Physiology and biochemistry of naranjilla (Solanum quitoense Lam) fruit during postharvest and the main conservation strategies: A review
Fisiología y bioquímica del fruto de naranjilla (Solanum quitoense Lam) durante la poscosecha y principales estrategias de conservación: una revisión
DOI:
https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v41n3.110392Keywords:
respiration pattern, ethylene, antioxidant activity, senescence, lulo (en)patrón respiratorio, etileno, actividad antioxidante, senescencia, lulo (es)
Downloads
Naranjilla (lulo) is an Andean fruit that is very attractive for consumption due to its acid flavor and aroma, as well as its antioxidant, mineral, carbohydrate, and protein content. However, several aspects of the fruit´s pre-harvest and ripening postharvest are unknown, which results in deficiencies during the postharvest handling and conservation. The aim of this review was to present and describe the naranjilla fruit´'s main physiological changes, such as respiration pattern, ethylene production, firmness reduction, and pigment variation, as well as the main preservation technologies implemented during the postharvest period. Naranjilla fruit has been cataloged as a climacteric fruit but its respiratory rate is lower than other fruits in this group. During ripening, there are changes such as a color evolution from green to yellow hue for the pulp and peel, an increase in the concentration of soluble sugars, ascorbic acid, and ethylene production, as well as a reduction in firmness and acidity. Given the nature of its ripening, naranjilla is considered a perishable fruit. To preserve the fruits throughout the postharvest period, different technologies involving cooling, packaging in modified atmospheres (MAP), use of 1-methylciclopropene (1-MCP), UV-C and gamma radiation, and ozone application have been evaluated. From these technologies, refrigeration and MAP are the most often used commercially; they are efficient and relatively economical. More research is required to optimize the use of these technologies for naranjilla preservation.
La naranjilla (lulo) es una fruta andina muy atractiva para el consumo por su sabor y aroma ácido, así como por su contenido en antioxidantes, minerales, carbohidratos y proteínas. Sin embargo, se desconocen varios aspectos de la maduración del fruto precosecha y maduración poscosecha, lo que resulta en deficiencias durante el manejo y conservación poscosecha. El objetivo de esta revisión fue presentar y describir los principales cambios fisiológicos del fruto de naranjilla, como el patrón de la respiración, la producción de etileno, la reducción de la firmeza y la variación de pigmentos, así como las principales tecnologías de conservación implementadas durante el período de poscosecha. El fruto de la naranjilla ha sido catalogado como fruto climatérico pero su tasa respiratoria es menor que la de otras frutas de este grupo. Durante la maduración se presentan cambios como una evolución de la tonalidad del color, de verde a amarillo para la pulpa y la epidermis, un aumento en la concentración de azúcares solubles, ácido ascórbico y producción de etileno, así como una reducción de la firmeza y acidez. Dada la naturaleza de su maduración, la naranjilla se considera una fruta perecedera. Para conservar la fruta durante todo el periodo de poscosecha se han evaluado diferentes tecnologías que involucran enfriamiento, envasado en atmósferas modificadas (EAM), uso de 1-metilciclopropeno (1-MCP), radiación UV-C y gamma, y aplicación de ozono. De estas tecnologías, la refrigeración y el EAM son las más utilizadas comercialmente; son eficientes y relativamente económicas. Se requiere más investigación para optimizar el uso de estas tecnologías para la conservación de la naranjilla.
