Published

2018-09-01

Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia

Características fisicoquímicas de frutos de fresa (Fragaria x ananassa Duch.) provenientes de cuatro zonas productoras de Cundinamarca, Colombia

DOI:

https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.71731

Keywords:

Quality, citric acid, sugar content, industry, international marketing. (en)
Calidad, acido citrico, contenido de azucar, industria, mercado internacional. (es)

Downloads

Authors

  • Manuel Vergara Universidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Grupo de Gestión en Tecnología, Innovación y Diseño Agroindustrial (GTI)
  • Jessica Vargas Universidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Grupo de Gestión en Tecnología, Innovación y Diseño Agroindustrial (GTI)
  • John Acuña Universidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá - Grupo de Gestión en Tecnología, Innovación y Diseño Agroindustrial (GTI)

Albion is a strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) plant variety that belongs to the Rosaceae family, which is notable in Colombia because of its vitamin content and organoleptic characteristics. Fruits of this variety from four municipalities (Mosquera, Guasca, Sibate, Facatativa) in the province of Cundinamarca were evaluated. Significant differences in physical and chemical characteristics were detected between fruits of the four areas. For the physical parameters, fruits from Mosquera were notable because of their large size and biomass content. The specific chemical qualities of the fruits from Guasca make them important for the industry and processing. The fruits from Sibate had an acceptable content of citric acid and, at the same time, a high content of sugars, qualities that result in high acceptance for products in a fresh market. Finally, the fruits from Facatativa were characterized by intense colors and attractiveness to final consumer. Because of the varying conditions of each municipality, the fruits presented different strengths, so the implementation of new harvesting technologies is recommended so that all producers in the province can achieve the same high-quality characteristics in order to obtain worldwide recognition.

Albion es una variedad de fresa (Fragaria x ananassa Duch.), planta de la familia Rosaceae de gran relevancia en Colombia por su contenido vitaminico y sus caracteristicas organolepticas. En el presente trabajo se evaluaron los frutos provenientes de cuatro municipios productores del departamento de Cundinamarca (Mosquera, Guasca, Sibate, Facatativa). Se detectaron diferencias significativas en las caracteristicas físicas y quimicas entre los frutos de las cuatro areas de cultivo. En los parametros fisicos se destacaron los frutos provenientes del municipio de Mosquera por su gran tamano y contenido de biomasa. Las cualidades quimicas especificas de los frutos del municipio de Guasca los hacen importantes para la industria y el procesamiento. Los frutos de Sibate se destacan por un contenido mas aceptable de acido citrico y al mismo tiempo un alto contenido de azucares, las cuales son cualidades que los perfilan como productos de alta aceptacion para un mercado en fresco. Finalmente, los frutos provenientes de Facatativa se caracterizan por tener colores mas intensos y mas atractivos para el consumidor final. Debido a que los frutos cultivados en cada municipio tienen diferentes fortalezas, se recomienda trabajar en la implementacion de nuevas tecnologias de cosecha, para que todos los productores del departamento logren obtener las mismas cualidades de alta calidad, y asi obtener reconocimiento a nivel mundial.

References

Agón, P., N. Sánchez, and C. Hernández. 2006. Índices para la determinación de las condiciones óptimas para la maduración de un fruto. URL: URL: http://www.utm.mx/~temas/temas-docs/ ensayo1t30.pdf (accessed August 2016).

Arias, C.J. and J. Toledo. 2000. Manual de manejo poscosecha de frutas tropicales (papaya, piña, plátano, cítricos). Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación FAO. Rome, Italy.

Avila, J.O. and C.J. Soler. 2001. Diccionario de los alimentos. 5th ed. Cedel, Barcelona, Spain.

Ayala, S., L. Valenzuela, and Y. Bohórquez. 2013. Variables determinantes de la madurez comercial en la mora de castilla (Rubus glaucus BENTH). Scient. Agroaliment. 1, 39-44.

Cámara de Comercio de Bogotá (CCB). 2015. Manual fresa. Programa de apoyo agrícola y agroindustrial, vicepresidencia de fortalecimiento empresarial. Bogota.

Casierra-Posada, F., E. Fonseca, and G. Vaughan. 2011. Fruit quality in strawberry (Fragaria sp.) grown on colored plastic mulch. Agron. Colomb. 29(3), 407-413.

Chitarra, M. and A. Chitarra. 2005. Pós-colheita de frutas e hortaliças: Fisiologia e manuseio. 2nd ed. UFLA, Lavras, Brazil.

