Published

2004-05-01

Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch

Alternativas para la clarificación del jarabe de glucosa obtenido por hidrólisis enzimática del almidón

DOI:

https://doi.org/10.15446/ing.investig.v24n2.14595

Keywords:

separation, purification, hydrolysis, enzyme, removal, clarification, concentration, starch, glucose, syrup (en)
separación, filtración, purificación, hidrólisis, enzimas, remoción, clarificación, concentración, almidón, jarabe, glucosa (es)

Authors

  • Óscar Fernando Castellanos Domínguez Universidad Nacional de Colombia
  • Gloria Teresa Cruz Guerrero Universidad Nacional de Colombia
  • Gloria Helena González Blair Universidad Nacional de Colombia
  • Andira Yesil Rentería Ayala Universidad Nacional de Colombia

The present paper studies some routes for separating and purifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of potato starch. The clarifying process is done in three stages. The first one (solids remotion) is done by applying conventional solid-liquid separation techniques such as sedimentation, centrifugation and filtration, as well as studying the effect of using flocculant and coagulant agents, prior to the already mentioned operations. Purification is done by adding decoloring agents, followed by ultrafiltration of the syrup. The last step (concentration) is done by vacuum evaporation. The results showed that separation, centrifuging and sedimentation reached 50% yield whilst filtration and ultrafiltration achieved 78% and 98% respectively. It was found that adsorbent agents such as activated carbon and diatomaceous earth were effective in removing color during the purification stage. The most suitable alternative for separation can be suggested from the foregoing, allowing a syrup to be obtained having similar characteristics and properties to the commercial product. The most appropriate technological module for carrying out the operation is also represented.

El presente artículo estudia algunas rutas para la separación y purificación del jarabe de glucosa obtenido por la hidrólisis enzimática del almidón de papa. El proceso de clarificación se realiza en tres etapas. La primera de ellas, la remoción de sólidos, se lleva a cabo con la aplicación de técnicas convencionales de separación sólido líquido como la sedimentación, centrifugación y filtración, estudiando, además, el efecto de utilizar agentes floculantes y coagulantes, previo a las operaciones ya mencionadas. La segunda etapa, la purificación, se hace con la adición de agentes decolorantes y posterior ultrafiltración del jarabe. Finalmente, la concentración, se efectúa por evaporación al vacío. Los resultados mostraron cómo las técnicas de separación, centrifugación y sedimentación alcanzaron porcentajes de rendimiento del orden del 50%, mientras que con técnicas de filtración y ultrafiltración, se obtuvieron porcentajes del 78 y 98%, respectivamente; en la etapa de purificación se encontró, que los agentes adsorbentes como el carbón activado y las tierras diatomáceas son efectivos en la remoción de color. Con lo anterior se logró plantear finalmente la alternativa de separación más adecuada que permitió la obtención de un jarabe con características y propiedades similares al producto comercial. Se presenta además el módulo tecnológico más apropiado para llevar a cabo la operación.

References

Cruz, G., Rentería, A., “Estudio de algunas rutas para la separación y purificación del jarabe de glucosa obtenido por hidrólisis enzimática del almidón”, Proyecto de grado para optar al título de ingeniero químico, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 2001.

Cyquim de Colombia, Cytec industries Inc. Water Treating Chemicals. 2000.

Equiacero Ltda. Compañía Industrial Equipos Inoxidables, Bogotá, 2001.

González, G. y Castellanos O., “Incidencia del análisis de mercados en el desarrollo de la ingeniería de enzimas en Colombia. Caso hidrólisis enzimática del almidón”, Ingeniería y Sociedad, edición No. 6, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 2000.

Habib Arkady Limited. Habib Group of Industries. arkady@habibgroup.com. Pakistán, 1999.

lbarz, A.; Barbosa, G.; Garza, S. y Gimeno, V., Métodos experimentales en la ingeniería alimentaria, Editorial Acribia, S.A., Zaragoza, 2000.

Imsa. Productos derivados del maíz. https://www.imsa.com.mx. 2001.

Industrias del maíz, S.A. Corn Products International. Cali, 1996.

Márquez, M. y Fernández, V., Los hidrolizados enzimáticos de alimentos y su aplicación en la industria alimentaria. Alimentación equipos y tecnología, Madrid, 1992.

Mc. Ginnis, R., Beet Sugar Technology, Reinhold Publishing Corporation, New York, 1971.

Millipore Corporation, https://www.millipore.com. 2000.

Normas Usp 23 NF 18, The United States Pharmacopeia Convention, INC. The National Formulary, 1995.

Novo Nordisk A/S, B 248c-GB 1000, abril 1995.

Novo Nordisk A/S, B 552f-GB, junio 1997.