References
Abdipour, M., Hosseinifarahi, M., & Naseri, N. (2019). Combination method of UV-B and UV-C prevents post-harvest decay and improves organoleptic quality of peach fruit. Scientia Horticulturae, 256, Article 108564. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108564 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108564
Acosta, Ó., Pérez, A. M., & Vaillant, F. (2009). Chemical characterization, antioxidant properties and volatile constituents of naranjilla (Solanum quitoense Lam.) cultivated in Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 59(1), 88–94. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19480350/
Andrade-Cuvi, M. J. (2018). Calidad poscosecha de naranjilla (Solanum quitoense Lam) y alternativas tecnológicas para retrasar el deterioro. Elaboración de un producto panificado enriquecido con naranjilla [Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata, Argentina]. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/71305
Andrade-Cuvi, M. J., Guijarro-Fuertes, M., Jara-Gómez, S., Narváez-López, P., Moreno-Guerrero, C., & Concellón, A. (2018). Efecto del tratamiento con ozono gaseoso sobre la calidad fisicoquímica y capacidad antioxidante de naranjilla (Solanum quitoense Lam). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 19(2). https://www.redalyc.org/journal/813/81357541004/html/
Andrade-Cuvi, M. J., Guijarro-Fuertes, M., & Luzcando Figueroa, J. (2021). Evaluación fisicoquímica y antioxidante de naranjilla (Solanum quitoense Lam.) durante la maduración. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 22(2), 146–164. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81369610003
Andrade-Cuvi, M. J., Moreno-Guerrero, C., Bravo-Vásquez, J., Guijarro-Fuentes, M., Monar-Bosquez, V., Cevallos-Navarrete, C., & Concellón, A. (2016). Efecto del estado de madurez sobre la calidad de tres variedades de naranjilla (Solanum quitoense Lam). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 17(2), 217–230. https://www.redalyc.org/journal/813/81349041008/html/
Andrade-Cuvi, M. J., Moreno-Guerrero, C., Concellón, A., & Chicaiza-Vélez, B. (2013). Efecto hormético de la radiación UV-C sobre el desarrollo de Rhizopus y Phytophthora en naranjilla (Solanum quitoense). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 14(1), 64–70. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81327871012
Andrade-Cuvi, M. J., Moreno-Guerrero, C., Guijarro-Fuentes, M., & Concellón, A. (2015). Caracterización de la naranjilla (Solanum quitoense) común en tres estados de madurez. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 16(2), 215–221. https://www.redalyc.org/pdf/813/81343176010.pdf
Andrade-Cuvi, M. J., Valarezo, L., Guijarro-Fuertes, M., Lárraga-Zurita, P., Alcívar León, C.D., Vasco, C., & Vargas-Jentzch, P. (2019). Evaluación del uso de radiación gamma como tratamiento poscosecha en naranjilla (Solanum quitoense). Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 20(1), 36–50. https://www.redalyc.org/journal/813/81359562005/html/
Arango, H., Vaillant, F., Vélez, V., & Millan, P. (1999). Evaluation of post-harvest performance of naranjilla (Solanum quitoense Lam.) fruits packed under modified atmosphere (MA). Fruits, 54(4), 261–270. https://agritrop.cirad.fr/392122/
Arteaga Dalgo, M., Andrade Cuvi, M. J., & Moreno Guerrero, C. (2014). Relación del desarrollo del color con el contenido de antocianinas y clorofila en diferentes grados de madurez de mortiño (Vaccinium floribundum). Enfoque UTE, 5(2), 14–28. https://doi.org/10.29019/enfoqueute.v5n2.37 DOI: https://doi.org/10.29019/enfoqueute.v5n2.37
Ayustaningwarno, F., Fogliano, V., Verkerk, R., & Dekker, M. (2021). Surface color distribution analysis by computer vision compared to sensory testing: Vacuum fried fruits as a case study. Food Research International, 143, Article 110230. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110230 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110230
Bajguz, A., & Piotrowska-Niczyporuk, A. (2023). Biosynthetic pathways of hormones in plants. Metabolites, 13(8), Article 884. https://doi.org/10.3390/metabo13080884 DOI: https://doi.org/10.3390/metabo13080884
Balaguera-López, H. E., Espinal-Ruiz, M., Rodríguez-Nieto, J. M., Herrera-Arévalo, A., & Zacarías, L. (2021). 1-Methylcyclopropene inhibits ethylene perception and biosynthesis: A theoretical and experimental study on cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruits. Postharvest Biology and Technology, 174, Article 111467. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111467 DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111467
Balaguera-López, H. E., Ramírez, D. A., Almanza-Merchán, P. J., & Herrera, A. O. (2014). El tiempo de inmersión en CaCl2 y la refrigeración modifican algunas características físicas del fruto de lulo (Solanum quitoense Lam.) durante la poscosecha. Acta Horticulturae, 1016, 147–150. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1016.20 DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1016.20