Cordenunsi, B., J. Oliveira, M. Genovese, and J. Lajolo. 2002. Influence of cultivar on quality parameters and chemical composition in strawberry fruits grown in Brazil. J. Agric. Food Chem. 50, 2581-2586.

Cuncha, J.R. 2011. LC in controlled atmosphere storage of strawberry. PhD thesis. School of Agriculture "Luiz de Queiroz", Universidade de Sao Paulo, Piracicaba, Brazil.

Estrada, N.C. 2011. Caracterización fisiológica y productiva de dos variedades mexicanas de fresa (Fragaria x ananassa Duch.) para el subtropico. MSc thesis. Posgrado de Recursos Genéticos y Productividad en Fruticultura, Colegio de Posgrados Montecillo, Mexico.

Ferguson, J., R. Volz, F. Harker, C. Watkims, and P. Brookfield. 1995. Regulation of postharvest fruit physiology by calcium. Acta Hortic. 398, 23-30.

Feng W., Z. Guan, and A. Whidden. 2015. An overview of the US and Mexico industries. Food and resource economics department. UF/IFAS Extension. Florida, USA.

García, G. 2012. Elaboración de un paquete tecnológico para productores, en manejo, cosecha y poscosecha de mora (Rubus glaucus Benth.) aplicando ingeniería de calidad y determinación de las características nutraceúticas de la fruta en precosecha, en el municipio de Silvania Cundinamarca. Departamento de Ingeniería Agrícola, Universidad Nacional de Colombia, Bogota.

Hernandez-Muñoz, P., E. Almenar, V. del Valle, D. Velez, and R. Gavara. 2008. Effect of chitosan coating combined with post-harvest calcium treatment on strawberry (Fragaria ananassa) quality during refrigerated storage. Food Chem. 110, 428-435. Doi: 10.1016/j.foodchem.2008.02.020

Herrera, A.O. 2010. Poscosecha de perecederos: Prácticas de laboratorio. Editorial Universidad Nacional de Colombia, Bogota.

Hunterlab. 2012. Applications note. Vol. 8, No. 9: Hunter L, a, b Color Scale. URL: URL: http://www.hunterlab.se/wp-content/up-loads/2012/11/Hunter-L-a-b.pdf (accessed July 2016).

Instituto Colombiano de Normas Técnicas (ICONTEC). 1997. Norma Técnica Colombiana NTC4106. Frutas frescas. Mora de Castilla. Especificaciones, Bogota.

Kader. A. 1999. Fruit maturity, ripening, and quality relationships. Acta Hortic. 485, 203-208. Doi: 10.17660/actahortic.1999.485.27

Kays. S. J. 2004. Postharvest biology. Exon Press, Athens, USA.

López-Valencia, D., M. Sánchez-Gómez, J.F. Acuña-Caita, and G. Fischer. 2018. Propiedades fisicoquímicas de siete variedades destacadas de fresa (Fragaria χ ananassa Duch.) cultivadas en Cundinamarca (Colombia) durante su maduración. Corpoica Cienc. Tecnol. Agropec. 19(1), 1-18. Doi: 10.21930/rcta.vol19_num1_art:528

Manning, K. 1993. Soft fruit. pp. 347-377. In: Seymour, G., J. Taylor, and G. Tucker (eds.). Biochemestry of fruit ripening. Champman and Hall, London, UK.

Martinez-Soto, G., J. Mercado-Florez, M. López-Orozco, and Z. Prieto-Velásquez. 2008. Propiedades fisicoquímicas de seis variedades de fresa (Fragaria ananassa) que se cultivan en Guanajuato. Instituto de Ciencias Agrícolas de la Universidad de Guanajuato. Guanajuato, Mexico.

Opstad, N., A. Sønsteby, U. Myrheim, and O. Heide. 2011. Seasonal timing of floral initiation in strawberry: Effects of cultivar and geographic location. Scientia Hortic. 19 (1), 127-134. Doi: 10.1016/j.scienta.2011.03.022

Osterloh, A., G. Ebert, W.H. Held, H. Schulz, and E. Urban. 1996. Lagerung von obst und südfrüchten. Verlag Ulmer, Stuttgart, Germany.

Özcan, M. and H. Haciseferogullar. 2007. The strawberry (Arbutus unedo L.) fruits: Chemical composition, physical properties and mineral contents. J. Food Eng. 78, 1022-1028. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2005.12.014

Pandey, S., J. Singh, S. Kumar, and I.B. Mourya. 2015. Influence of growing environment on growth, yield and chemical composition of Strawberry (Fragaria x ananassa) fruits under open vs. naturally ventilated polyhouse conditions. Ind. J. Agr. Sci. 85(12), 1540-1545.

