Published

2007-01-01

Extracting oil from coffee

Extracción de aceite de café

DOI:

https://doi.org/10.15446/ing.investig.v27n1.14774

Keywords:

coffee oil, extrusion, industrialisation, coffee pulp, volatile of the coffee, sensory analysis, sensory characteristics, fixed oil (en)
aceite de café, extrusión, industrialización, torta, volátiles del café, análisis sensorial, características organolépticas, aceite fijo (es)

Authors

  • Elkin Mauricio López Fontal Universidad Nacional de Colombia

The present work describes oil being extracted from toasted coffee by the extrusion method; two products are obtained from this process: coffee oil and pulp. Toasted coffee was used which has a high amount of sensorial compounds. It should be noted that a significant criterion in evaluating the quality of coffee lies in its aroma.

When extracting oil from coffee, a significant part of toasted coffee’s aromatic content leaves with it, varying according to the extraction method. A fixed oil having a high volatile load is thus obtained, presenting favorable sensory characteristics. The pulp was physically and chemically analysed to show its benefit and particular properties and, according to the results so obtained, it is a product having potential usefulness.

En el presente trabajo se realiza la extracción de aceite de café mediante el método de extrusión. En dicho proceso se obtienen dos productos: el aceite de café y la torta. Para tal propósito se utilizó café tostado, el cual se caracteriza por poseer una elevada cantidad de compuestos odoríferos; es importante saber que un criterio significativo en la valoración de la calidad del café, es su aroma. Al extraer el aceite, una parte significativa del contenido aromático del café tostado, que varía según el método de extracción usado, sale con él. Es así como se obtiene un aceite fijo con una alta carga volátil, el cual presenta características organolépticas favorables.

Al segundo producto que se obtiene, se le realizó análisis físico-químico en aras de mostrar sus bondades y propiedades particulares, y de acuerdo a los resultados obtenidos, es un producto que presenta un amplio potencial de utilización.

References

Bailey, E. A., Aceites y grasas industriales., Editorial Reverté S.A., Barcelona, España, 1961.

Calle, V., Aceites de Café., Cenicafé, Colombia, 11(9), 1972, pp. 251-258.

Cardozo, L., Optimización del rendimiento en el proceso de micro encapsulación del aceite de café., Tesis de Ingeniería de Alimentos, Universidad Inca de Colombia, Bogotá, 1990.

López, F, y Castaño C. J., Determinación de las condiciones de operación para la extracción de aceite de café por extrusión., Cenicafé, Colombia, 49(3), 1998, pp. 186-196.

López, F. y Castaño, C., J., Extracción de aceite a partir de subproductos de la trilla de café pergamino., Cenicafé, Colombia, 50(1), 1999, pp. 66-77.

Falla López, L., Determinación de las Condiciones de Extracción de Aceite de Café por Extrusión., Tesis especialización Procesamiento de Alimentos, LIQC-Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 1988, pp. 92.

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia., LIQC. Contribución al Estudio de los Métodos de Aromatización., Informe Interno, LIQC, Bogotá, Colombia, 1982.

Gutiérrez, E., Extracción de aceite aromatizado a partir de café tostado., Tesis Ingeniero Químico, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 1987, pp. 221.

Hammel, M., Sims, R. and Feldman, J., Stabilization of Purified Coffee., U.S.A. Patent 4.155.031, United States, 1979.

ICONTEC. Café tostado y molido. Análisis de tamaño de partículas. (grado de molienda)., Norma 2441, Bogotá, Colombia, 1988. pp. 6.

ICONTEC. Café tostado y molido. Determinación del grado de tostión. Método Infrarrojo.,. Norma 2442, Bogotá, Colombia, 1987, pp. 4.

Mishkin, A., Marsh, W. and Wertheim, J., Aromatization of Powdered Coffee Products., U.S.A., Patent 3.148.070, United States, 1961.

Montes, E.R., Recuperación de volátiles de la tostación y extracción para el enriquecimiento del aceite extraído del café., Tesis Ingeniero Químico, LIQC Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 1987.

Morrillo, R.A., Contenido de aceite y de cafeína en el grano de café., Agronomía tropical, Venezuela, 29(2), 1979.

Njoroge, S.M., Notes on the chemical basic of coffee quality., Kenya coffee, Kenya, 57(610), 1987, pp. 152-154.

Park, J., Rhee, K.S., Kim, B.K. and Rhee, K.C., Single Screw Extrusion of Defatted Soy Flour, Cornstarch and Raw Beef Blends., Journal of Food Science, United States, 58(1), 1993, pp. 9-19.

Perry, T., Manual del Ingeniero Químico., Sexta Edición, Mc Graw Hill, México, 1992.

Riveros, T., Contribución al estudio de los ácidos grasos en el aceite de café., Tesis Químico, Universidad Nacional de Colombia., Bogotá, 1985.

Sivetz, M., Coffee Processing Technology., The AviPublishing Company, INC. London, England,1963, pp. 379.

Vargas, A. y Sánchez, A., Micro encapsulación de aceite de café., Tesis de Ingenieros Químicos, Fundación Universitaria América, Bogotá, Colombia, 1993.

How to Cite

APA

López Fontal, E. M. (2007). Extracting oil from coffee. Ingeniería e Investigación, 27(1), 25–31. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v27n1.14774

ACM

[1]
López Fontal, E.M. 2007. Extracting oil from coffee. Ingeniería e Investigación. 27, 1 (Jan. 2007), 25–31. DOI:https://doi.org/10.15446/ing.investig.v27n1.14774.

ACS

(1)
López Fontal, E. M. Extracting oil from coffee. Ing. Inv. 2007, 27, 25-31.

ABNT

LÓPEZ FONTAL, E. M. Extracting oil from coffee. Ingeniería e Investigación, [S. l.], v. 27, n. 1, p. 25–31, 2007. DOI: 10.15446/ing.investig.v27n1.14774. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14774. Acesso em: 25 dec. 2025.

Chicago

López Fontal, Elkin Mauricio. 2007. “Extracting oil from coffee”. Ingeniería E Investigación 27 (1):25-31. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v27n1.14774.

Harvard

López Fontal, E. M. (2007) “Extracting oil from coffee”, Ingeniería e Investigación, 27(1), pp. 25–31. doi: 10.15446/ing.investig.v27n1.14774.

IEEE

[1]
E. M. López Fontal, “Extracting oil from coffee”, Ing. Inv., vol. 27, no. 1, pp. 25–31, Jan. 2007.

MLA

López Fontal, E. M. “Extracting oil from coffee”. Ingeniería e Investigación, vol. 27, no. 1, Jan. 2007, pp. 25-31, doi:10.15446/ing.investig.v27n1.14774.

Turabian

López Fontal, Elkin Mauricio. “Extracting oil from coffee”. Ingeniería e Investigación 27, no. 1 (January 1, 2007): 25–31. Accessed December 25, 2025. https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14774.

Vancouver

1.
López Fontal EM. Extracting oil from coffee. Ing. Inv. [Internet]. 2007 Jan. 1 [cited 2025 Dec. 25];27(1):25-31. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14774

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations0

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

661

Downloads

Download data is not yet available.