Balaguera-López, H. E., Salamanca-Gutiérrez, F. A., García, J. C., & Herrera-Arévalo, A. (2014). Etileno y retardantes de la maduración en la poscosecha de productos agrícolas. Una revisión. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 8(2), 302-331. https://doi.org/10.17584/rcch.2014v8i2.3222 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2014v8i2.3222
Blankenship, S. M., & Dole, J. M. (2003). 1-Methylcyclopropene: a review. Postharvest Biology and Technology, 28(1), 1–25. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00246-6 DOI: https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00246-6
Casierra-Posada, F., García, E. J., & Lüdders, P. (2004). Determinación del punto óptimo de cosecha en el lulo (Solanum quitoense Lam. var. quitoense y septentrionale). Agronomía Colombiana, 22(1), 32–39. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/17765
Castellanos, D., & Herrera, A. (2017). Modified atmosphere packaging: design and optimization strategies for fresh produce. In I. Kahramanoglu (Ed.), Postharvest handling (pp. 86–106). National and University Library in Zagreb. https://doi.org/10.5772/intechopen.68498 DOI: https://doi.org/10.5772/intechopen.68498
Castellanos, D. A., Herrera, D. R., & Herrera, A. O. (2016). Modelling water vapour transport, transpiration and weight loss in a perforated modified atmosphere packaging for feijoa fruits. Biosystems Engineering, 151, 218–230. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2016.08.015 DOI: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2016.08.015
Chen, C., Zhang, H., Zhang, X., Dong, C., Xue, W., & Xu, W. (2020). The effect of different doses of ozone treatments on the postharvest quality and biodiversity of cantaloupes. Postharvest Biology and Technology, 163, Article 111124. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2020.111124 DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2020.111124
Contreras-Calderón, J., Calderón-Jaimes, L., Guerra-Hernández, E., & García-Villanova, B. (2011). Antioxidant capacity, phenolic content and vitamin C in pulp, peel and seed from 24 exotic fruits from Colombia. Food Research International, 44(7), 2047–2053. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.003 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.003
Criollo-Escobar, H., Moncayo-Palacios, M.-F., & Lagos-Burbano, T. C. (2020). Phenology and growth of lulo (Solanum quitoense Lam) plants grafted onto Solanum hirtum Vahl. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 14(3), 291–300. https://doi.org/10.17584/rcch.2020v14i3.11005 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2020v14i3.11005
De la Vega, J. C., Cañarejo, M. A., & Pinto, N. S. (2017). Avances en tecnología de atmósferas controladas y sus aplicaciones en la industria. Una revisión. Información Tecnológica, 28(3), 75–86. https://doi.org/10.4067/S0718-07642017000300009 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642017000300009
Escobar, J. (2022). Evaluación de un removedor de oxígeno y un adsorbente de humedad en el desarrollo de un empaque activo para la preservación de lulo (Solanum quitoense) en fresco [Master thesis, Universidad Nacional de Colombia]. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/82129
Escobar Hernández, A., Márquez Cardoso, C. J., Restrepo Flores, C. E., Cano Salazar, J. A., & Patiño Gómez, J. H. (2014). Aplicación de tratamiento térmico, recubrimiento comestible y baño químico como tratamientos poscosecha para la conservación de hortalizas mínimamente procesadas. Acta Agronómica. 63(1), 1–10. https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.40149 DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.40149
Fallik, E., & Ilic, Z. (2018). Pre- and postharvest treatments affecting flavor quality of fruits and vegetables. In M. W. Siddiqui (Ed.), Preharvest modulation of postharvest fruit and vegetable quality (pp. 139–168). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809807-3.00006-8 DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809807-3.00006-8
Fischer, G., Parra-Coronado, A. & Balaguera-López, H. E. (2022). Altitude as a determinant of fruit quality with emphasis on the Andean tropics of Colombia. A review. Agronomía Colombiana, 40(2), 212–227. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n2.101854 DOI: https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n2.101854
Forero, N., Gutiérrez, S., Sandoval, R., Camacho, J., & Meneses, M. (2014). Evaluación poscosecha de las características del lulo (Solanum quitoense) cubierto con hoja de plátano. Temas Agrarios, 19(1), 73–85. https://doi.org/10.21897/rta.v19i1.726 DOI: https://doi.org/10.21897/rta.v19i1.726
Galvis, J. A., & Herrera, A. (1999). El lulo Solanum quitoense Lam, manejo poscosecha. SENA; Universidad Nacional-Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos (ICTA). https://repositorio.sena.edu.co/handle/11404/4513
Gancel, A. L., Alter, P., Dhuique-Mayer, C., Ruales, J., & Vaillant, F. (2008). Identifying carotenoids and phenolic compounds in naranjilla (Solanum quitoense Lam. Var. Puyo hybrid), an Andean fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(24), 11890–11899. https://doi.org/10.1021/jf801515p DOI: https://doi.org/10.1021/jf801515p
Gargiullo, M., Magnuson, B., & Kimball, L. (2008). A field guide to plants of Costa Rica. Oxford University Press.
