.org/10.3390/foods9060723

ICONTEC (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). (2002). Frutas frescas. Lulo de Castilla. Especificaciones del empaque (NTC 5093). https://tienda.icontec.org/gp-frutas-frescas-lulo-de-castilla-especificaciones-del-empaque-ntc5094-2002.html

Jaime-Guerrero, M., Álvarez-Herrera, J. G., & Fischer, G. (2022). Aspectos de la fisiología y el cultivo del lulo (Solanum quitoense LAM.) en Colombia: Una revisión. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 13(1), 131–148. https://doi.org/10.22490/21456453.4641 DOI: https://doi.org/10.22490/21456453.4641

Jeong, E., & Jeong, I. (2021). Individual differences in colour perception: The role of low-saturated and complementary colours in ambiguous images. i-Perception, 12(6), 1–19. https://doi.org/10.1177/20416695211055767 DOI: https://doi.org/10.1177/20416695211055767

Lobo Arias, M., Medina Cano, C. I., Delgado Paz, O. A., & Bermeo Giraldo, A. (2007). Variabilidad morfológica de la colección colombiana de lulo (Solanum quitoense Lam.) y especies relacionadas de la sección Lasiocarpa. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 60(2), 3939–3964.

Matusiak, M. (2015). Digieye application in cotton colour measurement. Autex Research Journal, 15(2), 77–86. https://doi.org/10.2478/aut-2014-0036 DOI: https://doi.org/10.2478/aut-2014-0036

Mejía, C. M., Gaviria, D., Duque, A. L., Rengifo, L., Aguilar, E., & Alegrías, A. H. (2012). Physicochemical characterization of the lulo (Solanum quitoense Lam.) Castilla variety in six ripening stages. Vitae, Revista de la Facultad de Química Farmacéutica, 19(2), 157–165. DOI: https://doi.org/10.17533/udea.vitae.12242

Merzlyak, M. N., Solovchenko, A. E., & Gitelson, A. A. (2013). Reflectance spectral features and non-destructive estimation of chlorophyll, carotenoid and anthocyanin content in apple fruit. Postharvest Biology and Technology, 27(2), 197–211. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00066-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00066-2

Molano-Díaz, J. M., Reyes-Medina, A. J., & Álvarez-Herrera, J. G. (2022). The 1-methylcyclopropene and postharvest storage temperature of lulo fruits (Solanum quitoense Lam.). Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 20(2), 60–75.

Morillo Coronado, A. C., Rodríguez Fagua, A. D., & Morillo Coronado, Y. (2019). Caracterización morfológica de lulo (Solanum quitoense Lam.) en el municipio de Pachavita, Boyacá. Acta Biológica Colombiana, 24(2), 291–298. http://doi.org/10.15446/abc.v24n2.75832 DOI: https://doi.org/10.15446/abc.v24n2.75832

Obregón-La Rosa, A. J., Arias-Arroyo, G. C., López-Belchi, M. D., Bracamonte-Romero, M., & Arones Limaymanta, A. (2021). Compuestos nutricionales y bioactivos de Solanum quitoense Lam (Quito quito), fruta nativa de los Andes con alto potencial de nutrientes. Tecnología Química, 41(1), 92–108.

Ochoa-Vargas, L. M., Balaguera-López, H. E., Ardila-Roa, G., Pinzón-Sandoval, E. H., & Álvarez-Herrera, J. G. (2016). Crecimiento y desarrollo del fruto de lulo (Solanum quitoense Lam.) en el municipio de San Antonio del Tequendama (Colombia). Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 17(3), 347–359. http://doi.org/10.21930/rcta.vol17_num3_art:512 DOI: https://doi.org/10.21930/rcta.vol17_num3_art:512

Ramírez, F., Kallarackal, J., & Davenport, T. L. (2018). Lulo (Solanum quitoense Lam.) reproductive physiology: A review. Scientia Horticulturae, 238, 163–176. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.046 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.046

Ramírez, F. (2021). Notes about Lulo (Solanum quitoense Lam.): an important South American underutilized plant. Genetic Resources and Crop Evolution, 68, 93–100. https://doi.org/10.1007/s10722-020-01059-3 DOI: https://doi.org/10.1007/s10722-020-01059-3

UNE-Norma española. (1997). Zumos de frutas y hortalizas. Determinación de la acidez valorable (Asociación Española de Normalización-12147). https://tienda.aenor.com/norma-une-en-12147-1997-n0010762

Wills, R. B. H., McGlasson, W. B., Graham, D., & Joyce, D. C. (1998). Structure and composition. In R. B. H. Wills, W. B. McGlasson, D. Graham, & D. C. Joyce, Postharvest: An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamentals (pp. 15–27). CAB International.