Peri, C, Riva, M, y Decio. P, “Crossflow Membrane Filtration of Wines: Comparison of Performance of Ultrafiltration, Microfiltration, and Intermediate Cut-Off Membranes”, en Am.J.Enoi.Vitic., vol. 39, No. 2, 1988. DOI: https://doi.org/10.5344/ajev.1988.39.2.162

RAR. Refinerías de Azúcar Reunidas S.A. Sugar decolorization, Portugal. 1999.

Rundell, J., Pottage, P y Ronald, J., U.S Patent 4,345,947. Clarification of Glucose Syrups, Aug 1982.

Singh, N., “International Congress on Membranes and Membrane Processes”, Toronto, Canada, 1999.

Singh, N., “Microfiltration of corn starch hydrolysate using ceramic membranes”, Ph.D. Thesis, University of Illinois UMI Catalog 9812774, 1999.

Skoog, D., Química Analítica, Editorial McGraw-Hill. Sexta edición, México, 1995.

Tejada, A.; Montesinos, R. y Guzmán, R., Bioseparaciones, Editorial Unison. México, 1995.

Ullman, F., Enciclopedia de Química Industrial, Gustavo Hill, Barcelona, 1990.

How to Cite

APA

Castellanos Domínguez, Óscar F., Cruz Guerrero, G. T., González Blair, G. H. and Rentería Ayala, A. Y. (2004). Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch . Ingeniería e Investigación, 24(2), 8–21. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v24n2.14595

ACM

[1]
Castellanos Domínguez, Óscar F., Cruz Guerrero, G.T., González Blair, G.H. and Rentería Ayala, A.Y. 2004. Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch . Ingeniería e Investigación. 24, 2 (May 2004), 8–21. DOI:https://doi.org/10.15446/ing.investig.v24n2.14595.

ACS

(1)
Castellanos Domínguez, Óscar F.; Cruz Guerrero, G. T.; González Blair, G. H.; Rentería Ayala, A. Y. Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch . Ing. Inv. 2004, 24, 8-21.

ABNT

CASTELLANOS DOMÍNGUEZ, Óscar F.; CRUZ GUERRERO, G. T.; GONZÁLEZ BLAIR, G. H.; RENTERÍA AYALA, A. Y. Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch . Ingeniería e Investigación, [S. l.], v. 24, n. 2, p. 8–21, 2004. DOI: 10.15446/ing.investig.v24n2.14595. Disponível em: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14595. Acesso em: 21 nov. 2024.

Chicago

Castellanos Domínguez, Óscar Fernando, Gloria Teresa Cruz Guerrero, Gloria Helena González Blair, and Andira Yesil Rentería Ayala. 2004. “Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch ”. Ingeniería E Investigación 24 (2):8-21. https://doi.org/10.15446/ing.investig.v24n2.14595.

Harvard

Castellanos Domínguez, Óscar F., Cruz Guerrero, G. T., González Blair, G. H. and Rentería Ayala, A. Y. (2004) “Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch ”, Ingeniería e Investigación, 24(2), pp. 8–21. doi: 10.15446/ing.investig.v24n2.14595.

IEEE

[1]
Óscar F. Castellanos Domínguez, G. T. Cruz Guerrero, G. H. González Blair, and A. Y. Rentería Ayala, “Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch ”, Ing. Inv., vol. 24, no. 2, pp. 8–21, May 2004.

MLA

Castellanos Domínguez, Óscar F., G. T. Cruz Guerrero, G. H. González Blair, and A. Y. Rentería Ayala. “Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch ”. Ingeniería e Investigación, vol. 24, no. 2, May 2004, pp. 8-21, doi:10.15446/ing.investig.v24n2.14595.

Turabian

Castellanos Domínguez, Óscar Fernando, Gloria Teresa Cruz Guerrero, Gloria Helena González Blair, and Andira Yesil Rentería Ayala. “Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch ”. Ingeniería e Investigación 24, no. 2 (May 1, 2004): 8–21. Accessed November 21, 2024. https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14595.

Vancouver

1.
Castellanos Domínguez Óscar F, Cruz Guerrero GT, González Blair GH, Rentería Ayala AY. Alternatives for clarifying glucose syrup obtained by enzymatic hydrolysis of starch . Ing. Inv. [Internet]. 2004 May 1 [cited 2024 Nov. 21];24(2):8-21. Available from: https://revistas.unal.edu.co/index.php/ingeinv/article/view/14595

Download Citation

CrossRef Cited-by

CrossRef citations1

1. I. Biasato, S. Bellezza Oddon, Z. Loiotine, A. Resconi, L. Gasco. (2024). Wheat starch processing by-products as rearing substrate for black soldier fly: does the rearing scale matter?. animal, 18(8), p.101238. https://doi.org/10.1016/j.animal.2024.101238.

Dimensions

PlumX

Article abstract page views

738

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>