González, A. K., González-Martínez, L. F., Córdoba, L. D., Rincón, A., & Balaguera-López, H. E. (2021). Regulating the postharvest life of Campomanesia lineatifolia R. & P. fruits through the interaction of ethylene, 1-methylcyclopropene and low temperatures. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 15(2), Article e12499. https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i2.12499 DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2021v15i2.12499
González-Bonilla, S. M., & Marín-Arroyo, M. R. (2022). Characterization and classification of lulo (Solanum quitoense Lam.) fruits by ripening stage using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Agronomía Colombiana, 40(3), 419–428. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n3.103082 DOI: https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v40n3.103082
González Loaiza, D. I., Ordoñez Santos, L. E., Vanegas Mahecha, P., & Vásquez Amariles, H. D. (2014). Cambios en las propiedades fisicoquímicas de frutos de lulo (Solanum quitoense Lam.) cosechados en tres grados de madurez. Acta Agronómica, 63(1), 11–17. https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.31717 DOI: https://doi.org/10.15446/acag.v63n1.31717
Guevara, J. (2017). Mejora de la conservación postcosecha de la naranjilla (Solanum quitoense Lam.) mediante atmósferas modificadas [Undergraduate thesis, Universidad Técnica de Ambato]. https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/26604
ICONTEC (Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación). (2002). NTC 5094. Frutas frescas. Lulo de Castilla. Especificaciones del empaque. https://tienda.icontec.org/gp-frutas-frescas-lulo-de castilla-especificaciones-del-empaque-ntc5094-2002.html
Jaime Guerrero, M., Álvarez-Herrera, J., & Fischer, G. (2022). Aspectos de la fisiología y el cultivo del lulo (Solanum quitoense Lam.) en Colombia: Una revisión. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 13(1), 131–148. https://doi.org/10.22490/21456453.4641 DOI: https://doi.org/10.22490/21456453.4641
Jawad, U. M., Gao, L., Gebremeskel, H., Safdar, L. B., Yuan, P., Zhao, S., Xuqiang, L., Nan, H., Hongju, Z., & Liu, W. (2020). Expression pattern of sugars and organic acids regulatory genes during watermelon fruit development. Scientia Horticulturae, 265, Article 109102. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.109102 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.109102
Li, Z., Zhang, W., Li, X., Liu, H., Li, F., & Zhang, X. (2022). Combined effects of 1-methylcyclopropene and tea polyphenols coating treatment on the postharvest senescence and reactive oxygen species metabolism of bracken (Pteridium aquilinum var. latiusculum). Postharvest Biology and Technology, 185, Article 111813. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111813 DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111813
Lin, Y., Lin, H., Wang, H., Lin, M., Chen, Y., Fan, Z., Hung, Y., & Lin, Y. (2020). Effects of hydrogen peroxide treatment on pulp breakdown, softening, and cell wall polysaccharide metabolism in fresh longan fruit. Carbohydrate Polymers, 242, Article 116427. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116427 DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116427
Lizarazo-Peña, P., Darghan, E., & Herrera, A. (2022). Effects of gamma radiation on the quality of Hass avocado fruits (Persea americana Mill.). Radiation Physics and Chemistry, 190, Article 109817. https://doi.org/10.1016/j.radphyschem.2021.109817 DOI: https://doi.org/10.1016/j.radphyschem.2021.109817
Llerena, W., Samaniego, I., Navarro, M., Ortíz, J., Angós, I., & Carrillo, W. (2020). Effect of modified atmosphere packaging (MAP) in the antioxidant capacity of arazá (Eugenia stipitata McVaugh), naranjilla (Solanum quitoense Lam.), and tree tomato (Solanum Betaceum Cav.) fruits from Ecuador. Journal of Food Processing and Preservation, 44(10), Article e14757. https://doi.org/10.111/jfpp.14757 DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.14757
Llerena, W., Samaniego, I., Ramos, M., & Brito B. (2014). Caracterización fisicoquímica y funcional de seis frutas tropicales y andinas ecuatorianas. Alimentos Ciencia e Ingeniería, 22(2), 13–22. https://repositorio.iniap.gob.ec/bitstream/41000/3279/1/iniapscCD68.pdf
Llive Flores, M. L. (2018). Evaluación del efecto de la aplicación de atmósferas modificadas sobre la composición bioquímica de la naranjilla (Solanum quitoense Lam.) [Undergraduate thesis, Universidad Técnica de Ambato]. https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/27561