Pinto, M., M. Lajolo, and M. Genovese. 2008. Bioactive compounds and quantification of total ellagic acid in strawberries (Fragaria x ananassa Duch.). Food Chem. 107, 1629-1635. Doi: 10.1016/j.foodchem.2007.10.038

Quian, M., M. Finn, and J. Schroeder. 2005. Objective flavor comparison of Oregon strawberries and those from other climatic conditions. Progress report FY 2004-2005, Oregon Strawberry Commission, USA.

Salamat, R., H.R. Ghassemzadeh, S.S.S. Heris, and J. Hajilou. 2013. Determination of appropriate harvesting time for strawberry to enhance its flavor index and reduce bruising susceptibility. Int. J. Agron. Plant Prod. 4(8), 1969-1977.

Sharma, V. and R. Sharma. 2004. The strawberry. Indian Council of Agricultural Research. New Delhi, India.

Shin, Y.J., H.Y. Song, and B.K. Song. 2012. Effect of a combined treatment of rice bran protein film packaging with aqueous chlorine dioxide washing and ultraviolet- C irradiation on the postharvest quality of 'Goha' strawberries. J. Food Eng. 113, 374-379. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2012.07.001

Sistrunk, W. and J. Morris. 1985. Strawberry quality: influence of cultural and environmental factors. pp. 217-256. In: H.E. Patlee (ed.). Evaluation of quality of fruit and vegetables. AVI, Westport, CT, USA.

Terry, L.A., G.A. Chope, and J. G. Bordonaba. 2007. Effect of water deficit irrigation and inoculation with Botrytis cinerea on strawberry (Fragaria x ananassa) fruit quality. J. Agric. Food Chem. 55, 10812-10819. Doi: 10.1021/jf072101n

Vicente, A.R., G.A. Manganaris, G.O. Sozzi, and C.H. Crisosto. 2009. Nutritional quality of fruits and vegetables. pp. 57-106. In: Florkowski W., R. Shewfelt, B. Brueckner, and S. Prussia (eds.). Postharvest handling: a system approach. Academic press, San Diego, USA.

How to Cite

APA

Vergara, M., Vargas, J. and Acuña, J. (2018). Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia. Agronomía Colombiana, 36(3), 227–236. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.71731

ACM

[1]
Vergara, M., Vargas, J. and Acuña, J. 2018. Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia. Agronomía Colombiana. 36, 3 (Sep. 2018), 227–236. DOI:https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.71731.

ACS

(1)
Vergara, M.; Vargas, J.; Acuña, J. Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia. Agron. Colomb. 2018, 36, 227-236.

ABNT

VERGARA, M.; VARGAS, J.; ACUÑA, J. Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia. Agronomía Colombiana, [S. l.], v. 36, n. 3, p. 227–236, 2018. DOI: 10.15446/agron.colomb.v36n3.71731. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/71731. Acesso em: 9 aug. 2024.

Chicago

Vergara, Manuel, Jessica Vargas, and John Acuña. 2018. “Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia”. Agronomía Colombiana 36 (3):227-36. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.71731.

Harvard

Vergara, M., Vargas, J. and Acuña, J. (2018) “Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia”, Agronomía Colombiana, 36(3), pp. 227–236. doi: 10.15446/agron.colomb.v36n3.71731.

IEEE

[1]
M. Vergara, J. Vargas, and J. Acuña, “Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia”, Agron. Colomb., vol. 36, no. 3, pp. 227–236, Sep. 2018.

MLA

Vergara, M., J. Vargas, and J. Acuña. “Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia”. Agronomía Colombiana, vol. 36, no. 3, Sept. 2018, pp. 227-36, doi:10.15446/agron.colomb.v36n3.71731.

Turabian

Vergara, Manuel, Jessica Vargas, and John Acuña. “Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia”. Agronomía Colombiana 36, no. 3 (September 1, 2018): 227–236. Accessed August 9, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/71731.

Vancouver

1.
Vergara M, Vargas J, Acuña J. Physicochemical characteristics of strawberry (Fragaria χ ananassa Duch.) fruits from four production zones in Cundinamarca, Colombia. Agron. Colomb. [Internet]. 2018 Sep. 1 [cited 2024 Aug. 9];36(3):227-36. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/71731

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations1

1. R D Taylaran, A B Gonzaga, J M M Lantud, B G S Silverio. (2023). Runner production of strawberry (Fragaria x ananassa Duch) production under greenhouse and open field conditions in Misamis Oriental, Philippines. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1208(1), p.012028. https://doi.org/10.1088/1755-1315/1208/1/012028.

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

480

Downloads

Download data is not yet available.