How to Cite

APA

González-Bonilla, S. M. & Marín-Arroyo, M. R. (2022). Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Agronomía Colombiana, 40(3), 419–428. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n3.103082

ACM

[1]
González-Bonilla, S.M. and Marín-Arroyo, M.R. 2022. Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Agronomía Colombiana. 40, 3 (Sep. 2022), 419–428. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n3.103082.

ACS

(1)
González-Bonilla, S. M.; Marín-Arroyo, M. R. Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Agron. Colomb. 2022, 40, 419-428.

ABNT

GONZÁLEZ-BONILLA, S. M.; MARÍN-ARROYO, M. R. Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 40, n. 3, p. 419–428, 2022. DOI: 10.15446/agron.colomb.v40n3.103082. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/103082. Acesso em: 7 nov. 2025.

Chicago

González-Bonilla, Sofía Marcela, and María Remedios Marín-Arroyo. 2022. “Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA)”. Agronomía Colombiana 40 (3):419-28. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n3.103082.

Harvard

González-Bonilla, S. M. and Marín-Arroyo, M. R. (2022) “Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA)”, Agronomía Colombiana, 40(3), pp. 419–428. doi: 10.15446/agron.colomb.v40n3.103082.

IEEE

[1]
S. M. González-Bonilla and M. R. Marín-Arroyo, “Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA)”, Agron. Colomb., vol. 40, no. 3, pp. 419–428, Sep. 2022.

MLA

González-Bonilla, S. M., and M. R. Marín-Arroyo. “Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA)”. Agronomía Colombiana, vol. 40, no. 3, Sept. 2022, pp. 419-28, doi:10.15446/agron.colomb.v40n3.103082.

Turabian

González-Bonilla, Sofía Marcela, and María Remedios Marín-Arroyo. “Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA)”. Agronomía Colombiana 40, no. 3 (September 1, 2022): 419–428. Accessed November 7, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/103082.

Vancouver

1.
González-Bonilla SM, Marín-Arroyo MR. Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Agron. Colomb. [Internet]. 2022 Sep. 1 [cited 2025 Nov. 7];40(3):419-28. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/103082

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations4

1. Andrea J. Reyes, Helber E. Balaguera-López, Diego A. Castellanos. (2024). Effect of temperature, 1-methylcyclopropene, and modified atmosphere packaging on the post-harvest behavior of lulo (Solanum quitoense Lam). Scientia Horticulturae, 329, p.113012. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2024.113012.

2. Andrea Johana Reyes Medina, Diego Alberto Castellanos Espinosa, Helber Enrique Balaguera-López. (2023). Physiology and biochemistry of naranjilla (Solanum quitoense Lam) fruit during postharvest and the main conservation strategies: A review. Agronomía Colombiana, 41(3), p.e110392. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n3.110392.

3. Jhon Wilder Zartha-Sossa, Nolberto Gutiérrez Posada, Adriana María Zuluaga Monsalve, Liliana Valencia Grisales, Jhoan Sebastián Rodríguez Torres, Gina Lía Orozco Mendoza, Nelson Javier Escobar Mora, Juan Carlos Palacio Piedrahita, John Fredy Moreno Sarta, Julio González Candia. (2025). Foresight to 2035 in cold climate fruit trees: scenario alignment, Delphi method, and complement with Python libraries. Cogent Food & Agriculture, 11(1) https://doi.org/10.1080/23311932.2025.2480265.

4. Chunbo Zhao, Zhiqiang He, Xiaoqian Song, Xiaoning Zhang, Yu Xiao, Jia Yu, Minghui Yang, Zhonghua Tang. (2025). Evaluation of Different Drying Methods on the Quality Parameters of Acanthopanax senticosus Fruits. Foods, 14(7), p.1100. https://doi.org/10.3390/foods14071100.

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

452

Downloads

Download data is not yet available.