Ma, L., Wang, Q., Li, L., Grierson, D., Yuan, S., Zheng, S., Wang, Y., Wang, B., Bai, C., Fu, A., Gao, L., Zhu, B., Luo, Y., Mu, J., & Zuo, J. (2021). UV-C irradiation delays the physiological changes of bell pepper fruit during storage. Postharvest Biology and Technology, 180, Article 111506. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111506 DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111506
Martínez-González, M. E., Balois Morales, R., Alia-Tejacal, I., Cortes-Cruz, M. A., Palomino-Hermosillo, Y. A., & López-Gúzman, G. G. (2017). Poscosecha de frutos: maduración y cambios bioquímicos. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, (19), 4075–4087. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i19.674 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i19.674
Mejía, C. M., Gaviria, D., Duque, A. L., Rengifo, L., Aguilar, E., & Alegría, A. H. (2012). Physicochemical characterization of the lulo (Solanum quitoense Lam.) Castilla variety in six ripening stages. Vitae, 19(2), 157–165. https://doi.org/10.17533/udea.vitae.12242 DOI: https://doi.org/10.17533/udea.vitae.12242
Mejía-Reyes, J. D., García-Cabrera, K. E., Velázquez-Ovalle, G., & Vázquez-Ovando, A. (2022). Capacidad antioxidante: conceptos, métodos de cuantificación y su aplicación en la caracterización de frutos tropicales y productos derivados. Revista Colombiana de Investigaciones Agroindustriales, 9(1), 9–33. https://doi.org/10.23850/24220582.4023 DOI: https://doi.org/10.23850/24220582.4023
Michailidis, M., Karagiannis, E., Polychroniadoua, C., Tanou, G., Karamanoli, K., & Molassiotis, A. (2019). Metabolic features underlying the response of sweet cherry fruit to postharvest UV-C irradiation. Plant Physiology and Biochemistry, 144, 49–57. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2019.09.030 DOI: https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2019.09.030
Molano-Díaz, J.-M., Reyes-Medina, A.-J., & Álvarez-Herrera, J.-G. (2022). El 1-metilciclopropeno y la temperatura de almacenamiento en la poscosecha de lulo (Solanum quitoense Lam.). Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 20(2), 60–75. https://doi.org/10.18684/rbsaa.v20.n2.2022.1815 DOI: https://doi.org/10.18684/rbsaa.v20.n2.2022.1815
Ochoa-Vargas, L. M., Balaguera-López, H. E., Ardila-Roa, G., Pinzón-Sandoval, E. H., & Álvarez-Herrera, J. G. (2016). Crecimiento y desarrollo del fruto de lulo (Solanum quitoense Lam.) en el municipio de San Antonio del Tequendama (Colombia). Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 17(3), 347-359. https://doi.org/10.21930/rcta.vol17_num3_art:512 DOI: https://doi.org/10.21930/rcta.vol17_num3_art:512
Ospina Monsalve, D. M., Ciro Velásquez, H. J., & Aristizábal Torres, I. D. (2007). Determinación de la fuerza de la fractura superficial y fuerza de firmeza en frutas de lulo (Solanum quitoense x Solanum hirtum). Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 60(2), 4163–4178. https://revistas.unal.edu.co/index.php/refame/article/view/24465
Oyom, W., Li, Y.-C., Prusky, D., Zhang, Z., Bi, Y., & Tahergorabi, R. (2022). Recent advances in postharvest technology of Asia pears fungi disease control: A review. Physiological and Molecular Plant Pathology. 117, Article 101771. https://doi.org/10.1016/j.pmpp.2021.101771 DOI: https://doi.org/10.1016/j.pmpp.2021.101771
Pratt, R. C., Francis, D. M., & Meneses, L. S. B. (2008). Genomics of tropical solanaceous species: established and emerging crops. In P. H. Moore, & R. Ming (Eds.), Genomics of tropical crop plants (pp. 453–467). Springer. https://doi.org/10.1007/978-0-387-71219-2_19 DOI: https://doi.org/10.1007/978-0-387-71219-2_19
Quiroga Alvarez, L. K., & Murillo Caviedes, L. M. (2012). Comportamiento cinético de la β-xilosidasa durante la maduración del lulo Solanum quitoense [Undergraduate thesis, Pontificia Universidad Javeriana]. https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/11856
Ramírez, F. (2021). Notes about lulo (Solanum quitoense Lam.): an important South American underutilized plant. Genetic Resources and Crop Evolution, 68, 93–100. https://doi.org/10.1007/s10722-020-01059-3 DOI: https://doi.org/10.1007/s10722-020-01059-3
Ramírez, F., Kallarackal, J., & Davenport, T. L. (2018). Lulo (Solanum quitoense Lam.) reproductive physiology: A review. Scientia Horticulturae, 238, 163–176. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.046 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.046
