Published

2003-01-01

Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities

Alternativas de modificación del método de Somogyi-Nelson para la determinación de azúcares reductores a partir de sus posibilidades químicas

DOI:

https://doi.org/10.15446/ing.investig.v23n2.14589

Keywords:

Somogyi-Nelson, reducing sugars (en)
Somogyi-Nelson, azúcares reductores (es)

Authors

  • Gloria Helena González Blair Universidad Nacional de Colombia
  • Óscar Fernando Castellanos Domínguez Universidad Nacional de Colombia

This article proposes modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars, considering that sodium arsenate (one of its constituents) is a toxic substance which is tending to disappear from the market. The chemical principles used in the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars are explained, taking those protocols proposed by Hawk et al (1954), Collmer et al (1988), Castellanos (1995) and the Universidad Nacional’s Chemistry Department (adapted from Fischer’s protocol [1989]) as reference. The reactions of Somogyi and Nelson’s reagents are evaluated separately. The reaction between the two components and a reducing sugar is analyzed and two alternatives for modifying the method are included: the use of phosphates and that of silicates. It is proposed to substitute sodium arsenate for a in the first case and in the second for a silicate.

En el presente artículo se plantea modificar el método de Somogyi-Nelson para la determinación de azúcares reductores, considerando que el arsenato de sodio, uno de sus constituyentes, es una sustancia tóxica tendiente a desaparecer del mercado. Se explican los principios químicos que utiliza el método de Somogyi - Nelson para la determinación de azúcares reductores, tomando como referencia los protocolos propuestos por Hawk et al. (1954), Collmer et al. (1988), Castellanos (1995) y el Departamento de Química de la Universidad Nacional (adaptado del protocolo de Fischer [1989]). Se evalúan por separado las reacciones propias de los reactivos de Somogyi y Nelson; se analiza la reacción entre los dos componentes y un azúcar reductor y se incluyen dos opciones de modificación: el uso de fosfatos y el de silicatos. En el primer caso se propone sustituir el arsenato de sodio por un fosfato y en el segundo, por un silicato.

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González Blair, G. H. and Castellanos Domínguez, Óscar F. (2003). Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities. Ingeniería e Investigación, 23(2), 5–17. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v23n2.14589

ACM

[1]
González Blair, G.H. and Castellanos Domínguez, Óscar F. 2003. Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities. Ingeniería e Investigación. 23, 2 (Jan. 2003), 5–17. DOI:https://doi.org/10.15446/ing.investig.v23n2.14589.

ACS

(1)
González Blair, G. H.; Castellanos Domínguez, Óscar F. Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities. Ing. Inv. 2003, 23, 5-17.

ABNT

GONZÁLEZ BLAIR, G. H.; CASTELLANOS DOMÍNGUEZ, Óscar F. Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities. Ingeniería e Investigación, [S. l.], v. 23, n. 2, p. 5–17, 2003. DOI: 10.15446/ing.investig.v23n2.14589. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14589. Acesso em: 23 aug. 2024.

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González Blair, Gloria Helena, and Óscar Fernando Castellanos Domínguez. 2003. “Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities”. Ingeniería E Investigación 23 (2):5-17. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v23n2.14589.

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González Blair, G. H. and Castellanos Domínguez, Óscar F. (2003) “Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities”, Ingeniería e Investigación, 23(2), pp. 5–17. doi: 10.15446/ing.investig.v23n2.14589.

IEEE

[1]
G. H. González Blair and Óscar F. Castellanos Domínguez, “Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities”, Ing. Inv., vol. 23, no. 2, pp. 5–17, Jan. 2003.

MLA

González Blair, G. H., and Óscar F. Castellanos Domínguez. “Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities”. Ingeniería e Investigación, vol. 23, no. 2, Jan. 2003, pp. 5-17, doi:10.15446/ing.investig.v23n2.14589.

Turabian

González Blair, Gloria Helena, and Óscar Fernando Castellanos Domínguez. “Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities”. Ingeniería e Investigación 23, no. 2 (January 1, 2003): 5–17. Accessed August 23, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14589.

Vancouver

1.
González Blair GH, Castellanos Domínguez Óscar F. Alternatives for modifying the Somogyi-Nelson method for determining reducing sugars by using their thermical possibilities. Ing. Inv. [Internet]. 2003 Jan. 1 [cited 2024 Aug. 23];23(2):5-17. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14589

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1. Florencia Ortega, Valeria B. Arce, M. Alejandra Garcia. (2021). Nanocomposite starch-based films containing silver nanoparticles synthesized with lemon juice as reducing and stabilizing agent. Carbohydrate Polymers, 252, p.117208. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.117208.

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