Schulz, M., Brugnerotto, P., Seraglio, S. K. T., Gonzaga, L. V., Borges, G. S. C., Costa, A. C. O., & Fett, R. (2021). Aliphatic organic acids and sugars in seven edible ripening stages of juçara fruit (Euterpe edulis Martius). Journal of Food Composition and Analysis, 95, Article 103683. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103683 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103683
Shu, P., Min, D., Zhou, J., Ai, W., Li, J., Li, Z., Zhang, X., Shi, Z., Sun, Y., Li, F., Li, X., & Guo, Y. (2020). The synergism of 1-methylcyclopropene and ethephon preserves quality of “Laiyang” pears with recovery of aroma formation after long-term cold storage. Frontiers in Plant Science, 11, Article 490. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00490 DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00490
Song, L., Zhang, W., Li, Q., Jiang, Z., Wang, Y., Xuan, S., Zhao, J., Luo, S., Shen, S., & Chen, X. (2022). Melatonin alleviates chilling injury and maintains postharvest quality by enhancing antioxidant capacity and inhibiting cell wall degradation in cold-stored eggplant fruit. Postharvest Biology and Technology, 194, Article 112092. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2022.112092 DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2022.112092
Torres Pintado, P. E. (2020). Evaluación del comportamiento poscosecha de dos híbridos de naranjilla (Solanum quitoense L.) conservados a diferentes condiciones de almacenamiento [Undergraduate thesis, Universidad Central del Ecuador]. http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/21570
Vasco, C., Ruales, J., & Kamal-Eldin, A. (2008). Total phenolic compounds and antioxidant capacities of major fruits from Ecuador. Food Chemistry, 111(4), 816–823. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.04.054 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.04.054
Wang, W., Yu, J., Du, M., Wang, J., & Hu, D. (2022). Basic helix-loop-helix (bHLH) transcription factor MdbHLH3 negatively affects the storage performance of postharvest apple fruit. Horticultural Plant Journal, 8(6), 700–712. https://doi.org/10.1016/j.hpj.2022.08.005 DOI: https://doi.org/10.1016/j.hpj.2022.08.005
Wood, R. M., Thewes, F. R., Reynaud, M., Kittemann, D., Sautter, C. K., Wünsche, J. N., & Neuwald, D. A. (2022). Apple fruit recovery from anoxia under controlled atmosphere storage. Food Chemistry, 371, Article 131152. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131152 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131152
Yahia, E. M., & Carrillo-López, A. (Eds.). (2019). Postharvest physiology and biochemistry of fruits and vegetables. Woodhead Publishing; Elsevier. https://doi.org/10.1016/C2016-0-04653-3 DOI: https://doi.org/10.1016/C2016-0-04653-3
Zhang, W., & Jiang, W. (2019). UV treatment improved the quality of postharvest fruits and vegetables by inducing resistance. Trends in Food Science & Technology, 92, 71–80. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.08.012 DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.08.012
Zhao, K., Song, H., Wang, Z., Xing, Z., Tian, X., Wang, Q., Meng, L., & Xu, X. (2022). Knockdown of Sly-Mir164a by short tandem target mimic (STTM) enhanced postharvest chilling tolerance of tomato fruit under low temperature storage. Postharvest Biology and Technology, 187, Article 111872. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2022.111872 DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2022.111872
How to Cite
APA
ACM
ACS
ABNT
Chicago
Harvard
IEEE
MLA
Turabian
Vancouver
Download Citation
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Centro Editorial de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia
Reproduction and quotation of material appearing in the journal is authorized provided the following are explicitly indicated: journal name, author(s) name, year, volume, issue and pages of the source. The ideas and observations recorded by the authors are their own and do not necessarily represent the views and policies of the Universidad Nacional de Colombia. Mention of products or commercial firms in the journal does not constitute a recommendation or endorsement on the part of the Universidad Nacional de Colombia; furthermore, the use of such products should comply with the product label recommendations.
The Creative Commons license used by Agronomia Colombiana journal is: Attribution - NonCommercial - ShareAlike (by-nc-sa)

Agronomia Colombiana by Centro Editorial of Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Colombia is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en http://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/.







